Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, bir Türk yetkilinin, "Kazakistan Sovyet baskısından kurtuldu, şimdi bazı güçler onu yeniden bir boyunduruk altına almakla tehdit ediyor" dediğini iddia ederek Türkiye’ye yüklendi.

Euronews’te yer alan habere göre, önceki gün düzenlediği basın toplantısında konuşan Zaharova, "Türk yetkililerin bu tür kötü niyetli söylemlerden şiddetle kaçınmalarını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Kazakistan'da son yaşanan olayları kontrol altına alabilmek için ortak çaba gerektiğine dikkat çeken Rus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Bunlar kesinlikle zarar vermek, bulanık sularda balık tutmak için bir fırsat olarak görülmemeli" dedi.

Zaharova, Moskova'nın bu çıkışını, hangi Türk yetkilinin açıklamasına binaen yaptığına dair ise detay vermedi.

KAZAKİSTAN’DAKİ OLAYLARIN ARKA PLANI

Kazakistan'da yılbaşında sıvılaştırılmış doğal gaza (LPG) getirilen zammın ardından kitlesel gösteriler başlamış ve 160'tan fazla kişi hayatını kaybederken 10 binden fazla gösterici gözaltına alınmıştı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, gösterilerin yayılmasının ardından Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nden (KGAÖ) yardım istemişti.

Moskova liderliğindeki KGAÖ, Kazakistan’a 2 binin üzerinde asker sevk etmişti.

ABD VE AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN UYARI

ABD ve Avrupa Birliği de Rusya'nın Kazakistan'a asker göndermesini yakından izlediklerini belirten açıklamalar yapmıştı.

Ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Kazakistan'ın ülkedeki protestoları gereğince kontrol altına alma kabiliyetine sahip olmasına rağmen KGAÖ'den yardım istemesini anlayamadıklarını söyleyerek, "Bence yakın tarihten alınabilecek bir ders şu ki; Ruslar bir defa evinize girerse onları evinizden uzaklaştırmanız çok zor olur" değerlendirmesinde bulunmuştu.