Avrupa’nın Rus gazından bağımsızlaşmak için verdiği mücadele devam ederken, Sırbistan ile Rusya arasındaki iş birliği derinleşiyor.

Her ne kadar Sırbistan 10 yıldan beri AB üyesi olmak için çaba gösteriyor olsa da, Moskova ile olan iş birliğini de güçlendiriyor.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı bir telefon görüşmesi sonrası Sırbistan’ın Rusya ile üç yıllığına bir gaz satin alım anlaşması yaptığını açıkladı.

Kremlin ise sözleşmenin devam ettirilmesi konusunda herhangi bir yorumda bulunmadı.

AB’nin Rus gazına bağımlılığı azaltmak istediği bir dönemde Sırbistan AB’den 10 veya 12 kat daha ucuza Rus gazı tedarik edecek.

Brüksel bu anlaşmayı kınadı ve Sırbistan’da “Rusya ile ilişkilerini güçlendirmemesini” istedi.

Avrupa Komisyonı Sözcüsü Peter Stano, “aday ülkeler Sırbistan’da dahil olmak üzere üçüncü ülkelerle olan ilişkilerinde AB’ye uygun şekilde duruşlarını ve politikalarını harmonize etmelidirler” dedi.

Belgrad resmi olarak hala AB yolunda olduğunu söylese de Rusya’ya karşı herhangi bir adım atmaktan çekinmektedir.

Sırbistan başbakanı Ana Brnabiç ‘‘Bizi Rusya’ya karşı yaptırım yapmamakla suçlayanlar utanmalıdırlar.Rusya’ya yaptırım uygulamamak bir ilke meselesidir. Rusya, Kosova’yı tanımayı red ettiği için Sırbistan’ın ona borcu var aynı şekilde biz aynı kültürel ve tarihi bağlarla birbirimize bağlıyız’’ dedi