ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Tayvan'a resmi ziyarette bulundu. Bu hamleyle çeyrek asır sonra ilk kez ABD'li üst düzey bir yetkili, Tayvan'a gitmiş oldu. ABD'den 25 yıl sonra gelen Tayvan hamlesi Pasifik'te savaş çanlarının çalmasına neden oldu.

Pelosi'nin Tayvan ziyareti her ne kadar savaş çanları çalıyor dedirtse de, ABD'nin bu girişimi sadece kınama ve Tayvan'a ambargoyla sonuçlanmış oldu.

TAYVAN'I ÖNEMLİ KILAN NE?

Peki Çin ile ABD'yi kafaya kafaya getiren Tayvan'ı önemli kılan ne? ABD neden Tayvan için Çin ile zıtlaştı? Tayvan, Çin ile yaşadığı egemenlik ihtilafı ve bunun ABD ile ilişkilerinde yarattığı gerilimler nedeniyle son yıllarda uluslararası gündeme adı sıkça anılan bir aktör.

GELİRİNİN YÜZDE 70'İ İHRACAT

Tayvan'ın en önemli özelliklerinden biri ise ekonomik gücü. Gayrisafi millî hasılanın 841 milyar dolar olduğu Tayvan, teknolojik ürünlerde inanılmaz bir üretim kapasitesine sahip. 23 milyon nüfussa sahip olan Tayvan, gelirinin yüzde 70'ini ihracattan sağlıyor.

DÜNYA EKONOMİSİ AÇISINDAN HAYATİ BİR İŞLEVİ VAR

Tayvan ihracatının %38.5'i elektronik parça, %34.8'i mikroçip, %13'ü iletişim cihazları, %8'i ise metaller karşılıyor. Dünya genelinde mikroçiplerin 3'te 2'sinden fazlasını üreten Tayvan, dünya ekonomisi açısından hayati işlev üstleniyor.