Pakistan, ABD'li Senatörlerin Taliban'ın Afganistan'da kontrolü ele geçirmesinde İslamabad’ın rolünün soruşturulmasını talep eden yasa tasarısını “tamamen yersiz ve iki ülke arasındaki iş birliği ruhuna aykırı” olarak nitelendirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD’li senatörlerin yasa tasarısının Pakistan ile ilgili “tamamen yersiz” referanslar içerdiği vurgulanarak, bu tür referansların tamamının iki ülke arasındaki “iş birliği ruhuna aykırı olduğu" belirtildi.

Açıklamada, gelecekte bölgedeki herhangi bir terör tehdidine karşı iki ülkenin güvenlik iş birliğinin kritik önemde olduğu vurgulanarak, bu sebeple önerilen bu tür yasal düzenlemelerin "gereksiz ve zarar verici" olduğu kaydedildi.

ABD’de Pakistan’ın Afganistan’daki eylemlerine yönelik artan incelemeler, Başbakan İmran Han başta olmak üzere birçok Pakistanlı siyasetçinin tepkisini çekti.

Başbakan Han, 27 Eylül’de Washington Post gazetesine yazdığı makalede, ABD Kongresi'nde Afganistan konulu oturumlarda Pakistan'ın 20 yıldan fazla bir süredir yaptığı fedakarlıklara atıf yapılmamasını sürprizle karşıladığını belirterek, bunun yerine ABD'nin kayıpları sebebiyle ülkesinin suçlandığını bildirmişti. Han, Afganistan'daki sonuç sebebiyle Pakistan’ın suçlanmamasını istemişti.

ABD'li 22 Cumhuriyetçi senatör tarafından hazırlanan ve "Afganistan Terörle Mücadele, Denetim ve Hesap Verilebilirlik Yasası" isimli tasarıda, Afganistan'daki sürece yönelik birçok yeni düzenleme yer alıyor.

Afganistan'da kalan Amerikan vatandaşlarının, oturum sahiplerinin ve Özel Göçmen Vizesi alanların tahliyesinin devamına odaklanan tasarıda, terörle mücadele stratejileri ve Taliban'ın insan hakları ihlallerinden dolayı yaptırıma çarptırılması gibi konular da bulunuyor.

Taliban'ın Afganistan'da kontrolü ele geçirmesinde finansal, istihbari, lojistik ve tıbbi alanlardaki desteğinin de soruşturulmasının öngörüldüğü tasarıda, ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarından söz konusu maddelere ilişkin 180 gün içinde bir rapor hazırlanarak, Kongre'ye sunulması talep ediliyor.