Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 58'nci gününe girdi.

Rus ordusu, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinin tamamen kontrolünü sağlamanın yanı sıra işgalin ikinci perdesinde ülkenin güneyinin de hedefler arasında olduğunu açıkladı.

Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemezken, son yapılan açıklamada işgalin yeni hedefinin Transdinyeste olduğu belirtildi.

SINIRLAR MOLDOVA’YA DOĞRU GENİŞLETİLEBİLİR

Rusya Merkez Askeri Bölgesi Komutanlığı Yardımcısı Rustam Minnekayev, Ukrayna'ya saldırıların ikinci aşamaya geçtiği, ülkenin güneyini kontrol etmenin hedeflendiği ve sınırların Transdinyester'e uzanabileceğini söyledi.

Kremlin’in Moldova'da Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Transdinyester bölgesini ele geçirmek istediği iddia edildi.

Rus ordusu, Ukrayna'nın güneyinin tamamen kontrol etmesi halinde, işgali Moldova'ya doğru genişletme kararı aldı.

Uluslararası kamuoyu, Ukrayna'nın güneybatı sınırında yer alan Transdinyester bölgesini Moldova'nın parçası olarak görüyor, ancak bu bölge Moskova destekli bir hükümet tarafından yönetiliyor.

TRANSDİNYESTER NERESİDİR?

Eski Sovyetler Birliği ülkesi Moldova'da 1990 yılında tek taraflı bağımsızlığını ilan eden özerk bir yönetim olan Transdinyester, Birleşmiş Milletler (BM) üyesi hiçbir ülke tarafından tanınmıyor.

Yönetimde iki partili bir sistem mevcut, parlamentoda Sosyalist Parti'nin 40 ve Sosyal Demokrat Parti'nin 5 sandalyesi bulunuyor.