Kremlin, Putin’in Biden’a gönderdiği iş birliği mesajını paylaştı.

Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Rusya ve ABD’nin bölgesel ve uluslararası istikrar için özel sorumluluk taşıyan ülkeler olduğu belirtildi.

Cenevre’de haziranda yaptığımız zirvede varılan anlaşmalarımızın ve müteakip temasların geliştirilmesinde ileriye gidebileceğimize, karşılıklı saygı temelinde ve birbirilerimizin ulusal çıkarlarının dikkate alınmasına dayalı etkili bir Rus-Amerikan diyaloğu kurabileceğimize eminim.” ifadelerini kullanan Putin, iki ülkenin sınama ve tehditler karşısında yapıcı bir işbirliği kurabileceğini belirtti.

GÜVENLİK GARANTİLERİ GÖRÜŞMESİNİN YERİ VE TARİHİ BELLİ OLDU

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, haftalık olarak düzenlenen bilgilendirmede, Rus ve ABD heyetlerinin 10 Ocak’ta Cenevre’de görüşme planladıklarını açıkladı.

Rus heyetine Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD heyetine ise ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman’ın başkanlık edeceğini bildiren Zaharova, tarihin alternatifsiz olduğunu bildirdi.

Toplantının gündeminde, Rusya’dan ABD’ye verilen güvenlik garantilerindeki iki taslağın müzakeresinin bulunduğunu ifade eden Zaharova, “Görüşmeler sırasında, ABD tarafından Rusya’nın güvenliğine yönelik, yani NATO'nun doğuya ilerlememesi ve Rusya'yı tehdit eden silah sistemlerinin sınırlarımızda konuşlandırılmaması için sağlam yasal güvencelerin sağlanmasını isteyeceğiz.” dedi.

Zaharova ayrıca, Rusya’nın güvenlik garantileri teklifleri konusunda NATO ve Avrupa Birliği’nde ortak bir görüş bulunmadığını belirtti.