ABD'li petrol üreticileri şimdiye kadarki en kârlı altı ayını geride bıraktı. Bir yandan Biden enflasyon nedeniyle endüstrinin fiyat politikalarına adeta savaş açarken, bir yandan Rus petrolü ve OPEC üzerindeki fiyat ve üretim baskıları şirketlere rekor getirdi.

ABD'li petrol üreticisi şirketler Şubat ayından bu yana yüz milyarlarca dolarlık beklenmedik bir rekor kâr elde ettiler. Bu zamanlamanın Ukrayna'daki savaş ve Rusyaya yönelik yaptırımlara denk gelmesi dikkat çekti.

Medya kuruluşu, hafta sonu yapılan analize atıfta bulunarak, ABD petrol üreticilerinin küresel enerji piyasasını sarsan ve fiyatları fırlayan Ukrayna'daki çatışma nedeniyle jeopolitik bir çalkantı döneminden nakde çevirdiğini bildirdi.

Süper büyük şirketlerin, orta ölçekli entegre grupların ve daha küçük bağımsız kaya gazı operatörlerinin 200 milyar dolarlık rakamla, “kayıtlara göre en karlı altı ayı” olduğu ve "benzeri görülmemiş bir yıl için hazırlandığı" belirtildi.

Raporda ayrıca, geçen hafta ABD Başkanı Joe Biden'ın aşırı yüksek kazançları "savaşın beklenmedik bir sonucu" olarak nitelendirdiği ve şirketleri çatışmadan "vurgun yapmakla" suçladığı belirtildi. Biden, pompadaki fiyatları düşürmek için nakit akışını daha fazla petrol pompalamaya yatırmadıkça Kongre'den üreticileri daha yüksek vergilerle vurmasını istemekle tehdit etti.

FT'deki habere göre, şimdiye kadarki en karlı çeyreğine sahip olan ExxonMobil'in CEO'su Darren Woods, "şirketinin büyük temettüsünün kârıın bir kısmını doğrudan Amerikan halkına geri verme” yolu olarak görülmesi gerektiğini" söyleyerek beklenmedik bir vergi ihtimaline yanıt verdi.

Raporda, operasyonlardan kaynaklanan nakit akışı eksi sermaye harcaması olarak tanımlanan kilit bir endüstri metriği olan serbest nakit akışının artmasıyla tampon kârların desteklendiği açıklandı.

Ayrıca, Brent petrolünün ikinci ve üçüncü çeyreklerde (son beş yıldaki 70 dolarlık ortalamasının oldukça üzerinde) varil başına ortalama 105 dolardan fazla olduğuna dikkat çekildi. Brent petrol, Mart ayı başlarında varil başına yaklaşık 140 dolara ulaşmıştı.