Tunus'ta Nahda Hareketi Başkan Yardımcısı ve eski Başbakan Ali el-Urayyid'in serbest bırakılması için gösteri düzenlendi.

Nahda Hareketinin çağrısıyla başkent Tunus'taki Adalet Bakanlığı önünde toplanan onlarca kişi, "çatışma bölgelerine Tunuslu gençlerin gönderilmesi" davası kapsamında 20 Aralık 2022'de tutuklanan Urayyid'in serbest bırakılmasını istedi.

Gösteride "Ali el-Urayyid'i serbest bırakın", "Kahrolsun darbe", "Özgürlük, adalet ve hürriyet" ifadelerinin yazılı olduğu dövizler taşındı.

Nahda Hareketi Başkan Yardımcısı Nureddin el-Bahiri, burada yaptığı açıklamada, "Tunus'ta muhalefet, sistematik olarak ayrımcılığa maruz kalıyor. İktidara 'hayır' diyen, halkı yoksullaştırmaya ve aç bırakmaya itiraz eden herkes Kays Said düşmanı ilan ediliyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Said'i muhalifleri tasfiye etmekle suçlayan Bahiri, on yıllardır demokrasi için savaştıklarını, Tunus'un geleceğinin demokraside olduğuna inandıklarını ve bu yüzden mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Ne olmuştu?

Nida Tunus Partisi Milletvekili Fatma el-Mesdi'nin detayı açıklanmaksızın "çatışma bölgelerine Tunuslu gençlerin gönderilmesi" konusundaki şikayeti üzerine başlayan soruşturma, Nahda Hareketi yöneticilerinin sorgulanmasıyla genişletilmişti.

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ile yardımcısı Urayyid, 18 Eylül 2022'de Terörle Mücadele Şubesi'ne ifade vermek üzere çağrılmıştı.

Terörle Mücadele Yargı Merkezi, Urayyid'in tutuklu yargılanmasına karar vermiş ancak mahkeme aksi yönde karar almıştı.

Nahda Hareketinden 20 Aralık 2022'de yapılan açıklamada, Urayyid'in tutuklandığı duyurulmuştu.

Nahda Hareketinde Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Urayyid, Aralık 2011-Mart 2013 tarihlerinde İçişleri Bakanı, Mart 2013- Ocak 2014 tarihlerinde de Nahda Hareketi Partisi, Cumhuriyet İçin Kongre Partisi ve Özgürlükler Bloku'nun yer aldığı üçlü koalisyonda Başbakan olarak görev yapmıştı.