CNN tarafından yapılan haber; Rusya’nın ABD başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden topladığı teknolojiyi Ukrayna’ya karşı nasıl kullandığını gözler önüne seriyor.

Haberde, ismi gizli tutulan Ukraynalı teknik istihbarat subayı, Rus ordusundan ele geçirilen insansız hava araçları teknolojisinin dünyanın birçok ülkesinden toplandığı belirtiyor. Rusya’nın kullandığı bu teknoloji ile Ukraynalı askerleri çok kolay bir şekilde hedef alabildiklerine vurgu yapılıyor.

CEP TELEFONU YERİNİ TAKİP EDEN SİSTEM ABD’DEN

CNN’de yer alan haberde; cep telefonlarının yerini tespit edebilen devre kartı, kameradan bile daha tehlikeli olabildiğini ve bu teknolojinin de ABD'de yapıldığının altı çiziliyor.

Bu tür bir teknolojinin Rusya’nın elinde olması ise nasıl tedarik edildiği sorusunu ortaya çıkartıyor. Rusların kullandığı insansız hava araçlarında sadece ABD’nin teknolojik alt yapısı bulunmuyor. Motor Japonya’dan gelirken, Fransa, Avusturya, Almanya, Tayvan ve Hollanda’da teknolojik altyapı tedariğini içinde bulunuyor. Fransa tarafından tedarik edilen termal kızılötesi kamera modülünün Rusya’nın işgalinden sonra geldiğine önemle vurgu yapılıyor.

Rusya’nın kullandığı insansız savaş araçlarının iki önemli özellikle olan, cep telefonu yerini belirleyen teknoloji ve kızıl ötesi termal kameraların Rusların Ukraynalı askerleri öldürmesinde çok büyük bir öneme sahip olduğu ifade ediliyor.

YER TESPİTİ 3-4 DAKİKA İÇİNDE YAPILIYOR

Haberde görüşüne yer verilen Rus Araştırma Analisti Samuel Cranny Evans, bu teknolojiye sahip silahlı yada silahsız bir insansız hava aracının Ukraynalı bir hedefi belirlemesinin üç ila dört dakika sürdüğünü belirtiyor.

Haberde son olarak, Rusya’nın farklı ülkelerden tedarik ettiği teknolojiyi nasıl ele geçirdiği sorusuna yer verilirken, FBI’ın 2014 tarihinden bu yana Rus tedarik ağlarını takip edip onları engellemeye çalıştığına işaret ediliyor. Haberde ayrıca, Rusya’nın devasa stoklarının olup, uzun yıllar kontrollerden kaçan bir geçmişi olduğuna önemle vurgu yapılıyor.