ABD dergisi Newsweek yayınlanan raporda, Çin'in Ukrayna'nın işgalinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için bir "ölüm kalım" meselesi haline geldiği ve savaştan çekilmenin seçeneklerinden biri olmadığı konusunda uyardığı belirtildi.

Derginin bir başka raporunda, Putin'in eski bir danışmanının Çarşamba günü BBC ile yaptığı röportajda Moskova'yı nükleer silah kullanmakla tehdit ettiği ifade edildi.

Raporda, Çin'de iktidardaki Komünist Parti tarafından denetlenen Global Times gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Hu Xijin'in, ABD ve Batı'nın Rusya'yı yenmeye kararlı olduğunu, Putin’in ise önünde zaferden başka bir seçenek görmemekte olduğunu vurguladığı bir makale yazdığı da yer alıyor.

Putin için varoluşsal mücadele

Xijin başka bir ifadeyle "Bu mücadele Putin için varoluşsal, bir ölüm kalım mücadelesidir" derken Rusya ve NATO'ya "karşı tarafın gözünü korkutmamak veya kafasını karıştırmamak" çağrısında bulundu.

Xijin, iradeler çatışmasının belirli bir noktaya ulaşmasının çok muhtemel olduğunu ve bu noktada, Rusya'nın zaferi için mevcut tüm araçların kullanılmasının mümkün olduğunu da sözlerine ekleyerek bunları kullanan tarafın, Rusya'nın nükleer güç olarak konumunun Batı'nın aldığı her kararda dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Ayrıca Xijin, “Savaş bir ölüm kalım mücadelesine dönüştüğünde ve Batı nihai zaferi kazanmak istediğinde, nükleer silahların Rusya'ya verdiği güven ve gücün üstesinden gelmesi gerekiyor" dedi.

Ukrayna'nın başarılı saldırısı zaferi anlamına gelmiyor

Ukrayna'nın başarılı karşı saldırısının savaşın sonucunu yeniden şekillendirebileceği anlamına gelmediğini kaydeden Xijin, Rusya ile NATO arasında artan çatışma yerine ateşkes ve müzakere çağrısında bulunan Erdoğan’ın, diğer tarafı yenmeye çalışan herkesi "çılgın" olarak nitelendirdiğini anımsattı.

Dergi, eski Putin danışmanı Sergei Markov'un BBC'nin "Bugün" programında verdiği röportajda nükleer savaş tehdidinde bulunduğunu söyleyen aşka bir haber yayınladı.

Bazı batılı ülkeleri nükleer silahlarla vurmaya hazırlanıyor

Markov, Putin'in Salı günkü konuşmasında, İngiltere'ye karşı nükleer silahlar da dahil olmak üzere bazı ülkelere karşı nükleer silah kullanmaya hazır olacağını belirttiğini söyledi.

Programda Markov’a "herkesi öldürecek genel bir nükleer savaş başlatmak" için "açık bir tehdit" içerip içermediği sorulduğunda “Batı ülkelerinde birçok insanı öldürür." cevabını verdi.

Markov, Rusya'nın Ukraynalılara karşı nükleer silah kullanması için hiçbir nedeninin olmadığını, "Ukraynalılar bizim kardeşlerimizdir" diyerek, Ukrayna'nın Batı ülkeleri tarafından işgal edildiğini belirtti.

Markov, bu nükleer savaşın "Amerika Birleşik Devletleri'nin çılgın başkanı Joe Biden ve Büyük Britanya başbakanları Boris Johnson ve Liz Truss'un davranışlarının bir sonucu olacağını" da sözlerine ekledi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan acil yanıt

Buna karşılık, Markov'dan hemen sonra programa katılan İngiliz Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Gillian Keegan, Markov'un yorumlarının "Putin'in yalanlarının çoğu, tarihin tamamen yeniden yazılması ve biraz da kılıç çıngırağı" olduğunu söyledi.

Keegan, "Nükleer bir savaş hakkında konuşmak çok yararsızdır ve sükunet çağrısı yapmak istiyoruz, bu ciddi bir tehdit, ancak daha önce başlatılmış bir tehdit" dedi.