Doğu ve Güney Yemen'de İran destekli Husi grubundan kurturulan bölgelerde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki yetki elde etme mücadelesi daha da belirgin hale geldi.

Abu Dabi'nin Aden Körfezi'ndeki deniz nakliye hatlarında Yemen kıyı bölgelerindeki varlığını güçlendirmeyi başarmasının ardından, Riyad'ın Yemen'in güneyindeki siyasi nüfuzunu ve askeri varlığını kazanma ve güçlendirme adımlarını artırması dikkat çekici hale geldi.

Suudiler ve Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki rekabet durumu yakın zamanda daha da belirgin hale geldi ve bu da Yemen'in geleceği ile ilgil soruları da gündeme taşıdı.

SUUDİ ve HUSİ YAKINLAŞMASI

Yemenli yazar ve siyaset sosyolojisi araştırmacısı Abdul Karim Ghanem, Riyad'ın Husilerle ilişkisini geliştirmeye veya en azından İran'la geleneksel rekabetini etkisiz hale getirmeye doğru ilerleyen Suudi-Husi ikili müzakerelerinin, Suudi- BAE rekabetinin tırmanmasına ve daha da görünür olmasına neden olduğuna vurgu yaptı.

Ghanem, Umman'ın arabulucu rolüne dikkat çekerken BAE'nin bu durumdan çok da memnun olmadığını çünkü Umman'ın bu arabuluculuk olayı ile Suudi Arabistan ve Husileri daha da yaklaştırdığını belirtiyor. Riyad bu anlamda bölgedeki çekişmeye son verme düşüncesinde ve bu süreçte diyalog için hazır olduğu belirtiliyor. Bu noktada Suudiler, Husilerle petrol gelirlerinin paylaşılması da dahil birçok konuda anlaşabileceklerini belirtiyor.

Suudi Arabistan bu süreçte BAE'nin almak istediği adalara da karşı çıkıyor. Yemen pastasından Riyad, Abu Dhabi'ye büyük bir pay vermek istemiyor. Yemenli yazar Abdul Karim Ghanem'e göre paylaşımdaki anlaşmazlıklar Yemen'deki savaşı daha da uzatabilir.