Rostec, Rusya'nın ‘Checkmate’ (Şah mat) ismi verdiği son teknoloji tek motorlu avcı uçağının bir prototipinin BAE’de yapılan Dubai Airshow uluslararası tekonoloji fuarına gönderildiğini söyledi.

Rusya, Şah Mat savaş uçağı ilk kez yurt dışında sergileyecek. Rostec, uluslararası medyanın katılımıyla bir dizi kapalı ve açık sunum ile uçağın tanıtılacağını söyledi.

Rostec’in CEO’su Alexander Mikheyev yeni nesil savaş uçağının teknoloji pazarlarında talep gördüğünü ve Güney Amerika'daki birçok ülkenin hava kuvvetlerinin uçakla yakından ilgilendiğini aktardı.

İLK UÇUŞ 2023'TE

Su-57 jetinden çok daha küçük ve yalnızca tek motoru bulunan savaş uçağının, ses hızının 1,8 ila 2 katı hıza ulaşabileceği ve menzilinin 3 bin kilometre olduğu belirtildi. Uçağın ilk uçuşunun 2023 yılında yapılması planlanırken, uçağın tedarikinin ise 2026 yılında başlaması bekleniyor.

Akrobasi ekiplerinin gerçekleştirdiği gösteri uçuşunu seyreden Putin, "Müttefikimiz ve komşumuz Kazakistan Cumhuriyeti'nin gerçekleşen havacılık fuarında Rusya'nın partner ülkesi olduğunun altını çizmek isterim. Uçak üretimi gibi yüksek teknolojili bir endüstride Avrasya Ekonomik Birliği ve Kazakistanlı meslektaşlarımızla etkileşimi artırmayı hedefliyoruz." ifadeleri sarf etti.

SU-75 CHECKMATE, SES HIZININ İKİ KATINA ÇIKABİLİYOR

Rusya’nın 5. nesil savaş uçağı olarak anılan SU-75 Checkmate, 18 tondan daha az bir kalkış ağırlığına ve azami 7 ton yük kapasitesine sahip. Uçuş menzilinin yaklaşık 3 bin kilometre olduğu söylenen bu uçak, 40 bin fit yükseklikte ses hızının tam iki katına çıkabiliyor. Ağırlıklardan kurtulmak işe yaramış gibi görünüyor.

Bazı Rus yetkililer SU-75 Checkmate için bir lego benzetmesi yapıyorlar. Kullandığı tek motor zaten SU-57’nin aynısı. Geri kalan parçalar ise ayrı ayrı çalışmalar sonucu ortaya çıkan ürünlerin bir birleşimi olarak görülüyor. YaniSU-75Checkmate savaş uçağı için deneysel bir proje demek yanlış olmaz.

SU-75 Checkmate, seri üretim sürecinden sonra insansız hava araçları ile birlikte yürütülen operasyonlara katılabilecek. Farklı menzillerde 5 tane füze taşıma kapasitesine sahip olacak bu savaş uçağı, aynı zamanda geniş ve gizli iç silah bölmeleriyle donatılacak. Yani hafif olmasına rağmen normal uçak mühimmatını rahatça taşıyabilecek.