İngiliz dergisi "The Economist" tarafından hazırlanan bir haberde, enflasyonda yaşanan düşüşe rağmen küresel bir durgunluğun olduğunu öne sürdü.

Dergiye göre, üç yıllık kaosun ardından, bu yıl ABD'de enflasyonun düşmesi ve Avrupa'da enerji fiyatlarının bu yıl sıcak geçen kış nedeniyle gerilemesi ve bu yıl ABD ve Avrupa borsa endeksleri ile gelişmekte olan piyasalar yeni yılın başından bu yana yükselişe geçmesi olumlu bir sinyal.

Bu ümit verici sonuçlara rağmen, "küresel ekonomideki sorunların sona erdiğini duyurmak için henüz çok erken" diyen dergi, ABD'de enflasyonun ve GSYİH büyümesinin gerilediğine dikkat çekiyor. Dergi, Aralık ayında perakende satışlar düştü ve sanayi üretimi düştü ve üretimin öncü göstergeleri keskin bir şekilde düştü, bu da genellikle bir durgunluğun yakın olduğunun bir belirtisi olduğunu kaydediyor.

Ayrıca, ücretlerin hızlı artışı, ABD Merkez Bankası tarafından belirlenen yüzde 2'lik enflasyon hedefinin de çok ötesinde, daha yüksek fiyatların habercisi olduğu da haberde geçen önemli bir detay. Fed, enflasyonu yüzde 2'ye indirme ve orada tutma konusunda "ciddiyse", bir durgunluğa yol açsa bile, ücret artışı ılımlı hale gelene kadar oranları yüksek tutması gerekeceğini belirten dergi, ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yükseltmeye devam etmesi durumunda doların yükseleceğini ve bunun Avrupa'da ve gelişmekte olan piyasalarda ithal enflasyonu artıracağını gösterdğini kaydetti.

ABD ekonomisi 2022'de büyüme kaydettiğini belirten The Ekonomist, bu büyümenin ancak 2021'dekinden daha yavaş bir hızda olduğunu, Amerikalıların yüksek faiz oranları ve enflasyon nedeniyle satın alma gücündeki düşüşe rağmen tüketmeye devam ettiği bir dönemde şimdi sorunun, ülkenin 2023'te bir durgunluk yaşayıp yaşamayacağı etrafında döndüğü belirtiliyor.

The Ekonomist sorunun 2023 yılı büyümeye mi yoksa durgunluğa mı sahne olacağı sorusunu soruyor.

Sorunun cevabını ise EY Parthenon baş ekonomisti Gregory Daco'nun AFP'ye verdiği demeçtele cevaplamaya çalışıyor. Daco ise böyle bir soruya, "Şu anda ekonomik göstergeler daha çok yılın başında, yani Aralık aylarında başlayan bir durgunluğa işaret ediyor." sözleriyle cevap veriyor.