Uluslararası alanda kara paranın aklanmasının önlenmesine yönelik çalışmalar yürüten Mali Eylem Görev Gücü (FATF), gelecek ekim ayında düzenlenecek saha ziyaretinin ardından Pakistan’ın FATF’ın terör finansmanını izlemeye dayalı gri listesinden çıkarılacağını bildirdi. Dün geç saatlerde yapılan açıklamada, Pakistan’ın gereklilikleri başarıyla yerine getirdiği kaydedildi. FATF ayrıca Kovid-19 sürecinin izlenmeye devam edileceğini ve Pakistan’a en kısa sürede saha ziyareti gerçekleştirileceğini belirtti.

Pakistanlı yetkililer de söz konusu duyurunun ülkeyi listeden çıkarılması sürecinin başladığını gösterdiğini ve ekim ayındaki ziyarette resmi olarak tamamlanacağını bildirdi.

Pakistan, 2018 yılında küresel terörist finansmanı izleme listesine dahil edildi ve aşırılık yanlısı gruplar tarafından sağlanan finansmanları izlemek üzere mali, idari ve yasal önlemler alınması istendi. Bu durum, İslamabad yönetimini birçok sıkıntıya soktu. Zira bankalar ve finans kurumları uluslararası piyasada engellerle karşılaşmaya başladı. Pakistan, teröre finansman sağlanması ile ilgili soruşturmaların ve yargılamaların Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen terör gruplarının üst düzey liderlerini hedef aldığını ayrıca hazırlanan risk profili doğrultusunda ülkede kara para aklama ile ilgili soruşturma ve yargılamaların sayısında olumlu bir artış eğilimi olduğunu ortaya koydu. Pakistan ayrıca, 2021 eylem planının büyük bir kısmını planlanan tarihten önce gerçekleştirdi. FATF Başkanı Marcus Pleyer, genel toplantının ardından düzenlediği basın konferansında Pakistan makamlarının çok sayıda başlılığı tamamladığını söyledi.

Pleyer sözlerini şöyle sürdürdü:

“Pakistan’ın şu aniki birleşik eylem planındaki 34 maddenin tümünü büyük ölçüde tamamlamış olduğunu söylemekten memnuniyet duyuyorum. Pakistan’ın adı halen gri listede yer alıyor ancak saha ziyareti başarıyla tamamlanırsa ülkenin adı listeden çıkarılacak.”

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, yetkilileri ve halkını bu başarısından dolayı tebrik etti.

Diğer yandan yetkililere göre önceki gece Belucistan Eyaleti’nin Harnai ilçesinde kimliği belirsiz silahlı kişiler tarafından beş inşaat işçisi kaçırıldı. Olay, Harnai’deki şantiyeye düzenlenen saldırıda saldırganlar ile şantiye korumaları arasında çıkan çatışmanın ardından yaşandı. Basında yer alan haberlere göre İletişim ve Posta Bakanı basına, terör saldırısının Kach yol projesinin şantiyesinde gerçekleştiğini bildirdi.