Suudi Arabistan'da 10 yıldan beri tutuklu olan ve bu tutukluluk süresi sona ermesine rağmen kendinden haber alınamayan akritvist Muhammed el-Kahtani'nin hayatından endişe ediliyor.

Muhammed el-Kahtani, Suudi Arabistan'daki aktivizmi nedeniyle 2012 yılında 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. İnsan Hakları grupları ekonomi profesörü olan el-Kahtani'nin hapis cezasının bitmesine rağmen kendininden hiçbir şekilde haber alınamadığını kaydetti.

Muhammed el-Kahtani Suudi Arabistan'da Medeni ve Siyasi Haklar Derneği'nin (ACPRA) kurucu üyelerinden biri. Suudi düşünür, din adamı ve insan hakları aktivisti Abdullah el-Hamid, fıkıh profesörü Abdulkerim el-Hadar, siyasi aktivist Fevzan el-Harbi ve ekonomi uzmanı Abdurrahman el-Hamid'in de el-Kahtani ile aynı hapishane olduğu ve aynı manada derneğin de üyesi olduğu belirtiliyor. Aktivistler 2019 yılının başında Suudi hapishanelrindeki kötü muameleyi protesto etmek amacıyla açlık grevi başlatmışlardı. Tutuklular sistematik olarak hakl ihlallerinin yaşandığını belirtiyorlardı.

İnsan Hakları grupları el-Kahtani'nin cezasının dün sona ermesine rağmen halen kendisinden bir haber alınamadığını ve kendisinin en kısa zamanda serbest bırakılması gerektiğini belirttiler.

Avrupa Suudi İnsan Hakları Örgütü (ESOHR) aktivisti Adel al-Saeed'nin el-Kahtani'nin eşinden edindikleri bilgiye göre kendisiyle 20 günden beri iletişim kurmasına izin verilmediği ve bilinmeyen bir yere nakledildiği belirtildi.

Avrupa Suudi İnsan Hakları Örgütü (ESOHR) el-Kahtani'nin diğer mahkûmlar tarafından taciz edildiğine dair cezaevi yetkililerine şikayette bulunmasının ardından nakledildiğini söyledi.

İnsan hakları aktivisti Abdullah el-Hamid ise hapishane uğradığı kötü muamele sonucu 2002'de ölmüştü