Reprieve ve ESOHR tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, Suudi Arabistan'daki infaz oranı, Kral Salman ve oğlu Muhammed bin Salman'ın 2015'te iktidara gelmesinden bu yana neredeyse iki katına çıktı.

2022'de en az 147 kişi idam edildi, bir günde 81 kişi idam edildi. Reprieve'in yayınladığı rapora göre bu krallık tarihindeki en büyük infaz olarak değerlendirildi.

Suudi Arabistan'da kaç kişinin ölüm cezasıyla karşı karşıya olduğunun gerçek sayısı bilinmiyor bunun nedeni olarak ise yetkililerin idam davalarını ve idam sırasını gizlilik içinde tutması olarak gösteriliyor.

Reprieve ve ESOHR'nin en son raporunda, Suudi Arabistan Krallığı'nın 2010-2021 yılları arasında en az bin 243 kişiyi infaz ettiği, ancak Suudi Arabistan'ın ölüm cezası kullanımına ilişkin bilgi yayınlama konusundaki BM gerekliliklerine uymadığı ortaya çıkan bir gerçek. Rapor, Suudi Arabistan'da infaz edilenlerin sayınının daha fazla olabileceğini ifade ediyor.

Suudi Arabistan'da çocuk infazları

Rapor ayrıca Suudi Arabistan'da en az 15 çocuğun 2013'ten bu yana idam edildiğini belirtiyor.

Yabancıların idamı

2010'dan 2021'e kadar Suudi Arabistan'ın 490 yabancı uyruklu kişiyi idam ettiği belirtiliyor. Bu, o yıllar arasında Krallık'ta gerçekleşen toplam infaz sayısının yüzde 39'unu oluşturuyor.

Yabancı uyrukluların nüfusun yalnızca %36'sını oluşturmasına rağmen Krallık, uyuşturucu suçlarından yaklaşık üç kat daha fazla yabancı uyruklu kişiyi idam ettiği aktarılıyor.

Suudi Arabistan, dünyanın en büyük üçüncü göçmen nüfusuna sahip ülkesi olduğu belirtilen raporda, 2021 itibariyle, Suudi Arabistan'da ikamet eden yaklaşık altı milyon göçmen işçinin varlığına dikkat çekiliyor.

Suudi Arabistan Kadın İdamları

Suudi Arabistan'da 2010-2021 yılları arasında 31 kadın idam edildiği belirtilen raporda İdam edilenlerin neredeyse dörtte üçü yabancı uyrukluydu ve bu yabancı uyrukluların en az yüzde 56'sı ev işçisi olduğu kaydediliyor.