Muttaki, Çavuşoğlu ile Antalya Diplomasi Forumu 2022 (ADF) kapsamında gerçekleştirdikleri ikili görüşmenin ardından gazetecilere açıklamada bulundu.

Çavuşoğlu ile Kabil'deki Uluslararası Hamid Karzai Havaalanı'nın işletilmesinin de konuşulduğu bir görüşme yaptıklarını dile getiren Muttaki, Türkiye ile çalışmak istediklerini belirtti.

“DÜNYAYLA POZİTİF İLİŞKİLER KURMAK İSTİYORUZ”

Muttaki, dünyayla pozitif ilişki kurmak istediklerinin altını çizerek, "Tüm dünyaya Afganistan'daki mevcut yönetimle resmi ilişkilerin kurulması için koşulların uygun olduğu mesajını vermek istiyoruz. Dünyayla pozitif ilişkiler kurmak istiyoruz" diye konuştu.

Dünya genelinde ülkelerin Afganistan'ı resmi olarak tanıması için şartların elverişli olduğunu anlatan Muttaki, diğer ülkelerin artık Afganistan'la ilişkilerini diplomatik seviyeye getirmeleri gerektiğini vurgulayarak “Kendi halkının da yardımıyla 50 ülkeye karşı mücadele edip bağımsızlığını kazanan bir hükümeti dünya neden tanımıyor?” dedi.

ABD’YE ÇAĞRI

Muttaki, sözlerine şöyle devam etti:

"Afganistan topraklarını hiçbir kesimin bir diğerine karşı kullanmayacağını taahhüt eden Doha Anlaşması'na olan bağlılığımızı koruyoruz. Afganistan toprakları içinde hiçbir yabancı gücün yer almasını istemiyoruz. Tam tersine Afganistan'ın bölge içinde ekonomik olarak merkezi bir konumda olmasını istiyoruz."

Afganistan'ın 40 milyon nüfusa sahip büyük bir ülke olduğunu, tüm dünyayla entegre şekilde ortak çıkarlar temelli etkileşim kurmak istediklerini aktaran Muttaki, "Başta ABD olmak üzere tüm dünyaya bize karşı ekonomik yaptırımlar yoluyla baskı kurmak yerine iş birliği içinde çalışmaları mesajını yolluyoruz. Yaklaşık 40 yıldır devam eden savaşların sona ermesini istiyoruz. IŞİD tehdidini bertaraf eden, merkezi ve barışçıl bir hükümete sahibiz" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN İNSANİ YARDIM KONUSUNDAKİ DESTEĞİ İÇİN MİNNETTARIZ"

Bakan Vekili Muttaki, Türkiye'nin de aralarında olduğu tüm komşu ülkelerle iyi ilişkiler kurduklarını vurguladı.

"Kabil'deki Türk Büyükelçiliği ilk günden beri faaliyet gösteriyor." diyen Muttaki, "Türkiye ile iyi görüşmelerimiz ve ilişkilerimiz var. Kabil ile Türkiye arasında da uçuşlar var. Türkiye'nin insani yardım konusundaki desteği için minnettarız. Türkiye ile ilişkilerimiz her geçen gün daha iyiye gidiyor." ifadelerini kullandı.

Kabil Havalimanı'nın yönetimi ve güvenliği konusunda Türkiye ve Katar hükümetleriyle görüşmelerde bulunduklarını aktaran Muttaki, "Henüz üzerinde anlaşmaya varılmamış bazı konular var. Önümüzdeki toplantılarda bunun gerçekleşeceğini ve çalışmaların başlayacağını umuyoruz." diye konuştu.

Afganistan'a ait mali varlıkların ABD tarafından dondurulmasıyla ilgili soruya ise Muttaki, şu cevabı verdi:

"Afganistan'ın mali varlığı, ABD'de yasa dışı bir şekilde donduruldu. Bu sermaye Afganistan halkının hakkıdır. Ne ABD Başkanı ne de başka birinin mazlum Afganistan halkının sermayesini ele geçirme hakkı vardır."

Muttaki, dondurulan varlıkların derhal serbest bırakılması gerektiğini vurgulayarak, söz konusu varlıkların Afganistan Merkez Bankasına ait olduğunu ve kişisel sermaye olmadığını hatırlattı.

Bununla birlikte ABD ile ilişkilerin iyiye gittiğine dikkati çeken Muttaki şöyle devam etti:

"ABD tarafından her gün bazı alanlarda izinler veriliyor ve ABD ile ilişkiler iyiye doğru gidiyor. ABD'nin artık Afganistan'a baskı uygulamaması ve ilişkilerin gelişmesi için diplomasi ve ortak anlayışı kullanması gerektiğini anlamasını umuyoruz.

Elhamdülillah, Afganistan dış güçlerden arındırılmıştır ve bağımsız bir politikaya sahiptir. Afganistan'ın politikası ekonomi odaklıdır ve bu nedenle tüm dünya ülkeleriyle iyi ilişkiler geliştirmek mümkündür."