Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Donbas’a özel askeri operasyon başlattıklarını açıklamasının ardından, uluslararası örgütlerden ve ülkelerden açıklamalar yapıldı.

NATO’DAN KINAMA

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın sayısız sivilin hayatını tehlikeye attığını belirterek, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik sorumsuz ve sebepsiz saldırısını şiddetle kınıyorum." dedi.

Stoltenberg, Rusya'nın uyarılara ve diplomasi çağrılarına rağmen bir kez daha egemen ve bağımsız bir ülkeye karşı saldırganlık yolunu seçtiğini bildirerek, Rusya'nın saldırısının "uluslararası hukukun ciddi bir ihlali ve Avrupa-Atlantik güvenliğine ciddi bir tehdit" olduğuna dikkati çeken Stoltenberg, "Rusya'yı askeri harekatı derhal durdurmaya, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymaya çağırıyorum." ifadelerini kullandı.

Korkunç zamanda Ukrayna halkının yanında olduklarına vurgu yapan Stolenberg, NATO müttefiklerinin Rusya'nın saldırgan eylemlerinin sonuçlarını ele almak için bir araya geleceğine işaret ederek, "NATO, tüm müttefikleri korumak ve savunmak için gereken her şeyi yapacaktır." dedi.

AB’DEN KINAMA

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell yaşanan işgal girişimine karşı ortak açıklamada bulundu.

Yapılan açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik gayrimeşru saldırısını şiddetle kınıyoruz." ifadesi kullanılarak, Ukrayna'da masum kadın, erkek ve çocukların sebepsiz bir saldırıya uğradığı ve hayatları için korku duydukları vurgulanan açıklamada, "Kremlin'i sorumlu tutacağız." değerlendirmesinde bulunuldu.

BMGK’DAN KINAMA

New York'ta, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba'nın talebiyle ikinci defa toplanan BMGK üyeleri, toplantının başladığı anlarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Donbas bölgesine askeri operasyon başlatmasına tepki göstererek operasyonun kabul edilemez olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerinin çoğu, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri müdahaleyi şiddetle kınayarak başlatılan işgal girişimini, "uluslararası hukuka ve BM ilkelerine saygısızlık" olarak nitelendirdi.

ABD: PUTİN KONSEYİ KÜÇÜMSEYEREK SAVAŞ AÇTI

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Linda Thomas Greenfield, toplantıda yaptığı konuşmada, "Biz burada bu Konsey'de barış arayışında buluşurken Putin bu Konseyi tamamen küçümseyerek savaş açtı." ifadesini kullandı.

FRANSA: RUSYA ULUSLARARASI HUKUKA KAYITSIZ

Fransa'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Nicolas de Riviere ise Rus saldırısını kınayarak "Rusya Devlet Başkanı'nın Donbas'ta askeri operasyon başlatma kararı, Ukrayna'yı askeri olarak devre dışı bırakmak, Rusya'nın uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletlere kayıtsızlığını gösteriyor." dedi.

ÇİN: BARIŞÇIL ÇÖZÜM KAPISI KAPANMADI

Çin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Zhang Jun de "Ukrayna krizine barışçıl bir çözümün kapısının henüz tamamen kapanmadığını" vurguladı.

Zhang, "Çin'in tüm ülkelerin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve ilkelerine saygı duymaya istekli olduğunu daha önce söyledik." dedi.

AGİT

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dönem Başkanı ve Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau ve Genel Sekreteri Helga Schmid ortak açıklamada bulundu.

Açıklamada, "Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatını şiddetle kınıyoruz. Ukrayna'ya yönelik bu saldırı, milyonlarca insanın hayatını ciddi bir şekilde tehlikeye attığı gibi uluslararası hukuk ve Rusya'nın taahhütlerinin ihlali anlamına geliyor." ifadesine yer verildi.

ABD: YIKIMIN TEK SORUMLUSU RUSYA'DIR

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyon başlatması hakkında "Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir." açıklamasında bulundu.

Bu gece tüm dünyanın dualarının Ukrayna ile olduğunu belirten Biden, "Putin, felaket bir şekilde can kaybı ve acı getirecek kasti bir savaşı seçti. Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir. Dünya, Rusya'dan hesap soracak." ifadesini kullandı.

Biden, Ukrayna'daki durumu bu gece Beyaz Saray'dan izleyeceğini ve ulusal güvenlik ekibinden düzenli güncellemeler alacağının altını çizerek, "Sabah G7 liderleri ile görüşeceğim ve bunun ardından Rusya'nın Ukrayna'ya, küresel barış ve güvenliğe yönelik bu gereksiz saldırganlığı nedeniyle ABD ve müttefiklerinin yanıtını duyurmak için Amerikan halkına hitap edeceğim." dedi.

İNGİLTERE

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine dair, Putin, Ukrayna'ya yönelik bu sebepsiz saldırıyı başlatarak kan dökme ve yıkım yolunu seçti. İngiltere ve müttefiklerimiz kararlı şekilde cevap verecektir " dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss da Putin'in Ukrayna halkına karşı başlattığı korkunç ve sebepsiz saldırıyı şiddetle kınadığını belirterek, "Ukrayna'nın yanındayız ve bu korkunç saldırganlığa yanıt vermek için uluslararası ortaklarımızla birlikte çalışacağız." ifadelerini kullandı.

ALMANYA

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı, uluslararası hukukun açık bir ihlalidir. Bu, hiçbir şekilde haklı çıkarılamaz." ifadesine yer verdi.

Almanya'nın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu "kaba eylemi"ni en sert bir şekilde kınadığını ifade eden Scholz, Ukrayna'daki insanlarla dayanışma içinde olduklarını vurguladı.

Scholz, Rusya'ya askeri harekatı derhal durma çağırısında bulunarak, "G7, Avrupa Birliği ve NATO kapsamında yakın koordinasyon içinde olacağız. Ukrayna için korkunç bir gün ve Avrupa için kara bir gündür." değerlendirmesinde bulundu.

İTALYA

İtalya Başbakanı Mario Draghi, İtalyan hükümetinin, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını kınadığını ve ülkesinin Ukrayna halkına yakın olduğunu belirtti.

Draghi, "İtalyan hükümeti, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını kınıyor. Bu haksız ve gerekçesizdir. İtalya, bu dramatik anda Ukrayna halkına ve devlet kurumlarına yakındır. Birlik ve kararlılık içinde ivedilikle bir yanıt vermek için Avrupalı (AB) ve NATO müttefikleriyle birlikte çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

FRANSA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmnauel Macron, "Rusya askeri operasyonlarına derhal son vermeli." Diyerek, ülkesinin Ukrayna ile dayanışma içinde olduğunu ve Ukraynalıların yanında yer aldığını vurguladı.

Bu savaşın sona ermesi için Fransa'nın ortaklarıyla hareket ettiğini aktaran Macron, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesine ilişkin Savunma Konseyi'ni topladı.

İSRAİL

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı dünya düzenine yönelik büyük bir saldırıdır. İsrail, Ukrayna halkına yardım etmeye hazır." dedi.

İSPANYA

İspanya Başbakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Tamamen haksız ve benzeri görülmemiş bir ciddiyeti olan bu saldırı, küresel güvenliği ve istikrarı riske atan, uluslararası hukukun açık bir ihlalidir." ifadesi kullanıldı.

İspanya'da Kral 6. Felipe ve Başbakan Pedro Sanchez'in bu sabahki programları iptal edilirken, Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Kral'ın başkanlığında acil olarak toplanacağı duyuruldu.

HOLLANDA

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Hollanda, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını şiddetle kınıyor. AB, NATO ve diğer müttefiklerle yakın temas halindeyiz. Düşüncelerimiz Ukrayna halkıyla." dedi.

JAPONYA

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, "Rusya'nın saldırısı uluslararası düzenin temelini sarsıyor. Rusya'yı sert şekilde kınıyoruz." ifadesini kullandı.

"Statükonun güç kullanılarak tek taraflı şekilde değiştirilmesine müsamaha gösterilemez." diyen Kişida, söz konusu krize karşı ABD ile iş birliği halinde hareket edeceklerini açıkladı.

MACARİSTAN

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto Peter, Macaristan'ın komşusu Ukrayna'da diplomatik girişimlere rağmen en kötü senaryo olan savaşın başlamasına engel olunamadığını söyledi.

Macaristan'ın, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteğini sürdürdüğünü belirten Szijjarto, ülkesinin, müttefikleriyle koordineli şekilde hareket edeceğini belirtti.

AVUSTRALYA

Başbakanı Scott Morrison, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin hiçbir gerekçesinin olmadığını belirterek, "Rusya'yı yasa dışı ve sebepsiz eylemlerini durdurmaya ve Ukrayna'nın bağımsızlığını ihlal etmekten vazgeçmeye çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

AVUSTURYA

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, ülkesinin bu zor süreçte Ukrayna’nın yanında olduğunu belirterek, "Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik bu yeni saldırı cevapsız kalmayacaktır." dedi.

BULGARİSTAN

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve Başbakan Kiril Petkov, düzenledikleri ortak basın toplantısında, Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik müdahalesine tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Radev, "Rusya Federasyonu'nun, Ukrayna topraklarındaki altyapısına yönelik konvansiyonel saldırısı kesinlikle kabul edilemez." dedi.

Radev, Ukrayna'daki Bulgarlara ve sığınmak isteyen Ukrayna vatandaşlarına da kapılarının açık olduğu mesajını verdi.

Başbakan Petkov ise "Rusya Federasyonu'nun eylemlerini büyük bir şiddetle kınıyoruz. Kabul edilemez bu girişimin karşısında Bulgaristan NATO ile tam uyum içinde ortak tavır alacak." ifadelerini kullandı.​​​​​​​

İRLANDA

İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney de ülkesinin, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi acil toplantısında Rusya'nın askeri operasyon başlatma kararını kınadığını vurgulayarak, Konsey üyelerini, "sorumlulukları üstlenmeye ve bu saldırganlık eylemi hakkında mümkün olan en güçlü şekilde konuşmaya" çağırdı.

ESTONYA

Estonya Başbakanı Kasa Kallas yaptığı yazılı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya büyük ölçekli askeri saldırısını en ağır şekilde kınadığını belirtti.

Kallas açıklamasında, "Saldırı, en açık uluslararası tepkiyi ve güçlü cevabı gerektiren bir suçtur. Bu kötü günde Ukrayna ve halkının yanındayız." ifadesine yer verdi.

ÇEKYA

Çekya Başbakanı Petr Fiala ve Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky de yaptıkları açıklamada, Rus askeri müdahalesine tepki gösterdi.