Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, ordunun, ülkenin birliğini, askerin onurunu koruyan partisiz hükümeti kabul edeceğini söyledi.

Ordudan yapılan açıklamaya göre, Burhan, üst düzey askeri yetkililer ile toplantıda bir araya geldi.

Burhan, burada gösterilerin gölgesinde yaptığı konuşmada, "Ülkenin birliğini garanti altına alan, milli görevlerini yerine getirirken düzenli güçlerin onurunu koruyan ve siyasi güçlerin üzerinde uzlaştığı partisiz bir hükümetin içerisinde olduğu her formül, Silahlı Kuvvetler tarafından kabul görecektir." ifadelerini kullandı.

Burhan bu konuşmaları yaparken Sudanlılar, "Direniş Koordinasyon Komiteleri"nin (aktivistler) daveti üzerine, başkent Hartum'da ve Omdurman (batı) ve Bahri (kuzey) kentlerinde sivil yönetim talep etmek için gösteri yaptı.

Sosyal medyada dolaşan videolara göre, göstericiler başkentin merkezindeki bazı ana ve tali yolları beton bariyerler, ağaç kütükleri ve yanan lastiklerle kapatırken, güvenlik güçleri protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Görgü tanıklarına göre güvenlik yetkilileri, başkent Hartum ile Bahri'yi (Kuzey) birbirine bağlayan "Al-Mak Nimr" köprüsünü, cumhurbaşkanlığı sarayına giden sokakları ve ordu genel komutanlığının çevresini göstericilerin gelişini engelleyecek şekilde kapattı.

Başkentin merkezinde de özellikle Cumhurbaşkanlığı sarayı çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Ulusal bayraklar taşıyan göstericiler, askeri yönetime karşı sloganlar atarak, demokratik sivil yönetimin geri gelmesi çağrısında bulundu ve "Askeri yönetime hayır", "Tam bir sivil devlet", "Halk güçlüdür, dinden dönülüyor" yazılı pankartlar açtı.