Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz hain darbe girişiminin 6. yıldönümünde İstanbul Saraçhane meydanında halka seslendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: "Aziz milletim, sevgili İstanbullular, MHP kıymetli genel başkanı, değerli kardeşlerim, sizleri en kalbi duygularımla, hasret ve muhabbetle selamlıyorum.

Geride bıraktığımız Kurban bayramınızı tebrik ediyorum. Rabbimden milletimize ve tüm insanlığa hayır, sağlık ve esenlikle nice bayramlar nasip etmesini diliyorum.

Bugün 15 Temmuz ihanetinin 6. yıldönümü. Yakın tarihimizin bu en alçak darbe girişiminde toplamda 252 kardeşimiz şehadetle şereflendi.

'MİLLETİMİZ DESTAN YAZDI'

Her biri bu topraklar için toprağa düşmüş askerimiz hükmünde olan 15 Temmuz şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum. Şehitler sevgililer sevgilisi, peygamber efendimize komşular. Biliyoruz ki, rabbim şehitlerimizi sevgili habibinin sancağı altında şereflendirsin.

Bizi de onlarla beraber şerefyab etsin. Bu ihanet girişimi sırasında darbecilerin uçak, helikopter, tank, silahlarıyla karşı koyarken yaralanan gazilerimize sağlık ve sıhhat temenni ediyorum.

Toplumların tarihlerinde asırlar boyu unutulmayacak, nesiller boyu destan gibi anlatılacak dönüm noktaları vardır. Milletimiz 15 Temmuz'da akşam güneş batarken başlayan darbe girişimini sabah güneşin doğuşuyla birlikte akamete uğratarak böyle bir destan yazmıştır.

Bu millet bu tür destanları yazdı, Allah'ın izniyle yine yazar. 2 asırdır ayağa kalkmak istediği dönemde milleti savaş, bozgunculuk, darbe, vesayet, terör, siyasi istikrarsızlık, ekonomik kriz, sosyal çatışmayla dizleri üzerine çökertenler hamdolsun bu defa yine başaramadılar.

Farklı dönemlerde farklı kisveler altında sahnelenen sinsi oyun 15 Temmuz gecesi milletimizin iman dolu göğsüne çarparak yerle yeksan oldu.


'6'LI MASADA ŞEHİTLERİMİZİN ESAMESİ OKUNUYOR MU?'

Şimdi 6'lı masaları var değil mi bunların? Bu 6'lı masada şehitlerimizin esamisi okunuyor mu? Onların derdi başka. Onlar PKK terör örgütüyle beraber yürüyorlar. Yani Gabar, Cudi, Tendürek'te bizim Mehmedimize saldıranlarla onların parlamentodaki uzantılarıyla beraber elele omuz omuza yürüyorlar.

Şimdi önümüzde büyük bir hesap var. Balkan harbiyle üzerine çöreklenen kara bulutları Çanakkale zaferiyle dağıtan milletimiz, milli mücadelede şanla şerefle dolu tarihine yeni bir halka eklemişti.

Son devletimiz Cumhuriyetimizin milli iradenin üstünde payidar olacağına 85 milyon 15 Temmuz gecesi dosta, düşmana ispatladık. Cumhur İttifakı olarak o gece nasıl ispatladıysak, bundan sonraki süreçte de aynen ispatlamaya devam edeceğiz.

Şu karşımdaki topluluğa bakarak ne diyoruz; Türkiye aşkına, bir kez daha ya Allah bismillah, Allahuekber diyerek.

Şu Saraçhane meydanında tüm gönülleri titretiyorsak, 15 Temmuz kıyamı sayesindedir. Ben bu tabloyu görünce gençlik yıllarımı hatırladım. Gençlik yıllarımda bu meydanda biz 29 Mayısları kutlardık. 15 Temmuz öyle bir geceydi ki, darbecilere karşı direnmek üzere ev, işyerleri, mahallelerinden harekete geçenlerin tamamı şahadeti göze alarak yola çıkmıştı. Kadın, erkek, genç yaşlı demeden yola çıkmışlardı.
Hani birisi de akşam 23.00'de Yeşilköy Havalimanı'na gelmişti. Haberim olsaydı ben de beklerdim diye haber veriyor. FETÖ'cülerin kontrolü altında, nezareti altında oradan Bakırköy Belediyesi'ne gidiyor. Orada televizyon karşısında kahvesini yudumlarken biz de havalimanına iniyoruz. Kaçta? Saat 1'i birkaç dakika geçe. Ama orada onbinler vardı. Onbinler oradaydı. Kadın, erkek, genç, yaşlı oradaydı. Allah sizlerden razı olsun. Sizin ferasetiniz, Cumhur İttifakı olarak orada buluşmanız işte bunların çanına ot tıkadı.

Ne oldu? Fazla sürmedi, hemen kaçıp gittiler. Zafer inananlarındır dedik ve oradan elhamdülillah zaferle çıktık. Bu sadece İstanbul'da değil Ankara'da da böyle oldu. Her ne kadar şehitlerimiz oldu ama o şehitler kazandı. Şehitlerimizin hatıralarına baktığımızda tamamında aynı şuur, aynı teslimiyet, aynı irade ve kararlılıkla darbecilerin üzerine yürüdüklerini görüyoruz.

Şu anda biz buradan konuşuyoruz. Ama aynı anda şu anda Ankara'da da Kızılay başta olmak üzere ülke genelinde şu törenler yapılıyor. Çünkü kalpler aynı anda atıyor. İşte bu buluşmanın adı nedir; Cumhur İttifakı.

Saraçhane'deki şu arka tarafımda olan süs havuzlarının dili olsa da o gece abdestsiz şehit olmamak için kendine uzanan elleri anlatsa. Boğaziçi Köprüsü'nün direkleri olsa da darbecilerin ölüm kusan namluların üzerine gül bahçesine girer gibi yiğitlerin kahramanlığını anlatsa. TBMM'nin dili olsa da milletin vekillerinin sizlerin emanetine nasıl sahip çıktıklarını, ölüme nasıl meydan okudukları anlatsa. Genelkurmay Başkanlığı'nın binalarının dili olsa da darbecilerin tank, tüfekle sürekli üzerlerine ateş ederken milletin asil evlatlarının onların karşısında nasıl korkusuzca durduğunu anlatsa. Gölbaşı Özel Harekat'ın dili olsa da alçakça bombalanan kahraman polislerimizin imanını anlatsa.

Şu vatan topraklarının dili olsa da milyonların gözlerini kırpmadan sabaha kadar nasıl dua ettiklerini anlatsa. Şehirlerdeki meydanların dili olsa da 27 gün süren demokrasi nöbetlerinde bir milletin istiklal ve istikbaline nasıl dört elle sahip çıktıklarını anlatsa.


Eğitimden sağlığa, ulaşımdan enerjiye, sanayiden spora her alanda kazandırdığımız güçlü altyapının üzerinde ülkemizin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmek için var gücümüzle çalışacağız.

Sel afetini yaşadık değil mi İstanbul'da? Sel afetinde acaba sorumlular neredeydi? Aynı şekilde Ankara'da, neredeydi? Bunların hesabını 2023'de sandıklarda sormaya var mıyız? Fakat durmak yok, çok çalışacağız, Cumhur İttifakı olarak bu hesabı sormaya hazır mıyız?

Bizim soracak hesabımız var. Bizim demokrasi ve kalkınma devrimimizin en büyük şahidi İstanbul'dur. Türkiye'yi 81 vilayeti ve 85 milyon vatandaşıyla muasır medeniyet seviyesine çıkarma hedefimizden en küçük taviz vermeyeceğiz. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünü üç kıta yedi iklimini kuşatan medeniyet davamızın inkişafının sembolü haline getireceğiz.

'ÜLKEMİZİ OYUN DIŞI BIRAKMAK İSTEYENLERE, BU FIRSATI SUNMAYACAĞIZ'
Dünyanın siyasi ve ekonomik güç odaklarının yeniden yapılandırıp ülkemizi oyun dışı bırakmak isteyenlere aradıkları fırsatı kendi ellerimizle sunmayacağız.

Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. İnşallah 2023 imtihanını da başarıyla vererek bu kutlu menzile doğru yolumuza devam edeceğiz. Kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla. Ben sizin bu imanınıza, bu inancınıza, bu kararlılığınıza güveniyorum. Rabbim bizleri bu yolda daim eylesin.

Hangi kökenden, hangi meşrepten olursa olsun 85 milyon tek milletiz. Tek bayrak bizim tek bayrağımız. Rengini şehitlerimizin kanından alan şu ayyıldızlı al bayrağımızdır. Tek vatan; 780 bin kilometre karelik vatan topraklarının tek bir karışına dahi göz dikenin gözünü çıkartırız. Tek devlet, bizim Türkiye Cumhuriyeti devleti dışında bir devletimiz yoktur. Aksini iddia edenlerin başını ezmek de boynumuzun borcudur.

15 Temmuz gecesi gördük ki son sözü top, tüfek değil iman belirler, yürek belirler, inanç belirler. 15 Temmuz gecesi gördük ki, güneş batınca üzerimize çöken karanlığın hükmü ertesi sabah yeniden güneş doğana kadardır.

15 Temmuz gecesi gördük ki, yuları gavurun elinde olan hainin büründüğü kisve ne olursa olsun, gün doğduğunda gerçek yüzü mutlaka ortaya çıkmaktadır. Gördük ki, asıl azmaz, bal kokmaz, kokarsa yağ kokar, onun da aslı ayrandır. Atalarımız böyle demiş. Rabbime beni, bizi böyle bir milletin evladı olarak yarattığı için binlerce kez hamd ediyorum. Rabbime bizlere böyle bir millete hizmet etme imkanı verdiği için binlerce kez hamd ediyorum.

Bizi böyle bir milletle 15 Temmuz gibi imtihandan geçirdiği için, bize böyle yoldaşlar nasip ettiği için hamd ediyorum. Sizleri Allah için çok seviyorum. Dik durduk, dik duracağız ama dikleşmeyeceğiz. Türkiye'nin demokrasi ve kalkınma mücadelesinde öyle d önemler vardır ki bunları unutmamalıyız. Rahmetli Menderes ve arkadaşlarının açtıkları çığır bu dönüm noktalarından biridir. Rahmetli Özal'ın ülkemize kendi deyimiyle çağ atlatmak için başlattığı hamle, aynı şekilde rahmetli Erbakan'ın, aynı şekilde rahmetli Türkeş'in attıkları adımlar bizim de izini sürdürdüğümüz adımlardır.


'FİNANS SALDIRILARININ HEDEFİ ASLA FAİZ KUR HESABI DEĞİLDİ'
2013'ten beri verdiğimiz çok yönlü mücadelenin yeri ayrıdır. Gezi olaylarının sebebi ağaç ve çevre hassasiyeti değildir. 17-25 Aralık yargı emniyet darbe girişiminin sebebi asla hukuk ve adalet anlayışı değildir. Çukur eylemlerin sebebi meşru hak talebi değildi. Sınırlarımızı taciz eden DEAŞ'ın, PKK, PYD'nin saldırılarının sebebi asla tabi süreçler değildir. 15 Temmuz darbe girişiminin sebebi milletin çıkarları değildi. Finans saldırısının sebebi asla faiz kur hesabı değildi.
Hemen her alanda maruz kaldığımız siyasi ve ekonomik ambargoların sebebi asla demokrasimizi koruma gayesi değildi. Tahammül edilemeyen Cumhur İttifakı değildir, asıl tahammül edilemeyen Türk milletinin iradesine sahip çıkması, hedeflerine kilitlenmiş olmasıdır.

Tahammül edilemeyen Türkiye'nin özgürce kendi istikametine yönelmesidir. Aslında onlar da biliyor ne olduğunu, kimin ne yaptığını. Kimi nefsine yenildi, kimi tıyneti bozuk olduğu, kimi göbekten bir yerlere bağlı olduğu için tatava yapıyor, maval okuyor, safsata ile gerçekleri örtmeye çalışıyorlar.

Ne diyor Bay Kemal? Bu bir tiyatroydu diyor. 252 şehidimizin olduğu bu gelişmeyi bir tiyatro olarak değerlendiriyor. E ben şimdi soruyorum, FETÖ'ye rahmet okutanlar var. Yahu daha ne olacak 252 şehidimiz var 2 bin 200'ü aşkın gazimiz var. Hala FETÖ'ye rahmet okuyanlar var. Kusura bakmasınlar neyin ne olduğunun şahidi 15 Temmuz gecesidir. Ülkenin ve milletin geleceğine dair fikir, program, proje geliştirmeyen, sadece laf salatasıyla insanları istismar edemezsiniz.

'TERÖRİSTİN SIRTINI SIVAZLAYANLARDAN DEVLET ADAMI OLMAZ'
Her fırsatta ülkesini yabancılara kötüleyerek şimdiden bu desteğin hakkını vermeye çalışanlardan bu millete hayır gelmez. Yönlerini milletimize dönmüş olsalar şu gerçekleri onlar da görecekler. Terörle mücadele ederken, teröristin sırtını sıvazlayandan devlet adamı olmaz. İnsanlar darbeye direnirken hainlerle anlaşıp kaçacak delik arayanlardan siyasetçi olmaz.


15 Temmuz'a ağız dolusu darbe girişimidir diyemeyenler milletin adamı olmaz. Kamudan temizlenmiş terör örgütü mensuplarına mavi boncuk dağıtanlardan devlet adamı olmaz. Kardeşlerim FETÖ terör örgütü olarak uluslararası kayıtlarda var mıydı? Sadece PKK AB kayıtlarında vardı. Bu son NATO zirvesinde YPG'yi, PYD'yi, FETÖ'yü NATO'nun kayıtlarına girdik.

Dedik ki, 'Bu bizim kırmızı çizgimizdir, FETÖ'yü, PYD'yi, YPG'yi terör örgütü olarak gireceksiniz, aksi takdirde bizden olur alamazsınız'. Ve girdiler, olay bu. Güney sınırları boyunca kurmakta olduğu güvenlik koridorunu sabote edenlerden yerli ve milli bir şey çıkmaz. Ekonomimize yönelik tehditler karşısında uygulamaya geçirdiğimiz programı anlamaya çalışmayanlardan yönetici olmaz.

Türkiye'nin kendini konumlandırdığı güçlü yeri görmezden gelenlerden feraset beklenemez. Yerli ve milli olmayanlardan bu ülkeye hayır gelmeyeceğini en iyi milletimiz bilir.

KYK BURSLARIYLA İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMA
Yaşadığımız diğer sorunların, küresel ve bölgesel krizler elbette bizi de etkiliyor. Hayat pahalılığı başta olmak üzere insanları sıkıntıya düşüren gelişmeler yaşıyoruz. Hiçbir sorunumuz çözümsüz değildir, hiçbir yük kalıcı değildir. Bay Kemal çıkmış, üniversiteli gençlerimizi, KYK ve onların burslara faiz yükü bindiriyormuşuz. Faizin en büyük düşmanı biziz. Allah nasip ederse ilk kabine toplantımızda bu konuyla ilgili açıklamayı toplantı sonrası yapacağız. Gençlerimizi faize kurban etmeyiz.

Enflasyona da kurban etmeyiz. Çalışmamızı yapıyoruz, kabine toplantımızdan sonra da gerekli açıklamayı yapacağız. Milletimizin sıkıntılarını, ülkemizin imkanlarını da en iyi biz biliyoruz Bay Kemal biz. Göreve geldiğimizde öğrencilerin aldığı burs 45 liracıktı. Bu harcı kaldıran kimdi? Biz kaldırdık. Ekonomide önceliğimiz milletimizin işine, aşına vererek kritik tercihte bulunduk. 31 milyona yaklaşan istihdam, sanayi, yıllık 250 milyar dolara yaklaşan ihracatımızla kesintisiz büyüyen bir Türkiye fotoğrafı ile karşı karşıyayız. Enflasyonu kontrol altına aldıkça bu tablonun güzelliği daha da iyi anlaşılacaktır.

İnşallah yakın gelecekte de ekonomik tetikçileri aynı akıbete düçar edeceğiz. Yeter ki hedeflerimizden kopmayalım, elimizdekilerin kıymetini bilelim. Kazanımlarımıza sahip çıkalım. Bozguncuların oyunlarına gelmeyelim. Çalışalım, çabalayalım, azmedelim, sabredelim. Onların korktuğu da Türkiye'nin 2023'de başaracak olmasıdır. Önümüzdeki 1 asır boyunca artık aynı fırsatı tekrar yakalayamayacaklarını çok iyi biliyorlar.

Biz Türkiye'yiz, biz Türk milletiyiz, biz kadim bir davanın hizmetkarlarıyız. Çünkü biz arkasında yüz milyonların duası, yanında 85 milyon kardeşi önünde aydınlık yolu olan ekibiz. Gerektiğinde yedi düvele meydan okuyarak, taşlı, dikenli, mayınlı yollardan geçerek, alın terimizi akıtarak, canımızı ortaya koyarak, kalbimizi açarak; ülke ve millet olarak bize büyük fedakarlık ve mücadelelerle geldiğimiz bu noktadan geri dönüş yoktur.

Biz bugün burada büyük ve güçlü Türkiye'nin inşaasını mutlaka tamamlayacağız diyoruz. 15 Temmuz kahramanlarımız başta olmak üzere cümle şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Fakat Cumhur İttifakı olarak bu yaz mevsiminde bizi yalnız bırakmadınız. Şimdi önümüzdeki yıl malum seçimler var. Çok çalışacağız, çok gayret edeceğiz.

Cumhur İttifakı'nın inşallah bu seçimlerden zaferle çıkacağına ben inanıyorum.

Minareleri, sen, ezansız bırakma Allah'ım!
Ya çağır şurada bal yapanlarını,
Ya kovansız bırakma Allah'ım!
Mahyasızdır minareler...
Göğü de, kehkeşansız bırakma Allah'ım!
Müslümanlıkla yoğrulan yurdu,
Müslümansız bırakma Allah'ım!

Bize güç ver...
Cihad meydanını, pehlivansız bırakma Allah'ım!
Kahraman bekleyen yığınlarını,
Kahramansız bırakma Allah'ım!
Kahramansız bırakma Allah'ım!
Bilelim hasma karşı koymasını,
Bizi cansız bırakma Allah'ım!

Yarının yollarında yılları da,
Ramazansız bırakma Allah'ım!
Ya dağıt kimsesiz kalan sürünü,
Ya çobansız bırakma Allah'ım!
Ya çobansız bırakma Allah'ım!

Bizi sen sevgisiz, susuz, havasız;
Ve vatansız bırakma Allah'ım!
Müslümanlıkla yoğrulan yurdumu,
Müslümansız bırakma Allah'ım"

18.28

MHP GENEL BAŞKANI DEVLET BAHÇELİ KONUŞUYOR

Bahçelinin konuşmasının satır başları şöyle:

Anma programında konuşan Bahçeli'nin açıklamalarından satır başları:

Aziz şehitlerimiz Allah'tan rahmet, gazilerimize uzun sağlıklı bir ömür diliyorum. Türk milleti gazi bir millettir, ölürsem şehit kalırsam gaziyim diyen soylu bir iradeyi yenecek muasır bir güce henüz dünya üzerinde karşılaşılmamıştır.

Türkiye Cumhuriyeti tarih sahnesinden silinip gidecekti. Tehlike bu boyuttaydı. Milletimiz sayesinde teröristler hak ettiği tepkiyi görmüşlerdir.

Demek ki bu soysuz ve kansızlar vatanı koruyoruz bahanesiyle kast ve ihanetin alt yapısını oluşturmuşlardır. FETÖ, Türkiye'ye pusu kurmuş, tuzağa çekmiştir.

Türk milleti 15 Temmuz akşamından itibaren kucaklaşıp demokrasinin namusunu müdafaa etmiştir. 'Vatanı koruyoruz' bahanesiyle ihanet etmenin alt yapısını oluşturmuş. Müdahale için uygun zamanı kollamıştır.

"DEVLETİN VE MİLLETİN BEKASI HER TÜRLÜ ARAYIŞIN ÖNÜNDEDİR"

Yeni tartışmalara kapı aralamak bize göre anlamsızdır. 15 Temmuz'dan ibret almak lazımdır. Siyasi düşüncesi parti aidiyeti ne olursa olsun herkesin ortak gayesi Türkiye'nin varlığı bağımsızlığı üzerinde mutabakat sağlamak olmalıdır. Devletin ve milletin bekası her türlü arayışın önündedir. Samimiyet ve inançla vurgulamak isterim ki etrafımız kuşatılmışken siyasi çekişmeler en çok uzak durmamız gereken mayınlı alanlardır. Türk milleti 15 Temmuz akşamından itibaren nasıl kucaklaşıp demokrasinin namusunu müdafaa ettiyse ülkenin istikbalini de müdafaa edecektir.

"TÜRKİYE KİMSESİZ BİR ÜLKE DEĞİLDİR"

Türkiye'den yana olanlarla, karşısında duranların mücadelesi bitmeyecektir. Başkentine ateş yağan milletin başka seçeneği yoktur. Gönülden bağlılığa Türk vatanını kutsal kabul edecek şekilde iç ve dış mihraklarla karanlık ilişkinin olmadığı aydınlık ve temiz fikri yapıya sahip büyük bir ülkeyiz. Cumhur ittifakıyız. Türk milleti karşısında toplanıp sıralanan odaklarla can pahasına da olsa kaçınmayız. Bunu yapanlara da zillet deriz. Elimizin tersiyle iteriz. Ganimet avcılığı yapmak için devreye girenlere sürekli gizli gündemlere yatırım yapanlar direnir bunların oyununu çatır çatır bozarız. Türkiye kimsesiz bir ülke değildir. Zillete düşmeyecektir. Türkiye'nin ihtiyacı farklılıkları birleştiren ayrılıkları kucaklayan kimlikleri millet kimliğinde buluşturan bir iradedir. 2023 yılında yarınları inşa edecektir. Türk milletini yaşatma konusunda and içmiş vatan sevdalılarıyız. 15 Temmuz gecesi kanunsuz uçak uçuranlar alçaklara methiye düzenler haçlı işbirlikçileridir. Bu maşaları tutan eller kanlıdır, Türk milletinin ebedi düşmanlarıdır. Emeller, din kisvesi altında türemiş kuytu köşelerde gizlenmiş uygun zaman kollanmıştır. Asya'nın hristiyanlaştırılmasında görevlendirilmiş tembihlenmiş insanlığın yüz karalarıdır. Türk milletinin kimliğinden rahatsız olanlar terörist başında elinde tutmuştur. FETÖ'cü terör çetesi kimin işine yarıyorsa silah gibi kullanılmıştır.

"TEHDİTLERE KULAK ASMAYACAĞIZ"

Hiçbiri 15 Temmuz musibeti kadar sarsmamıştır. 15 Temmuz işgal teşebbüsüdür. 15 Temmuz'da TBMM'yi bombalayan hainlerle 1920'lerde türbe tekmeleyen talan eden barbarlar arasında fark yoktur. Bununla hep övüneceğiz çok çalışacağız. Tehditlere kulak asmayacağız. Kardeşçe yaşayacağız. Bizim bizden başka dostumuz yoktur. 15 Temmuz'da millet kenetlendi birleşti ve oyuncuların maskesini düşürdü. Bu ruhun devamı korunmalıdır. Kısır gerilimlerle oyalanacak zaman yoktur. Cumhur ittifakı bu özlemden doğmuştur. 'Bayrak inmez vatan bölünmez' diyerek ülkeye sahip çıkacağız. İsterse aynı karanlık yolun diğer taşeronları olsun Türk milletini yenemeyecekler.

"OYUNLARI BOZMAK İÇİN TETİKTEYİZ"

Demokrasi dışı arayışların kaynağını ülkenin kötü gittiğine dair asılsız kaygılar oluşturmuştur. Birbirini besleyen döngü ile ekonomik kriz ve ardından yönetim istikrarsızlığı ile ülkemizin üzerinde dönüp durmuştur. Yönetimden uzak kalanların arzusu iktidara sandık dışından gelmek olmuştur. Duygu ve niyetlerini sıcak tutan ara rejim hevesleri arayışlarını sürdürerek bugünlere kadar gelebilmişlerdir. Kara bulutları kovmak çözümü siyaset içinde görenlerin en önde gelen sorumluluğudur. Biz bunun idrakindeyiz. Çağrımız birliğe ve dirliğedir. Huzurlu yarınlaradır. Her insanımızı kardeş bilen herkesle yürümeye hazırız. Oyunları bozmak için tetikteyiz. Bu aziz vatandan başka yurdumuz yoktur. Saflarımızı sıkı tutalım. Türkiye karşıtlarının cenderesine dar boğaza direnelim. Türkiye ve Türk milleti sonsuzlukla buluşsun. Silah yoluyla değiştirmeye çalışanların senaryolarını yırtıp atmak için bir olalım. Doğrulalım ayağa kalkalım. Hainleri güldürmeyelim. Bağımsızlığımızın sembolü al bayrak altında toplanalım. Gün dayanışma günüdür. Büyük düşünme istikbalimize sahip çıkma günüdür. Aziz İstanbullular bu memleketin evladı olarak diyorum, yanlış anlamayız. Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı tanıyınız, anlayınız, anlatınız.

18.00

Onbinlerin doldurduğu alandaki program Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı.

15.07.2022, 15:08:12

Ayasofya-i Kebir Camii'nde 15 Temmuz şehitleri için mevlit programı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitler için Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nde mevlit okutuldu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı koordinesinde, İstanbul Valiliği tarafından cuma namazı öncesinde düzenlenen programda şehitler için okunan hatimlerin duası yapıldı.

Mevlid-i Şerif ve kasidelerin de okunduğu programın sonunda Fatih Belediyesi tarafından vatandaşlara lokum ve su dağıtıldı.

Programa, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 1. Ordu Komutanı Korgeneral Kemal Yeni, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Yusuf Kenan Topcu, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Tuğamiral Tayfun Paşaoğlu, Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli, bazı şehit aileleri, gaziler ile vatandaşlar katıldı.

15.07.2022, 12:12:12

Milli Savunma Bakanlığından 15 Temmuz mesajı

Milli Savunma Bakanlığı, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Bakanlığın sosyal medya hesaplarından paylaşılan mesajda, şunlar kaydedildi:

"15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde, vatanımıza ve demokrasimize göz diken FETÖ'cü hainlere fırsat vermeyen kahraman ve fedakar vatandaşlarımız ile asil milletimizin gerçek evlatları TSK mensuplarını saygıyla selamlıyoruz. 15 Temmuz'da FETÖ'cü hainlere geçit vermeyen sivil, asker, polis olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize sağlıklı ve mutlu uzun ömürler diliyoruz."

15.07.2022, 12:12:12

15 Temmuz Şehitler Makamı'na ziyaretçi akını

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu Yakası girişinde bulunan 15 Temmuz Şehitler Makamı ve Hafıza 15 Temmuz Müzesi, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin 6. yılında en yoğun günlerinden birini yaşıyor.

Vatandaşlar, içinde 251 şehidin adının yer aldığı ve 24 saat sela okunan 15 Temmuz Şehitler Makamı'nı sabah erken saatlerden itibaren ziyaret etmeye başladı.

Dualar okuyan ziyaretçiler, daha sonra bahçedeki, her birinin altında bir şehidin ismi ve öz geçmişini gösteren karekodu bulunan selvi ağaçlarının çevresinde dolaştı.

İçinde darbe girişiminin izlerini taşıyan bazı eşyalar da bulunan Hafıza 15 Temmuz Müzesi'ni de ziyaret eden vatandaşlar, hatıra fotoğrafı çekti.

Ziyaretçilerden Firuze Karaoğlu, taksici komşusu Akın Sertçelik'in, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde şehit olduğunu belirterek, "Her gün bu yollardayım. Canımız olduğu müddetçe bunlara soluk aldırmayacağız. Köprüye ilk oğlumu çıkardım. 6 yıl oldu, hüzün var. Akın Sertçelik, taksiciydi, benim yan komşumdu. Başından vuruldu, iki gün ulaşamadılar. Mahallenin gençlerini hep ayağa kaldırdım, sabaha kadar namaz kıldım." diye konuştu.

Ramazan Yılmaz, makamı ilk defa ziyaret ettiğini, duygulu anlar yaşadığını anlattı.

Fransa'nın başkenti Paris'ten çocuklarıyla gelen ve müzeyi ilk kez ziyaret ettiğini söyleyen Bayram Ercan, "Darbe girişiminde Elazığ'daydım. O gün her Türk insanı gibi bizim de içimiz yandı. Öyle bir şey olacağını insan hiç tahmin edemiyor. Haberlerde işin boyutunu görünce insan üzülüyor. Şehitlerin o makama ulaşmaları çok büyük bir duygu." ifadesini kullandı.

Arkadaşı Yıldız Kahraman ile müzeyi gezen Sakine Sertaç, ilk kez geldiğini dile getirerek, "Fazla duramadım, buz gibi oldum görünce. Çok üzüldüm. Ürperdim. Sanki olay yeniden canlandı gözümde. Ben de oradayım gibi hissettim." dedi.

Yıldız Kahraman da "Üçüncü kez geliyorum, her geldiğimde tüylerim diken diken oluyor. Allah yardım etsin ailelerine." şeklinde konuştu.

- Şehidin oğlu ve gazi de ziyaret etti

Mustafa İlhan, ailesiyle Konya'dan geldiğini kaydederek, şehitler adına dikilen ağaçlardan ve anıttaki isimlerden çok etkilendiğini, dua ettiğini söyledi.

Darbe girişiminde Vatan Caddesi'nde helikopterden açılan ateş sonucu şehit düşen Mehmet Güder'in oğlu İbrahim Güder de anıtı ziyaret edenler arasındaydı.

Şehit babasının yaşadıklarını anlatan Güder, "O geceyi tekrar yaşıyoruz. Onun hüznünü de yaşıyoruz. İnşallah o günleri bir daha yaşamayız. O gece ben de yola çıktım. Rabbim bana şehitliği nasip etmedi ama şehit evladı olmayı nasip etti. Bu da bambaşka bir duygu. Çok şükür ki o vatan hainlerine fırsat verilmedi." değerlendirmesinde bulundu.

Üzerinde "15 Temmuz Gazisi" yazılı Türk bayraklı tişörtle anıtı ziyaret eden gazi Sabahattin Ünal, darbe girişiminde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde yaralandığını aktardı.

Ünal, ordunun içine sızan FETÖ'cülerin ilk defa köprüde kendini gösterdiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Vatan sevgisi kutsal bir görevdir. Bu hainlere pabuç bırakamazdık. Bu topraklarda yaşamanın sürekli bir bedeli var. Hasan Sabbah'lardan tut, en son FETÖ hain darbe girişimine kadar. Burada böyle bir şey olmasını istemezdim. O gece tek geldim. Kalçama mermi isabet etti. Buradan her geçmemde aynı duyguyu yaşıyorum. Bugün yine 6. yıl oldu. O gün burada yaşanan olaylar hayali de olsa gözümün önünde dönüyor."

15.07.2022, 12:00:13

Diyanet İşleri Başkanlığında 15 Temmuz köşesi oluşturuldu

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde şehit ve gazi olan Diyanet personelinin anısı, Diyanet İşleri Başkanlığı binasında oluşturulan köşede yaşatılacak.

Başkanlığın giriş katında kurulan köşenin açılışı için düzenlenen program, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 15 Temmuz 2016'da yaşananların darbe teşebbüsünden öte işgal girişimi olduğunu söyledi.

Açılışı yapılan köşenin 15 Temmuz şehit ve gazilerinin unutulmaması için oluşturulduğunu belirten Erbaş, onları unutmalarının zaten mümkün olmadığını ifade etti.

Erbaş, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ülke genelinde 251 kişinin şehitlik, 2 bin 196 kişinin gazilik mertebesine ulaştığını, şehitlerden 3'ünün, gazilerden de 94'ünün Diyanet İşleri Başkanlığı personeli olduğunu kaydetti.

Türk milletinin şehitlik ve gaziliği hayatının bir parçası olarak gördüğünü dile getiren Erbaş, "Bir millet şehitlik ve gaziliği hayatının bir parçası olarak görür, hazmeder, bununla yaşarsa o millet Allah'ın izniyle düşmez. İşte düşmedi sizlerin sayesinde. O gece saat 00.13'te ülkemizin 90 bin camisinden yükselen selalar, vatan hainlerini, işgal güçlerini püskürtme noktasında en büyük vasıta oldu." diye konuştu.

Erbaş, açılışı yapılan köşenin hayırlara vesile olmasını temenni ederek, "Bu mekanımızın, ulvi kavramlar olan şehitlik ve gaziliğin her zaman kalbimizde diri olmasına, bu mekanı gezen gençlerin, çocukların yüreklerinde şehitlik ve gazilik kavramlarının yeşermesine, yaşamasına katkı sağlamasını yüce Rabb'imden niyaz ediyorum." dedi.

Program, şehitler için dua edilmesiyle sona erdi.

15.07.2022, 11:58:12

15 Temmuz kahramanları İstanbul Havalimanı'nda anıldı

İstanbul Havalimanı'nda, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine karşı direnişin ve mücadelenin anlatıldığı fotoğraf sergilerinin yanı sıra çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ve İGA'nın 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında düzenlediği etkinliklerde, darbe girişimine karşı mücadele eden kahramanlar, şehitler ve gaziler anıldı.

15.07.2022, 11:54:12

Malezya'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde anma etkinliği

Türkiye'nin Kuala Lumpur Büyükelçiliğince 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla anma töreni düzenlendi.

Kuala Lumpur Büyükelçiliğinden yapılan açıklamaya göre, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'daki Yunus Emre Enstitüsü’nde gerçekleştirilen etkinlikte, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından düzenlenen darbe girişiminde şehit ve gazi olanlar anıldı.

15.07.2022, 11:46:13

Aliyev'den Erdoğan'a 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü mektubu

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, FETÖ'nün hain darbe girişiminin 6. yılı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a mektup gönderdi.

Mektubuna "Aziz gardaşım" diye başlayan Aliyev, darbe girişimini önlemek için canlarını feda eden şehitlerin aziz hatırasını derin saygı ve hürmetle andığını belirtti.

Aliyev, Türk halkının altı yıl önce vatanın bağımsızlığını ve egemenliğini savunarak, devleti ve demokrasiyi sahiplenerek gerçek bir yiğitlik ve kahramanlık örneği verdiğini, gücünü ve büyüklüğünü dünyaya bir kez daha ispatladığını kaydetti.

Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nün, kahraman Türk halkının vatanına, devletine ve demokratik geleneklere bağlılığının vücut bulmuş hali olduğunu ifade eden Aliyev, "Halkın size olan sonsuz güven ve itimadı, sizin etrafınızda sıkıca birleşmesi, Türk devletine yapılan ihanetin önlenmesinde ve ülkenizin bu zorlu sınavdan çıkmasında belirleyici rol oynamıştır. Milli birlik ve beraberliğin, yılmaz iradenin ve güçlü liderliğin göstergesi olan bu muhteşem zafer, Türk devlet tarihine ebediyen kazınmıştır." ifadelerini kullandı.

Azerbaycan halkı ve devletinin ilk dakikalardan itibaren kardeş Türkiye'nin yanında durarak hain darbe girişimini şiddetle kınadığını belirten Aliyev, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Bir millet, iki devlet ilkesi doğrultusunda hem mutlu hem de hüzünlü günlerde birbirlerine destek olan halklarımız zor zamanlarda da birbirlerine destek olarak kardeşliklerini ispat etmektedirler. Bundan sonra da her konuda Türkiye'nin yanında olacağız.

Halklarımızın iradesine dayalı, birbirine kopmaz bağlarla bağlı, dostluk ve kardeşlik üzerine kurulmuş Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin bugün dünyada bir benzeri yoktur. Şuşa Beyannamesi'nde belirlediğimiz müttefiklik hedeflerine emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğimize eminim."

15.07.2022, 11:40:13

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan 15 Temmuz mesajı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Türkiye'nin ufku açık, geleceği parlak, bayrağı hür, iradesi kudretlidir. Hiçbir karanlık güç, Anadolu'nun bu engin ve parlak ışığını söndürmeye güç yetiremeyecektir." ifadelerini kullandı.

Kalın, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

15 Temmuz destanının yıl dönümünde şehitleri hürmet, minnet ve rahmetle yad eden Kalın, gazilere şükranlarını sundu.

Milletin dayanışma ruhunun her türlü terör yapılanmasının planlarını boşa çıkaracak güçte olduğuna dikkati çeken Kalın, şunları kaydetti:

"Dini ve manevi değerleri istismar ve tahrif ederek bir ihanet şebekesi, sapkın bir inanç ve Türkiye düşmanlarının maşası haline gelen FETÖ'ye karşı her zemin ve satıhta mücadelemiz devam edecek. FETÖ'ye ülkelerinde kucak açanlara, göz yumanlara ve onları Türkiye'ye karşı kullanmaya çalışanlara çağrımızı yineliyoruz. Koynunuzda beslediğiniz yılan dönüp bir gün sizi de sokacaktır. Bu zehirli yapıdan bir an evvel kurtulun. Türkiye'nin ufku açık, geleceği parlak, bayrağı hür, iradesi kudretlidir. Hiçbir karanlık güç, Anadolu'nun bu engin ve parlak ışığını söndürmeye güç yetiremeyecektir."

15.07.2022, 11:32:12

15 Temmuz şehitleri Edirnekapı'da dualarla anıldı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde şehit düşenler, Edirnekapı Şehitliği'ndeki kabirleri başında dualarla yad edildi.

"15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" etkinlikleri kapsamında, Edirnekapı'daki 15 Temmuz Şehitliği'nde anma programı yapıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, İstanbul Müftü Vekili Ahmet Aktürkoğlu şehitler için dua etti.

Duanın ardından İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve diğer protokol üyeleri şehit kabirlerine karanfil bıraktı.

Anma programına Vali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 1. Ordu Komutanı Korgeneral Kemal Yeni, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Yusuf Kenan Topcu, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Tuğamiral Tayfun Paşaoğlu, Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner ile bazı kaymakamlar, şehit aileleri, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

15.07.2022, 11:22:12

Pakistan'dan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde Türkiye'ye destek mesajı

Pakistanlı liderler, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında Türkiye ve Türk halkına desteğini ve dayanışmasını yineledi.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Twitter’dan yaptığı açıklamada, 15 Temmuz'un Türk halkının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğine sarsılmaz güveninin dışavurumu olarak hatırlanacağını belirtti.

Şerif, 15 Temmuz’un Türk milletinin demokrasiyi destekleme ve korumasına yönelik kararlılığını yansıttığına işaret etti.

Eski Pakistan Başbakanı İmran Han da Twitter’daki paylaşımında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Türk halkının 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nü kutlayarak, “15 Temmuz 2016, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk halkının desteğiyle kendisine karşı darbe girişimini başarısızlığa uğrattığı gün olarak anılıyor.” ifadelerini kullandı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Türkiye’ye ve Türk halkına sonsuz dayanışma ve güçlü destek yinelendi.

Açıklamada, Türk halkının 15 Temmuz 2016’da hain darbe girişimine karşı kahramanca mücadelesinin birlik, cesaret, kararlılık ve bağlılıkla milletlerin tüm zorlukların üstesinden gelebileceğini gösterdiği vurgulandı.

Türkiye ile Pakistan’ın ilişkilerinin ortak dini, kültürel, dilsel ve manevi mirasa gömülü olduğuna işaret edilen açıklamada, her iki tarafın siyasi liderliğinin güçlü kararlılığıyla iki ülke arasındaki çok yönlü stratejik ilişkinin güçlenerek büyümeye devam edeceği kaydedildi.

15.07.2022, 11:22:12

BBP Genel Başkanı Destici'den 15 Temmuz mesajı

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, "15 Temmuz, küresel emperyalizmin, yaşadığımız toprakların, milletimize ait değerlerini yağmalamak için piyonları aracılığıyla yaptığı ve yine milletimiz tarafından bertaraf edilen operasyonlardan biridir. Üzülerek ifade ediyorum, sonuncusu da olmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Destici, yaptığı yazılı açıklamada, 15 Temmuz 2016'daki hain FETÖ darbe girişiminin 6. yılında, milli iradeye kasteden tüm darbeleri, darbeci hainleri ve arkasındaki güçleri lanetledi.

Devletin varlığını, milletin bağımsızlığını korumak için hiç tereddüt etmeden hayatlarını feda eden şehitleri rahmet ve minnetle anan Destici, şunları kaydetti:

"Anayasamız, 'Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.' cümlesiyle başlar. Manevi çatımız olan devletimiz, milletimizindir. Millet, devlet gücünü, seçtiği temsilcileri aracılığıyla kullanır. Devletimizin, nasıl ve kimler aracılığıyla yönetileceğini, istikametini, sadece milletimiz, milletimizin iradesi belirler. Devletin üç temel erkinden yasama, yürütme ve yargı, kararlarını 'millet adına' alır, görevlerini 'millet adına' yerine getirirler. Kamu görevi yapanlar, devletin otoritesi dışında, başka hiçbir ülkeye, millete, şahsa, cemiyete, topluluğa, zümreye bağlılık gösteremezler. Bu temel ilkeleri, hileyle, cebirle, silah kullanarak ya da başka metotlarla, değiştirmeye, yok saymaya, yıkmaya teşebbüs edenler, milletimize, milletimizin istiklaline ve istikbaline savaş açmış sayılırlar. Millet iradesinin anlamının ve öneminin, hiçbir zaman, tartışmaya açılmasına dahi izin vermeyeceğiz. Devleti korumayı, onun varlık sebeplerini, yani milleti, milletin varlığını, huzurunu, güvenliğini, istiklalini, istikbalini, değerlerini korumak sayacağız."

Destici, insanlık tarihi kadar eski, diğer milletler tarafından "öldürülebilirler ama asla mağlup edilemezler" cümlesiyle nitelenen ve bu gerçeği insanlık tarihine silinmeyecek bir şekilde kazıyan Türk milletinin, her çağda, güçlü, kaim ve muzaffer olmasının sırrının, sahip olduğu güçlü devlet geleneğinde bulunduğuna işaret etti.

Tarihinin çeşitli kesitlerinde Türk milletinin yaşadığı zorluklar, acılar hatırlandığında, bu şartların hep devlet geleneği ve otoritesinin zaafa düştüğü dönemlerde yaşandığına dikkati çeken Destici, "15 Temmuz 2016 günü çok korkunç hadiselere şahit olduk. O gün, ülke dışından sevk ve idare edilen bir topluluğun, FETÖ'nün, devletin en stratejik kurumlarına sızıp ele geçirebileceğini, sivil halktan Özel Harekat karargahına, TBMM'den Cumhurbaşkanlığı'na, MİT'ten Emniyet Müdürlüğüne bomba atacak, mermi atacak kadar, akıllarını, izanlarını, imanlarını ve haysiyetlerini yitirdiklerini gördük." ifadelerini kullandı.

- "Devletimizin ve milletimizin istikbaline ışık tutmalı"

15 Temmuz'da milletin devletine, kahramanca, fedakarlıkla ve kararlılıkla sahip çıktığını vurgulayan Destici, 15 Temmuz'da milletin, devletin sağladığı makamlarda oturup, fedakar milletin, rızkını devletiyle paylaşarak aldığı silahları millete doğrultup, devlete el koyma ve millete, "millete rağmen" istikamet çizme alçaklığını sonsuza dek sona erdirdiğinin altını çizdi.

Destici, şunları ifade etti:

"Devletin herhangi bir idari alanında, özellikle güvenlik kuruluşlarında, emniyette, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde, devletin yargı ve istihbarat kurumlarında gizli ya da açık bir örgütlenme içerisinde olan herhangi bir topluluğun, hangi maskeyi takarsa taksın, hoş görülmesine, olağan sayılmasına hatta varlığına izin verilmemeliydi.

Bu kabul edilemez ihmal, yaşadığımız ve kıyısından döndüğümüz felaketler göz önüne alındığında, yarınlarla ilgili, devletimizin ve milletimizin ilerlediği istikbale ışık tutmalıdır. 15 Temmuz, tarihin çeşitli dönemlerinde ve özellikle bugün yaşadığımız coğrafyada, örneklerine sıklıkla rastlayabileceğimiz, küresel emperyalizmin, yaşadığımız toprakların, milletimize ait değerlerini yağmalamak için, piyonları aracılığıyla yaptığı ve yine milletimiz tarafından bertaraf edilen operasyonlardan biridir. Üzülerek ifade ediyorum, sonuncusu da olmayacaktır. Yaşadığımız bölgede, çağda ve şartlarda, hür ve bağımsız olmamızın yegane yolunun güçlü olmamız, bunun da ancak milletimizin ortak değerleri etrafında birlik olmamız olduğunu hatırlatıyor, şehitlerimizi tekrar rahmet ve minnetle anıyor, aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum."

15.07.2022, 11:20:13

Burkina Fasolu eski futbolcu Rahim: "Keşke ülkemde de 15 Temmuz duruşu olsaydı"

Bir dönem Vestel Manisaspor forması da giyen Burkina Fasolu eski milli futbolcu Rahim Ouedraogo, ülkesinde ocak ayında darbe ile Cumhurbaşkanı Christian Kabore’nin görevden alındığını, halkının buna tepki koyamamasından büyük üzüntü duyduğunu ve Türk halkının 15 Temmuz’daki kahramanlığına gıpta ettiğini söyledi.

Bir otobüs firması ve Burkina Faso Süper Ligi’nde kendi adını taşıyan bir futbol takımı ve akademisi bulunan Rahim Ouedraogo, ticari işleri nedeniyle geldiği İstanbul’da AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Ocak ayında askeri darbeye maruz kalmış bir ülkenin vatandaşı olarak, 15 Temmuz’un Türkiye için önemini Türk arkadaşlarından dinlediğini belirten Rahim, şöyle konuştu:

“Ülkem dünyanın en fakir ülkelerinden ama güzel bir ülke. 20 milyona yakın nüfusumuz var. Eski Cumhurbaşkanımız Kabore’nin, Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yakın temasları vardı ama ocak ayında bir darbeyle devrildi ve yerine askeri rejim geldi. Mali, Nijer, Burkina Faso bu ülkelerde hala terörizm var. Askeri rejim bunu kullanıp, bir darbe yaptı ama sorun hala sürüyor, değişen bir şey olmadı. Şu örneği size gıpta ile verebilirim; ülkem Burkina Faso'daki gibi askerleri kullanıp bir darbe girişimi Türkiye’de de oldu ama sonucu çok farklı oldu. Bu olaylar sırasında Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın telefondan tek bir mesajıyla tüm halk sokaklara döküldü, darbenin gerçekleşmesine izin vermedi. Bu iki ülke arasındaki farkı gösteriyor. Bu Türk milletinin vatanına sevgisini de gösteriyor. Ne yazık ki bu bizim ülkemizde gerçekleşmedi. Keşke ülkemde de Türkiye’deki 15 Temmuz duruşu olsaydı.”

“Afrika’daki insanlar Sayın Erdoğan’ı gerçek bir lider olarak görüyor. Onunla ilgili Afrika’da çok büyük bir sevgi var.” sözlerini kullanan Rahim, “Sayın Erdoğan Afrika ülkelerine ve Afrika’daki ihtiyaç sahibi Müslümanlara yardım ediyor. Dünya üzerinde sözü geçen birkaç tane liderden bir tanesi. Bu da bizim gözümüzde onu çok daha değerli kılıyor. Daha önce de Türkiye’ye gelmiştim, buradaki ekonomik anlamdaki gelişimi görüyorum. Afrika ülkeleri Türkiye’de daha çok ticaret yapmaya başladı, buna vesile olan da Sayın Erdoğan’dır. Çünkü sürekli Afrika ülkeleriyle Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesi için çalışıyor. THY Afrika’daki her ülkeye uçuyor, bu da ticareti geliştiriyor. Afrika ülkeleri ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesinde Sayın Erdoğan çok önemli rol oynuyor.” ifadelerini kullandı.

Afrika’nın büyük bir hızla geliştiğinin altını çizen Rahim, “Bence Gelecek Afrika’da. Afrika inanılmaz hızlı büyüyor. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk şirketleriyle Afrikalı şirketler arasında açtığı bir yol var. Bizim gibi iş adamlarına da bunu geliştirmek düşüyor. O yüzden Türkiye’ye geldim. Bazı ticari bağlantılar, iş birlikleri yapıyorum. Afrika’da çok iyi bir pazar var, Türkiye’de de iyi bir sanayi var. Ayrıca buradan elde edeceğim karla futbol kulübüme de daha fazla destek olabilirim.” şeklinde konuştu.

- “Burkina Faso’nun Altınordu’sunu kurdum”

Rahim Ouedraogo, kendi adıyla kurduğu takımı Rahimo FC ile Burkina Faso’da çocuklara da umut olmaya çalışıyor.

Hollanda’da 10 yıl, Türkiye ve Yunanistan’da da birer sezon top oynayan Burkina Fasolu eski futbolcu, futboldan kazandıklarını altyapıya harcayarak ülkesindeki gençlere şans vermek istediğini söyledi. Rahim, “Türkiye’de Altınordu’nun altyapıya önemli yatırımlar yaptığını, genç futbolcular için titiz çalıştığını biliyorum. Ben de Burkina Faso’nun Altınordu’sunu kurdum diyebilirim.” dedi.

Futbolu bıraktıktan sonra otobüs firması kurduğunu belirten Ouedraogo, “Otobüs şirketimde 80 otobüsüm var ve yanımda 200 kişi çalışıyor. Ama tabii ki asıl işim kendi adımla kurduğum futbol kulübüm ve akademim olan Rahimo FC.” ifadelerini kullandı.

Burkina Fasolu eski milli futbolcu, 10 yıl önce kurduğu Rahimo FC ile 16 takımın mücadele ettiği Burkina Faso Süper Ligi’nde 2019-2020 yılında şampiyonluğa ulaştığını ve altyapısından yetişen bazı oyuncuların Avrupa’nın önemli takımlarına transfer olduğunu söyledi.

Ülkesinde aldığı geniş bir arazide futbol akademisini kurduğunu belirten Rahim, “28 hektarlık araziye akademimi kurdum. Hala da gelişmeye devam ediyor. Oyuncuların kalacağı bir yer yapıyorum. Oyuncularımın satışından gelen parayla kulübe yatırım yapıyorum. Çocuklarım daha iyi eğitim alsın ve Avrupa’ya adaptasyonları hızlı olsun diye Avrupa’dan antrenörler getiriyorum. Futboldan kazandığımı tekrar kulübüme yatırıyorum ki futbolcularım daha iyi yerlere gelsin.” şeklinde konuştu.

- Rahimo FC’den Manchester City ve Shakhtar Donetsk’e

“Ülkem dünyanın en fakir ülkelerinden bir tanesi. Ben çok şanslıydım profesyonel futbolcu oldum ve bir yerlere gelebildim. Bunun karşılığında ülkem için bir şeyler yapmak istedim.” sözlerini kullanan Rahim, şöyle konuştu:

“Ülkemde altyapı yoktu, ben de kazandığımın bir kısmıyla altyapı yatırımı yaptım. Sokakta iyi futbol oynayan çocukları topladım, onlara yatacak yer verdim, iyi beslenmelerini sağladım, onlara iyi tesisler verdim ve onlarla ilgilenmeye başladım. Bunun da meyvelerini aldım. Manchester City ve Shakhtar Donetsk'te oyuncularım var. Shakhtar Donetsk'te oynayan Lassina Traore, Rahimo FC’de yetişti. Önce Ajax’a oradan da Shakhtar’a transfer oldu. Ayrıca son Afrika Kupası’nın en iyi oyuncusu seçilen Issa Kabore de Rahimo FC’de yetişti. Kabore şu an dünyanın en iyi takımlarından Manchester City’nin oyuncusu. Belçika ekibi Charleroi’nin kalecisi Koffi de bizim altyapımızdan çıkan bir başka isim. Başka ülkelerde de birçok oyuncum var. Rahimo FC, sizin ülkenizdeki Altınordu’ya benziyor. Nasıl Altınordu herkes tarafından biliniyorsa, benim akademim de Rahimo FC de böyle bir vizyon taşıyor. Çocuklara futbol ve okul eğitimi veriyorum ve onlara iyi bir gelecek hazırlamaya çalışıyorum.”

Takımının Burkina Faso Ligi’nde şampiyon olduğunu hatırlatan Manisasporlu eski futbolcu, “Akademimde 85 oyuncu var. A Takım’da da sadece genç oyuncularla yoluma devam ediyorum. Takımımda 16-17 yaşında oyuncularım da var. Akademiden besleniyorum. Oyuncum 22 yaşına kadar Avrupa’ya transfer yapamazsa ona izin vermem gerekiyor, artık Burkina’da başka takımda kariyerine devam etmesi gerekiyor. Çünkü alttan gelenlere yer açmamız gerekiyor. Bu sene de takımımdan Avrupa’ya gidecek oyuncularım olacak, altyapıdan onların yerini alacak oyuncularım da şimdiden hazır. Hedeflerim bitmiyor. Drogba ve Eto’o seviyesinde oyuncu yetiştirmek istiyorum. Bunların getireceği başarıyla Burkina Milli Takımı'nın daha başarılı olmasını, belki tarihinde ilk kez Dünya Kupası’na katılmasını istiyorum. Ayrıca Galatasaray, Fenerbahçe gibi Türkiye’nin önemli takımlarında Rahimo FC’nin oyuncularını görmek isterim. Çünkü Afrika’da çok bilinen ve fazla takipçileri olan takımlar.” değerlendirmesinde bulundu.

15.07.2022, 11:14:12

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü mesajı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Her Müslüman için, İslam'ın hayata huzur getiren rahmet ilkelerini doğru kaynaklardan öğrenmek, istismarcılara, fitne, tefrika ve anarşi peşinde koşanlara, birlik ve beraberliği, huzur ve kardeşliği hedef alanlara karşı daha dikkatli ve duyarlı olmak ihmal edilemez bir görev haline gelmiştir." ifadelerini kullandı.

Erbaş, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada 15 Temmuz'un, inancını, hürriyetini, vatanını, istiklal ve istikbalini her şeyin üstünde tutan Türk milletinin, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hain darbe teşebbüsüne karşı verdiği destansı mücadelenin unutulmaz tarihi olduğunu belirtti.

Ali Erbaş, geçmişten bugüne nice zorlukları inancı ve direnciyle aşan Türk halkının, 15 Temmuz gecesi de ülkesine ve iradesine kasteden, geleceğini ve ufkunu karartmak isteyen dış mihraklı ihanet şebekesinin darbe girişimini Allah'ın yardımıyla, bütün dünyaya örnek olacak şanlı direnişle bertaraf ettiğini vurguladı.

Kirli ve karanlık emellerini gerçekleştirmek için inanç ve kültür kavramlarının arkasına gizlenerek Türk insanının temiz, samimi duygularını istismar eden FETÖ'nün, milletin zekatını, kurbanını, infakını, iyi niyetini ve çocuklarını çaldığını, yalan, hile, desiselerle kendine güç ve imkan devşirdiğini ifade eden Erbaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"FETÖ, milletimiz ve dünyadaki tüm Müslümanlar aleyhine haince çalışmalar yaparak şer odaklarının İslam coğrafyasındaki emellerine hizmetçilik yapmıştır. Müslüman ülke ve topluluklarda, sureti haktan görünerek yüce dinimiz İslam'ı ve onun değerlerini istismar eden söz konusu terör örgütü bir kez daha göstermiştir ki inancımız ve medeniyet değerlerimiz konusundaki cehalet ya da yanlış bilgiler telafisi zor hatalara ve büyük felaketlere sebep olabilmektedir. İnancını bilmeyen nesiller istismara müsait hale gelmektedir. Her Müslüman için, İslam'ın hayata huzur getiren rahmet ilkelerini doğru kaynaklardan öğrenmek, istismarcılara, fitne, tefrika ve anarşi peşinde koşanlara, birlik ve beraberliği, huzur ve kardeşliği hedef alanlara karşı daha dikkatli ve duyarlı olmak ihmal edilemez bir görev haline gelmiştir."

Erbaş, bugün her bir kişinin, çocuklarının, inancını, kültürünü ve değerlerini bilen, ülkesine bağlı, insanlığa hizmeti Hakk'a hizmet sayan güzel ahlak sahibi iyi bir insan olarak yetişmesi için tüm imkanlarıyla gayret etmek zorunda olduğunu aktardı.

Diyanet İşleri Başkanlığının, değerleri istismar eden, milleti aldatmaya çalışan, fitne ve tefrikaya çağıran bütün söylem ve faaliyetlere karşı üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeyi, milletin manevi hayatına Kur'an ve sünnet ışığında rehberlik etmeyi sürdüreceğini vurgulayan Erbaş, şunları kaydetti:

"15 Temmuz gecesi, istiklal ve istikbaline sahip çıkmak için büyük bir inanç ve azimle mücadele eden herkese şükranlarımı sunuyorum. Bu uğurda canını feda eden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize sağlık ve afiyet diliyorum. Yüce Mevla milletimizi her türlü fitne, tefrika, kötülük, nifak ve ihanetten korusun ve ilelebet payidar eylesin."

15.07.2022, 11:18:15

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan 15 Temmuz mesajı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Dün olduğu gibi bugün de işgalcilerden, darbecilerden, terör örgütlerinden ve destekçilerinden yargı önünde hesap soracağız, kirli emelleriyle birlikte tümüyle bertaraf edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Altun, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla sosyal medya hesabından yayımladığı mesajında, milletin ortaya koyduğu destansı mücadelenin adı olan 15 Temmuz'un Türkiye siyasi tarihi için de yeni bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Milletin iradesine sahip çıkan sivil direnişin, karanlık güçlerin Türkiye'ye biçtiği kalıbı da o hain gecede çıplak elleriyle yırtıp attığını anımsatan Altun, o gecede liderinin çağrısıyla sokaklara dökülen milletin, istiklaline, bağımsızlığına ve demokrasisine sahip çıktığını, böylece milletin, egemenliğin sahibinin bizatihi kendisi olduğunu tüm dünyaya ilan ettiğini aktardı.

Bu direnişin dünya tarihine de altın harflerle yazıldığını vurgulayan Altun, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz gecesi söylediği 'Milletin gücünün üstünde bir güç tanımadım.' sözü, millet iradesinin aşamayacağı hiçbir engelin olmayacağının idrakini tüm dünyaya göstermiştir. Bu yolda en büyük gücümüz birlik ve beraberliğimizdir. Milli irade uğruna, vatanı uğruna, Türkiye aşkına can veren tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Milletin 15 Temmuz direnişini unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız. Bu vesileyle bir kez daha hatırlatmak isterim ki; dün olduğu gibi bugün de işgalcilerden, darbecilerden, terör örgütlerinden ve destekçilerinden yargı önünde hesap soracağız, kirli emelleriyle birlikte tümüyle bertaraf edeceğiz."

Altun, paylaşımında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında milleti meydanlara davet ettiği sözler ile vatandaşların direnişi ve demokrasi nöbetlerine ilişkin görsellerin yer aldığı videoya da yer verdi.

15.07.2022, 11:04:13

Şehit ikiz polislerin babası evlatlarıyla gurur duyuyor

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Gölbaşı'ndaki bombalı saldırıda şehit olan polis memuru ikizler Ahmet ve Mehmet Oruç'un babası Ali Oruç, "Biz şehit aileleri olarak gururluyuz, onurluyuz." dedi.

Adana Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünden geçici görevle gittikleri Ankara'da, darbecilerin bombalı saldırısında şehit düşen ikizlerin ailesi, evlatlarını kaybetmenin acısını ilk günkü gibi yüreklerinde taşıyor.

İkiz şehitlerin babası Ali Oruç, her hafta çocuklarının kentteki kabrini ziyaret ediyor. Evlatlarının acısını yüreğinde yaşayan Oruç, gözyaşı döktüğü ikizlerinin mezarındaki çiçekleri koklayıp suluyor, dua okuyor.

Gözyaşlarına hakim olamayan Ali Oruç, AA muhabirine, iki evladının 15 Temmuz akşamı hainlerin saldırısında şehit olduğunu anımsattı.

Çocuklarıyla gurur duyduğunu vurgulayan Oruç, "İkisini de bu vatan için şehit verdim, ne mutlu bana. Gururluyum, onurluyum ve şeref duyuyorum çocuklarımla. Rabbim bana iki evlat verdi, geri aldı, güzel bir makam verdi. Evladım, canım, ciğerim burada yatıyor. İnanıyoruz burada değiller, Allah'ın katındalar. Peygamber Efendimiz, 'Mezarlıkları ziyaret edin. Onlar sizi duyar ama siz bilmezsiniz.' diyor. Biz de geliyoruz, evlatlarımıza dualarımızı okuyoruz." diye konuştu.

- "Bu vatan için canlarımız feda olsun"

Oruç, çocuklarının şehitlik mertebesine ulaşmasının 6. yılı olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tekrar yaralarımız tazeleniyor, üzülüyoruz ama bir yandan da gururluyuz. Vatan, bayrak için şehit olan Ahmet ve Mehmet Oruç'umun üzüntüsünü, yokluğunu her zaman içimizde hissediyoruz. Yıl dönümleri geldiğinde daha çok üzüntümüz oluyor. Sürekli çocuklarımızın mezarının başına geliyorum, duamı ediyorum, çocuklarımla tek başıma kaldığımda konuşuyorum. Bu olaylar artık oldu geçti, biz vatan, bayrak ve namus için gerektiği zaman hazırız. Can vermeye, nice evlatlar vermeye hazırız. Sayın Cumhurbaşkanı'mla görüştüğümde, 'İki evladımı verdim, ben ve bir oğlum kaldı. Ben evlatsız yaşarım ama vatansız yaşamamam.' dedim. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı'mız 'Biz böyle beraber olduğumuz zaman hiç kimse bizi yıkamaz.' dedi. Ben ve bir oğlum daha var, bu vatan için canlarımız feda olsun."

Hainleri Allah'a havale ettiklerini dile getiren Oruç, şunları kaydetti:

"Benim çocuklarım kazandı. Hainlere hem bu dünya hem ahiret zindan oldu. Biz şehit aileleri olarak gururluyuz, onurluyuz. Rabbime şükürler olsun ki evlatlarımız böyle bir makam bıraktılar. Onlarla ne kadar övünsek azdır. Devletimiz, bayrağımız için her zaman hazırız. Bu konuda kimsenin tereddüdü olmasın. Elimizde olsa idam isteriz. İdam onlar için kurtuluştur. Biz onları Allah'a havale ediyoruz. Rabbim onların cezasını ahirette verecektir."

- Şehit düşen ikiz polis memurlarının hikayesi

Adana Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde görev yapan Ahmet ve Mehmet Oruç'un tüm eğitim hayatları beraber geçti.

Hayalini kurdukları polis meslek yüksekokuluna giren ikizler, daha sonra helikopter pilotu olmak için kursa kayıt yaptırdı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığının Gölbaşı'ndaki tesislerinde 8 ay eğitim alan Ahmet ve Mehmet Oruç, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında tesislere atılan bombalar sonucu şehit düştü.

Şehit ikizlerin cenazeleri, Alihocalı Mahalle Mezarlığı'na defnedildi.

15.07.2022, 11:08:12

FETÖ'nün darbe girişimi nedeniyle İstanbul'da 1364 sanık cezalandırıldı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) İstanbul'da 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi faaliyetlerine katıldıkları tespit edilen 2 bin 190 kişi 41 ana davada yargılanırken, en kritik davalarda hakim karşısına çıkarılan 1364 örgüt mensubu hapis cezalarına çarptırıldı.

FETÖ'nün, Türk Silahlı Kuvvetleri içine sızan subayları aracılığıyla 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirdiği kanlı darbe girişimi 6. yılını geride bırakırken, İstanbul'da çıkan olayları soruşturmakla görevli İstanbul Adalet Sarayı en yoğun dönemlerini geçirdi.

FETÖ bağlantıları olduğu tespit edilen hakim ve savcılar ile memurların görevden alınmasıyla iş yükü daha da artan adliyede, gözaltına alınan binlerce şüpheli sorgulandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, darbe girişimine aktif olarak katıldıkları veya örgütle bağlantılı oldukları tespit edilen şüphelilere yönelik yürütülen soruşturmalar sonucu 6 yılda 18 bin 883 iddianame hazırlandı, hakkında işlem başlatılan ancak bir suça karıştığı saptanamayan kişilere yönelik 38 bin 607 takipsizlik kararı verildi.

Darbe girişiminde İstanbul'da çeşitli yerlerin ele geçirilmesiyle ilgili 41 dava açıldı.

Bazı davalarda sanık sayılarının 100'ü geçmesi, bazı davaların da aynı günlerde görülmesi nedeniyle İstanbul Adalet Sarayı'ndaki duruşma salonları yetersiz kaldı.

Bunun üzerine duruşmalar, Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısındaki salonlar, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ndeki büyük salon, Bakırköy Adliyesi Konferans Salonu, Kartal'daki İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ndeki büyük salon, Büyükçekmece Mimar Sinan Spor Salonu ve Silivri Alibey Spor Salonu'ndan dönüştürülen yerlerde yapıldı.

Zamandan tasarruf etmek için duruşmalar Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayıt altına alınıp sonradan yazıya döktürülse de bazı duruşmalar iki ay boyunca gece yarılarına kadar devam etti.

Yargılama sürecinde konu, yer ve sanıklar arasındaki bağlantılar nedeniyle bir kısım sanıkların dosyaları ana davalardan ayrıldı.

Üst düzey güvenlik önemleri altında, binlerce sayfalık iddianameler, ifadeler, görüntüler ve raporların incelenmesinin ardından darbe girişimi faaliyetleri nedeniyle yargılanan 2 bin 190 sanıktan 1364'ü, aralarında "Anayasayı ihlal"in de bulunduğu çeşitli suçlardan cezalandırılırken, 826 sanık tüm suçlardan beraat etti.

41 ana dava ile bu davalardan ayrılan dosyaların tamamı, görüldükleri yerel mahkemelerce karara bağlandı.

Darbe girişimi faaliyetleri ve FETÖ bağlantıları nedeniyle hapis cezası verilen 2000 tutuklu ve hükümlü, Silivri Cezaevi'nde kalıyor

- İstanbul'un çatı davasında organizatörlere rekor ceza

14. Ağır Ceza Mahkemesince yürütülen "İstanbul'daki ana darbe davası", 17 Nisan 2018'de karara bağlandı ve tutuklu 14 sanıktan eski Tümgeneral Fethi Alpay, eski Tuğgeneraller Eyyüp Gürler ile Özkan Aydoğdu, eski Kurmay Albaylar Ahmet Gümüş, Mehmet Kapan, Müslüm Kaya, Nebi Gazneli, Ömer Faruk Özköse ile Kurmay Albay Sadık Cebeci, eski Kurmay Yarbaylar Şakir Çınar ile Fatih Karakaya ve eski Kurmay Binbaşı Murat Yanık, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı.

Tutuklu sanıklardan eski Tuğgeneral Yüksel Durak hakkında "Görevi kötüye kullanma" suçundan 10 ay hapis cezası veren mahkeme heyeti, sanık Durak'ı ayrıca "Silahlı terör örgütünün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte silahlı terör örgütü adına suç işlemek" suçundan da 5 yıl 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme heyeti, sanıklar Muzaffer Düzenli, Eyyüp Gürler, Fethi Alpay, Murat Yanık ve Özkan Aydoğdu'ya, kalkışma sırasında darbeciler tarafından şehit edilen Erol Olçok ile oğlu Abdullah Tayyip Olçok'un da aralarında bulunduğu 87 kişinin ölümünden sorumlu oldukları gerekçesiyle "Nitelikli kasten öldürmeye azmettirme" suçundan da 87'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Ayrıca, sanıklar Müslüm Kaya ve Nebi Gazneli de "Bir suçun işlenmesini kolaylaştırmak amacıyla kasten öldürme" suçundan 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Sanıklar Mehmet Kapan ve Fatih Karakaya'yı 43 kişiye yönelik "Bir suçun işlenmesini kolaylaştırmak amacıyla kasten öldürme", "Bir suçun işlenmesini kolaylaştırmak amacıyla çocuğu kasten öldürme" suçlarını işledikleri gerekçesiyle, 43'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, sanık Sadık Cebeci'yi, İlhan Varank'ın da aralarında bulunduğu 14 kişiye yönelik "Kasten öldürme" suçunu işlediği gerekçesiyle 14 kez ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum etti.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi de 14 sanığa verilen hapis cezalarını hukuka uygun buldu.

Kapatılan Kuleli Askeri Lisesi, Vaniköy, Beykoz'da yaşananlar ve Çengelköy Polis Merkezi'nin işgaliyle burada çıkan olaylarda 8 kişinin şehit edilmesine ilişkin 14'ü eski polis 114 sanığın yargılandığı davada 10 Aralık 2018'de karar çıktı.

İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Albaylar Muammer Aygar ve Mürsel Çıkrıkçı'yı toplam 9 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 1805'er yıl, 26 sanığı "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırdı.

İradeleri komutanları tarafından fesada uğratıldığı gerekçesiyle 57'si er, 7'si askeri öğrenci olan toplam 64 sanığa ise ceza verilmesine yer olmadığına karar veren heyet, diğer sanıkları da çeşitli suçlardan değişen oranlarda hapis cezalarına mahkum etti.

- En gergin dava: 15 Temmuz Şehitler Köprüsü davası

Darbe girişiminde İstanbul'da en çok şehit verilen, o zamanki adıyla Boğaziçi Köprüsü olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki olaylara ilişkin dava, duruşmaları en gergin geçenlerden biriydi.

Şehit yakınları, gaziler ve müdahil kurumların sıkı sıkıya takip ettiği duruşmalarda, sanıklarla şikayetçiler arasında çıkan sözlü tartışmalar zaman zaman koltukların havada uçuştuğu gerilimlere dönüştü.

Üst düzey güvenlik önlemleri altında 9 ay süren duruşmaların ardından İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Temmuz 2018'de, 34 kişinin ölümüne ilişkin 143 sanık hakkındaki davayı karara bağladı.

Mahkeme heyeti, kararda 72 sanığı "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, 22 sanığı "Anayasal düzeni ortadan kaydırmaya teşebbüse yardım" suçundan 17 yıl 7'şer ay, 5 sanığı da aynı suçtan 15'er yıl hapis cezasına çarptırdı.

Davanın en rütbeli sanıkları eski Yarbay Turgay Ödemiş ve eski Binbaşı Ahmet Taştan'a "Anayasayı ihlal" ve "Kasten öldürme" suçlarından toplam 35'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren mahkeme heyeti, ayrıca çeşitli suçlardan Taştan'ın 3 bin 343 yıl, Ödemiş'in ise 3 bin 323 yıl hapisle cezalandırılmasına hükmetti.

Mahkeme, 34 vatandaşın şehit edilmesine ilişkin birçok sanığa da "Kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Biri asteğmen, 43'ü er toplam 44 sanık da tüm suçlardan beraat etti.

- AK Parti'yi işgal girişimi davası

15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, AK Parti İstanbul İl Başkanlığının işgal girişimine ilişkin 15 tutuklu sanık İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandı. Mahkeme heyeti, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan 4 sanığın ağırlaştırılmış müebbet, 11 sanığın da müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

Yargıtay tarafından kısmen bozulmasının ardından yeniden görülen davada mahkeme, 10 sanığa "Anayasayı ihlal suçuna yardım" suçundan 12 yıl 6'şar ay hapis cezası vererek, tahliyelerine hükmetti.

Darbe girişiminde Acıbadem'deki Türk Telekom binası işgal edilmeye çalışılırken çıkan olaylarda, Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş dahil 6 kişinin şehit edilmesine ilişkin tutuklu 41 sanık, İstanbul 27. Ağır Mahkemesi'nde yargılandı.

Mahkeme heyeti, 20 Nisan 2018'de açıkladığı kararda, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan 7 sanığın ağırlaştırılmış müebbet, 33 sanığın da müebbet hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.

Bir sanığın beraatine karar verilen davada ayrıca, 6 kişinin şehit edilmesine ilişkin 6 sanık, "Kasten öldürme" suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

İlk derece mahkemelerinin kararının ardından davaların bir kısmı Yargıtay tarafından kısmen bozuldu.

Bazı davalardaki yargılamalar bozma ve ayrılma nedeniyle devam ederken, aralarında muvazzafların da bulunduğu 126 asker hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 2 er hakkında "kamu malına zarar vermekten" 6'şar yıla kadar hapis istemiyle sonradan açılan dava, İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sürüyor.

15.07.2022, 10:52:11

TBMM Başkanı Şentop'tan 15 Temmuz mesajı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 15 Temmuz darbe girişiminin 6'ncı yılı ve Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla sosyal medya hesabından mesaj paylaştı.

Şentop, paylaşımında şunları kaydetti:

"Tarihi boyunca bağımsızlığına leke sürdürmeyen, şanlı bayrağımızı yere düşürmeyen, vatanına canı pahasına sahip çıkan aziz milletimizin yaktığı demokrasi meşalesi geleceğimizi aydınlatmaya devam edecek bu destan, nesilden nesile anlatılacaktır.

İman aydınlığının zulmün karanlığına galip çıktığı o gece, şehadete yükselen bütün vatan evlatlarını minnet ve şükranla anıyor, 251 şehidimize Cenabıhak'tan rahmet, gazilerimize uzun ve sağlıklı ömürler diliyorum."

15.07.2022, 10:37:16

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten "15 Temmuz" mesajı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, 15 Temmuz direnişinin yıl dönümünde, Türkiye düşmanı projelerin aracı Fetullahçı Terör Örgütü'nü (FETÖ) bir kez daha lanetlediklerini belirtti.

Çilek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 15 Temmuz'un, milletin kanlı bir darbe girişimine ve milli iradeyi gasbetme teşebbüsüne karşı topyekun ve destansı direnişinin yıl dönümü olduğunu aktardı.

Milletin, terörist işgal teşebbüsüne direnip hain girişimini bertaraf ettiğini hatırlatan Çelik, darbelerden çok çekmiş ve bedeller ödemiş milletin, tarihin en hain terör örgütü FETÖ'ye karşı dimdik durduğunun altını çizdi.

Dünya demokrasi tarihinde ender rastlanacak bir duruş sergileyen Türk milletinin, demokrasisine ve milli iradeye sahip çıktığını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, o gün kendini öldürmeye gelen darbecilere karşı ölümü göze alarak milli iradeye sahip çıkmış ve direnişe liderlik etmiştir. Cumhurbaşkanı'mız her zaman olduğu gibi vesayeti milletimizin üzerinden söküp atan bir duruş sergilemiştir. Aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimiz, 15 Temmuz darbe girişimine hayatlarını feda ederek ve ölümü göze alarak geçit vermediler. Onların eşsiz fedakarlıkları sayesinde milli irademiz sapasağlam ayakta durdu. Dünya demokrasi tarihi, bu direnişle yeniden yazılmıştır. 15 Temmuz direnişimizin yıl dönümünde Türkiye düşmanı projelerin aracı terör örgütü FETÖ'yü bir kez daha lanetliyoruz. Milletimizin 15 Temmuz direnişini itibarsızlaştırmaya çalışanlarla mücadele edeceğimize dair sözümüzü yineliyoruz."

Türkiye Cumhuriyeti'nin, terör örgütlerine ve onları kullanan kirli ellere rağmen büyümeye ve güçlenmeye devam edeceğini belirten Çelik, "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Aziz şehitlerimizi asla unutmayacağız. Allah hepsine rahmet eylesin. Kahraman gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz. O gece milli iradeye sahip çıkmak için ölümü göze alan milletimiz var olsun. Türkiye Cumhuriyeti çok yaşasın." ifadelerini kullandı.

15.07.2022, 10:36:11

Kazakistan’da 15 Temmuz şehitleri anıldı

Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla anma etkinliği düzenlendi.

Türkiye’nin Nur Sultan Büyükelçisi Ufuk Ekici’nin ev sahipliğinde büyükelçilik binasında gerçekleştirilen etkinliğe Kazakistan’ın devlet ve askeri kurumlarının yetkilileri, diplomatlar, Türk kurum temsilcileri ile basın mensupları katıldı.

15.07.2022, 09:36:12

Galatasaray Kulübünden "15 Temmuz" paylaşımı

Galatasaray Kulübü, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla mesaj paylaştı.

Kulübün sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişimine karşı, vatanımızın birlik ve beraberliğini korumak adına canlarını feda eden şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz." ifadeleri kullanıldı.

15.07.2022, 09:26:11

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'den "15 Temmuz" mesajı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Büyükekşi, TFF'nin internet sitesinde yer alan mesajında, "15 Temmuz'u unutmadık, unutmayacağız." ifadelerini kullandı.

15.07.2022, 09:24:11

Yunanistan, FETÖ mensuplarının ilk sığındığı ülkeler arasında

Yunanistan, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'den kaçan FETÖ mensuplarının sığındığı ilk kaçış noktalarından biri oldu.

Yunan basınına yansıyan tahmini rakamlara göre, 15 Temmuz 2016'dan bu yana çoğu FETÖ üyesi yaklaşık 20 bin Türk vatandaşı Ege Adaları veya Meriç Nehri üzerinden Yunanistan'a geçiş yaptı. Bir kısmı buradan Avrupa'nın diğer ülkelerine geçerken, yaklaşık 9 bini ise Yunanistan'da siyasi sığınma talebinde bulundu.

- Yunanistan, Türkiye'nin 8 darbeci askerin iadesine ilişkin talebini de reddetti

FETÖ üyesi 8 askerin 15 Temmuz darbe girişiminden bir gün sonra Türkiye'ye ait askeri helikopterle Yunanistan'ın Dedeağaç şehrine kaçarak, Yunanistan'a sığınma talebinde bulunması da bu süreçteki en önemli gelişmelerden biri oldu.

FETÖ üyesi askerler, Yunanistan'daki savunmalarında darbe hazırlığından habersiz olduklarını iddia ederken, Türkiye'nin ısrarlı iade talebine Yunanistan'dan olumlu yanıt gelmedi.

Yunan temyiz mahkemesi, Türkiye'nin iade talebini "Türkiye'de adil yargılanmayacakları ve iade edilirlerse insani olmayan muameleye maruz kalabilecekleri" iddiasıyla reddetti.

- Yunanistan dışına çıktıkları ileri sürüldü

Yunan basınında nisan ayında yer alan haberlerde, FETÖ üyesi 8 askerin, "olası bir MİT operasyonu" endişesiyle Yunan makamlarınca ülke dışına gönderildiği iddia edildi.

Ülkeden "belirsiz bir zamanda ve sessiz sedasız" çıkarıldıkları belirtilen FETÖ üyesi 8 askerin Almanya, Belçika ve Kanada makamları nezdinde gerekli girişimlerin olgunlaşmasının ardından bu ülkelere geçiş yaptığı ileri sürüldü.

- FETÖ elebaşı Gülen'den Yunanistan'a dostluk mesajı

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, kendisi hakkında yazılan ve Yunancaya çevrilerek piyasaya sürülen kitabın Mart 2021'deki çevrim içi tanıtım etkinliğine bir video mesaj ile katılmıştı.

FETÖ mensuplarına kucak açan Yunanistan'ın "yiğitlik" gösterdiğini savunan Gülen, mesajında "Kardeş ülke olduğunu kanıtladı. Ve bu kardeşlik sayesinde onları minnet ve takdirle anıyoruz. (Yunanistan'ın yaptıkları) Tarihin şanlı sayfalarına süslü altın ve gümüş ile yazılacak." ifadelerine yer vermişti.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

15.07.2022, 09:22:11

Kapadokya'da balonlar "15 Temmuz" dolayısıyla Türk bayrakları ve pankartlarla havalandı

Kapadokya'da sıcak hava balonları, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Türk bayrakları ve pankartlarla gökyüzünde süzüldü.

Nevşehir merkeze bağlı Göreme beldesi ve Avanos ilçesi Paşabağı mevkisinden havalanan balonlara, Türk bayrakları ve pankartlar asıldı.

Bir balon firması tarafından hazırlanan ve sepete asılan pankartta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafı ve "15 Temmuz karanlık geceden aydınlık sabaha" yazısı yer aldı.

Balon pilotu Abdurrahman Poyraz, 15 Temmuz nedeniyle balon sepetine pankart ve Türk bayrağı astıklarını belirterek, "Elbette bugünün önemi var. Şu an ve ilerleyen zamanlarda mutlaka hatırlanacaktır, hiçbir zaman unutulmayacaktır. Rabbim bir daha ülkemize böyle bir şey yaşatmasın. Çok şükür milletimiz darbeyi püskürttü. Ömrümüz yettiği sürece her 15 Temmuz’da bugünü mutlaka anacağız. Çocuklarımıza ve torunlarımıza da bugünü mutlaka hatırlatacağız." dedi.

15.07.2022, 00:24:11

Bağcılar'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli İrade Günü etkinlikleri başladı

Bağcılar Belediyesince düzenlenen ve iki gün sürecek olan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli İrade Günü etkinlikleri başladı.

Kadir Topbaş Halk Sarayı'nda, şehit ve gazi aileleri için verilen yemekte Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, programı Kaymakamlık iş birliğiyle düzenlediklerini söyledi.

Özdemir, "Rabb'im tüm şehitlerimize rahmet, ailelerine sabırlar ihsan eylesin. Gazilerimizden Allah razı olsun. Bundan 6 yıl önce hainlerin yapmış olduğu darbe girişimi sonucu ülkemiz zor ve ağır bir sınavı atlatmış oldu." dedi.

Şehitlerin yakınları ve gazilerle bu akşam bir arada olduklarını ifade eden Özdemir, 15 Temmuz gecesinde ailesiyle yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Havalimanına vardığımızda uçaklardan gelen sesi bomba sesi zannettik. Çocuğumuz araçta bu sesi duymasın diye çizgi filmin sesini sonuna kadar açıp, camları da kapatarak orada bekleyişteydik. Hepimizin o gece orada belki şehit, belki gazi olma ihtimali vardı. Tabii bu gerçekten ülkemiz adına dönüm noktası olan bir süreçti. Taraflı-tarafsız, partili-partisiz o gün gerçekten vatanı için sokakta olan herkesten Rabb'im razı olsun. 15 Temmuz'un akabinde ülkemizin çok önemli mücadeleleri devam etti. Çok şükür tam anlamıyla vatanına, milletine bağlı, ülkesinin geleceği için mücadele eden, sınır içinde ve dışında çok büyük başarılara imza atan orduya sahip olduk."

- 15 Temmuz sergisi açıldı

Yemeğin ardından Bağcılar 15 Temmuz Demokrasi ve Milli İrade Meydanı'nda 15 Temmuz sergisinin açılışı yapıldı.

Özdemir, Bağcılar Kaymakamı Mustafa Eldivan ve AK Parti İlçe Başkanı Rüstem Tüysüz ile sergiyi gezdi.

Önemli bir sergiye ev sahipliği yapıldığını söyleyen Özdemir, "15 Temmuz'un altıncı seneidevriyesindeyiz. Milletimize 15 Temmuz'u unutturmamamız ve yeni neslin 15 Temmuz'u hatırlaması gerekiyor. Üzüntü verici bir geceydi. Bunların hatırlatılması adına Bağcılar Belediyesi olarak bu sergiyi düzenledik. Vatandaşlarımızın yoğun ilgisiyle karşı karşıyayız." ifadelerini kullandı.

Özdemir, sergide yer alan arabaya ilişkin de "Darbe girişimi gecesi bir tankın ezmiş olduğu araç. 15 Temmuz Derneğinin takdim ettiği bir araç. O akşam binlerce vatandaşımızın da mağdur olduğu ana şahitlik ettik. Onu resmeden anı da burada vatandaşlarımıza göstermek istedik." dedi.

Programın bu akşamki kısmı, Eşref Ziya Terzi'nin konseriyle sona erdi.

15.07.2022, 09:28:11

Emine Erdoğan'dan 15 Temmuz paylaşımı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 15 Temmuz'da yediden yetmişe, kadın, erkek her vatandaşın tek yürek dirilişin sembolü olduğunu belirterek, "Onların kararlılığı ve cesaretiyle yazıldı, tarihe kazınan 15 Temmuz destanı." ifadelerini kullandı.

Emine Erdoğan, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin 6'ncı yılı ve Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Kalkan diye yüreğini kuşanan milyonların yolu tankların önünde kesişti o gece. Yediden yetmişe, kadın, erkek her vatandaşımız tek yürek dirilişin sembolü oldu. Onların kararlılığı ve cesaretiyle yazıldı, tarihe kazınan 15 Temmuz destanı. Hain darbe girişiminin yıl dönümünde, demokrasi şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Vatan uğruna verilen asil mücadeleyi asla unutmayacak, anısını daima yaşatacağız."