Politico'da Çarşamba günü yapılan habere göre, zorunlu askerlikten kaçan ve Ukrayna'da cephe hatlarına konuşlandırılmakla karşı karşıya kalan iki Rus muhalif asker, balıkçı teknesiyle Alaska'ya kaçtı ve şimdi o iki asker Washington eyaletinde sığınma taleplerinin sonucunu bekliyor.

Askerlikten kaçan 30'lu yaşlarındaki iki asker Sergey ve Maksim, Washington, Tacoma'daki bir göçmen gözaltı merkezinde tutuluyor. Ekim 2022'de bir balıkçı teknesiyle Gambell, Alaska'ya ulaşmalarından bu yana oradalar gelecek bir kararı bekliyorlar.

Rusya'dan Bering Boğazı üzerinden ulaşılabilen Alaska'ya giden Sergey ve Maksim, yola çıkmalarından bir hafta önce Rus yetkililer tarafından ziyaret edildi ve kapıları çalındı. Putin'in güç seferberliğinin başladığını bilen ikili, kapıyı açmayı reddetti ve bildikleri her şeyi geride bırakıp ülkeyi terk etmeyi tercih etti.

İki asker kaçağı 5 günlük yolculuklarının ardından Alaska'ya ulaştılar.

Avrupa mülteci krizi

Şubat 2022'de Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasından bu yana Ukrayna ve Rusya çevresinde pek çok kişi yerinden oldu. Savaşın başlamasından bu yana yaklaşık 8 milyon mülteci Ukrayna'dan kaçtı ve bunların çoğu Polonya, Macaristan veya diğer komşu ülkelere taşındı.

ABD'li General Mark Milley'nin Kasım ayında yaptığı bir açıklamada, "100.000'den fazla Rus askerinin" ölümüne yol açan bir savaşa katılmak üzere askere alınmaktan korktukları için savaşın başlamasından bu yana yaklaşık bir milyon Rus ülkeden kaçtı.