Şeyh Muhammed bin Zayed, görüşmede BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid Al Nahyan’ın, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’e selamını dile getirdi.

Suudi Veliaht Prens de, Kral Selman’ın selamlarının Şeyh Halife bin Zayid Al Nahyan’a iletilmesini rica etti.

Muhammed bin Selman ve Muhammed bin Zayed, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla birbirlerini tebrik ederek, Yüce Allah’a bu mübarek bayramı iki kardeş ülke ve halkları ile Yemen’deki Müslümanlar için hayır ve berekete vesile etmesi için dua etti.

Görüşmede, iki kardeş ülke arasındaki yakın ilişkiler ve bunların çeşitli alanlarda geliştirme fırsatları ile son bölgesel ve uluslararası gelişmelerle bu konuda sarf edilen çabalar gözden geçirildi.

Abu Dabi Veliaht Prensi görüşmenin ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün Riyad’da kardeşim Muhammed bin Selman ile bir araya geldiğime memnun oldum. Birlikte köklü kardeşlik ilişkilerimizi ve stratejik işbirliğimizi güçlendirmeyi görüştük” ifadelerini kullandı.

Abu Dabi Veliaht Prensi, BAE ile Suudi Arabistan arasındaki ortaklığın her iki ülke ve bölgenin iyiliği için sürekli olduğunu da vurguladı.

Suudi Arabistan ile BAE arasındaki güç çekişmesi

Son birkaç haftadır Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün petrol üretimini artırmama yönündeki girişimi, petrol zengini Körfezin iki ülkesi Suudi Arabistan ile BAE arasındaki çatlağı gün yüzüne çıkardı.

Suudi Arabistan'dan Prens Muhammed bin Selman'ın veliaht makamına çıktığı 2017 yılından beri Yemen başta olmak üzere Suriye ve Libya krizleri gibi bölgesel müdahaleleriyle öne çıkan Körfez'in önemli iki müttefiki Riyad ve Abu Dabi, bugüne kadar ortak hareket edip Katar gibi tehdit kabul ettikleri komşu ülkelerine ablukalar uyguladı.

Suudi Arabistan "azıcık taviz" çağrısı yaptığı BAE "mağdur" rolü oynuyor
Suudi Arabistan yönetimi, Körfez'deki BAE ve Bahreyn'in yanı sıra Mısır ile yaklaşık 4 yıl boyunca abluka uyguladığı ve söz konusu ablukanın kaldırılması için 13 şart koştuğu Katar ile Ocak 2021'de uzlaşma adımı attı.

Katar ile ilişkilerini birçok düzeyde düzeltmeye devam eden Suudi Arabistan'ın adımlarına karşı BAE ise Katar'la ilişkilerini bugüne kadar mesafeli bıraktı.

Son birkaç gündür Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) petrol üretimini artırmama yönündeki girişimi, petrol zengini Körfezin iki ülkesi Suudi Arabistan ile BAE arasındaki çatlağı gün yüzüne çıkardı.

Abu Dabi ve Riyad arasındaki anlaşmazlıkların başında, 2 Temmuz'dan bu yana OPEC kapsamında 2 gündür yapılan toplantılarda üretim politikası nedeniyle iki ülkenin herhangi bir anlaşmaya varılmaması yer alıyor.

Suudi Arabistan ve Rusya, mart 2020'de alınan ve nisan ayında bitecek anlaşmanın 2022'nin sonuna kadar uzatılmasını isterken, BAE kendisine haksızlık yapıldığını öne sürerek, üretim kotasının az olmasından yakınıp mevcut şartlarda anlaşmayı reddediyor.

Abu Dabi'nin itirazının ardından Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, dün El Arabia televizyonuna yaptığı açıklamada, OPEC toplantılarına yaklaşık 34 yıldır katıldığını ve daha önce böyle bir talep ile karşılaşmadığı eleştirisinde bulundu.

Bin Selman, bugün gerçekleşecek toplantıda "azıcık taviz ve rasyonellikle başarının elde edilebileceğini" söyledi.

Yaşanan anlaşmazlığa netlik getirmek isteyen BAE Enerji Bakanı Suheyl El-Mazroyi de dün ABD merkezli Bloomberg televizyonuna çıkarak ülkesinin petrol üretiminin kapasitesinin artırılmaması halinde anlaşmanın 2022 Nisan'a uzatılmasını kabul etmediğini, BAE'nin şartsız petrol üretiminin yükseltilmesinden yana olduğunu belirtti.

Mazroyi, BAE merkezli Sky News kanalına da ülkesinin Nisan 2022'den itibaren olacak yeni bir anlaşmayla "adalet istediğini" söyledi.

Her iki taraf arasında bir uzlaşı sağlanmaması üzerine toplantının bugün de devam etmesine karar verildi.

OPEC'in 2020'deki anlaşma şartlarına göre BAE'nin günlük petrol üretim kapasitesi 3 milyon 200 bin varil ile sınırlı.

Suudi Arabistan BAE'ye tüm uçak seferlerini askıya aldı

Komşu ülkeler arasında petrol üretimi kotası hakkında yaşanan anlaşmazlıklar sırasında Suudi Arabistan, yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) gerekçe göstererek ani bir şekilde 4 Temmuz tarihinden itibaren BAE'ye tüm uçak seferlerinin askıya alınacağını duyurdu.

BAE'nin yanı sıra, Afganistan, Vietnam ve Etyopya ile olan uçak seferleri de askıya alındı.

ortadoguhaber.com / Şark'ul Avsat