Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile 80 dakika süren bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.Göüşmede Putin, Rusya'nın Ukrayna ile diyalogu sürdürmeye hazır olduğunu söyledi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumartesi(bugün) öğle saatlerinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştüler.

80 dakika süren konuşmada, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı devam eden savaşına ve bu savaşı sona erdirme çaba gösterilmesi gerektiği vurgulandı.

Scholz ve Makron konuşmada derhal ateşkes ve Rus birliklerinin geri çekilmesi çağrısında bulundu. Putin Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ile ciddi doğrudan müzakerelere girmeye ve ihtilafa diplomatik çözüm bulanabilceği üzerine açıklamalarda bulundu.

Scholz ve Macron ayrıca Putin''in sivil nüfusun insani durumunda bir iyileşme sağlamaya çağırdı. Rusya Devlet Başkanı'nın yakalanan savaşçılara uluslararası insancıl hukuka, özellikle de Cenevre Sözleşmelerine uygun olarak muamele etme ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne sınırsız erişim sağlaması konusundaki kararlılığını olumlu olarak kaydettiler.

Scholz ve Macron, Putin ile yaptıkları görüşmede Rusya'nın saldırgan tutumunun bir sonucu olarak özellikle gergin olan küresel gıda durumu daha da kötüye gittiği vurgulandı. Putin ise, Ukrayna'dan özellikle deniz yoluyla tahıl ihracatını sağlamak istediğini söyledi.

Putin, gemiler yoluyla tahıl ihracatına izin vermek istediğini ancak Ukrayna limanlarını korumak için döşenen mayın kuşağının açılması gerektiğini vurguladı. Bu durumu Rusya'nın ise saldırgan eylemler için kullanılmayacağı sözünü verdi.

Scholz, Macron ve Putin, Birleşmiş Milletler'in bu konuda bir anlaşmaya varılması ve uygulanmasındaki merkezi rolü üzerinde anlaştılar.