Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilisi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle ilgili açıklamalarda bulundu. Yetkili, Rus ordusuna bağlı askerlerin üçte ikisinin Belarus'a çekildiğini duyurdu.

Geri çekilmenin devam edip etmeyeceğini bilmediklerini söyleyen yetkili, bu çekilmenin yeniden toparlanma ve Ukrayna'da farklı bölgelere girmek için bir manevra olduğuna inandıklarını belirtti.

Yetkili yaptığı açıklamada, "Bu konudaki en iyi değerlendirmemiz, bu gücün Doğu bölgelerine, Donbass bölgesine gönderileceğidir ama bu sadece bir değerlendirmedir. Henüz bu konuda bir hareketlenme görmedik" dedi.

Karadeniz'den Odessa'da bulunan petrol tesislerine füze saldırısı yapıldığını anımsatan yetkili, "Rusya'nın bu saldırısının sebebini tam olarak bilmiyoruz. Bu, Odessa'ya yönelmek üzere bir hazırlık olabilir. Ukraynalılara baskı uygulamak ve büyük bir operasyonun gelmekte olduğunu hissettirmek için de olabilir" ifadesini kullandı.

Yetkili, Kiev yakınlarında bulunan Buça şehrinde tespit edilen cesetler ve işkence izleri ile ilgili olarak, "Buça'daki vahşete ilişkin haberleri bağımsız olarak teyit edemeyiz. Sizin gördüğünüz görüntüleri biz de gördük. Ukrayna'nın bu vahşet hakkındaki iddialarını çürütmek için bir nedenimiz yok. Bunlar açıkçası oldukça rahatsızlık verici. Daha önce de Rusya'nın bu işgalde zalimce davranacağını belirtmiştik. Bunu gösterdiler" açıklamasını yaptı.

Pentagon yetkilisi, Rusya'nın Ukrayna'da "savaş suçları" işlediğine dair delil gördüklerini, Buça'dan alınan haberlerin de savaş suçu soruşturmasına dahil edileceğini söyledi.