İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri için geliştirilen ve gelecek yıl uçması planlanan “MOSQUITO” insansız hava aracı projesinde sonlandırılma kararı alındı.

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı tarafınca yapılan açıklamada, “Kraliyet Hava Kuvvetleri Rapid Capabilities Office (RCO) tarafından araştırılan ve gelecekteki insansız savaş uçağı teknolojisinin gösteriminin amaçlandığı ”MOSQUITO” projesi, tasarım aşamasının ötesine geçemeyecek.” ifadeleri kullanıldı.

Programın endüstriyel ortaklarıyla karşılıklı bir şekilde alınan karar doğrultusunda LANCA (Lightweight Affordable Novel Combat Aircraft) Programının ayrıntılı bir incelemesi gerçekleştirilecek.

Ayrıca konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rapid Capabilities Office Başkanı Jez Holmes “MOSQUITO Projesi ve diğer deneysel faaliyetlerle beraber Kraliyet Hava Kuvvetleri önemli bir ilerleme kaydetti ve insansız kabiliyetleri anlama ve kullanma konusunda önemli bir değer kazandı.” dedi.

Program, sistemsel yaklaşımıyla entegrasyonun başından beri önemli bir gerekliliği oluşturan 2035 yılı sonrası yetenek alanına odaklanmaya devam edecek.

Karar, İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri ve Savunma Bilim-Teknoloji Laboratuvarı (DSTL) tarafından yürütülen paralel analiz ve kabiliyet testleri ile verildi.

Analiz sonuçları daha küçük, daha az maliyetli ancak yine de yetenekli ilave kabiliyetlerin keşfedilmesiyle daha faydalı yetenek ve maliyet etkinliğinin elde edilebileceği sonucuyla varıldı.