Rusya'nın Avrupa tarafından gaz dağıtımı ile ilgili olarak uğradığı ambargo sonrası yeni rotalarla yeni hedeflere ulaşam peşinde.

Rusya bu arayış çerçevesinde var olan gaz üretimini arttırmak için Sibirya'daki gaz üretimini arttırmayı planlıyor. Elde ettiği enerjiyi de Kazakistan ve Özbekistan üzerinden Çin ve diğer ülkelere göndermeyi planlıyor. Rusya böylece Avrupa tarafından uygulanan ambargonun etkilerini daha da azaltmayı amaçlıyor.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, anlaşmanın ayrıntılarının henüz görüşülmediğini ancak temel fikrin tedarik planlarını koordine etmek olduğunu söyledi.

Peskov, aynı zamanda Rusya'nın doğu Sibirya'daki üretimi artırmak için çalıştığını belirterek, Kazakistan'ın Rusya'dan ithalat yaparak boru hatlarına "on milyarlarca dolar" harcamaktan kaçınabileceğini öne sürdü. Rusya ürettiği gazı Kazakistan ve Özbekistan üzerinden Çin'e ulaştırmayı amaçlıyor.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev'in sözcüsü Salı günü yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Pazartesi günü Tokayev ile yaptığı görüşmede böyle bir fikir önerdiğini söyledi, ancak komuyla ilgili herhangi bir ayrıntı vermedi.

Putin, Rusya ve Çin'in petrol, gaz, kömür ve elektrik sektörlerinde üst düzey ilişkiler sağlamayı başardığını kaydetti. Plana göre Çin'de nükleer santral inşası ve Rusya'nın Kuzey Kutbu'nda sıvılaştırılmış doğal gaz üretimi gibi ortak projelerin hayata geçirildiğini vurguladı.