Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) doğuya doğru genişleme politikasını bahane eden Rusya, 2008’de Gürcistan’a bağlı Güney Osetya ve 2014’te kadim Türk yurdu olan Kırım’ı işgal etti.

Saldırgan politikalarına hız kesmeden devam eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, son olarak Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donbas’ın tarihi Rus toprağı olduğunu ifade ederek, Kiev yönetimine karşı geniş çaplı “işgal” operasyonu başlattı.

Rus ordusu savaşın başladığı 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna Silahlı Kuvvetleri karşısında ağır kayıp verirken, Kremlin kendine bağlı özerk yönetimler ve Esed rejimi başta olmak üzere bölgeye çok sayıda paralı savaşçı getirdi.

Yerel kaynaklarından alınan bilgiye göre, Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donbas’ta yaşanan çatışmalarda Esed rejimine bağlı üst düzey bir askerin öldürüldüğü öğrenildi.

Esed rejiminde görevli subaylardan Mezar Abdülaziz Ali, Ukrayna ordusunun açtığı ateş sonucu Donbas yakınlarında hayatını kaybetti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada da 24 Şubat-12 Mart tarihlerinde Rus ordusunun 12 binden fazla askerini kaybettiği ve bunun yanı sıra 58 uçak, 362 tank, 1205 zırhlı muharebe aracı, 83 helikopter ile 7 insansız hava aracının (İHA) etkisiz hale getirildiğini belirtildi.