Pakistan Dışişleri Bakanı Bilawal Butto Zerdari, Washington ziyareti sırasında verdiği röportajda Taliban'a güvenmeyen ABD'nin Afganistan'ın dondurulan varlıklarını İsviçre'deki profesyonel bir fona koymasının ardından “paralel yönetim” yaratmaya karşı uyarıda bulundu.

Zerdari, Afganistan’a Batı ve ABD’nin dayattığı yaptırımların yanı sıra insani yardımın dondurulması ve Afgan Merkez Bankası varlıklarına el konulmasının nüfusun yarısından fazlasının açlıkla karşı karşıya kalmasına neden olduğunu belirtti.

Taliban’a yönelik tutumun Afganistan'ın ekonomik krizini derinleştireceği ve daha fazla güvensizlik, yoksulluk ve izolasyona yol açacağını kaydeden Zerdari, dünyanın Taliban ile ilişki kurarak bu endişelerin ortadan kaldırılmasını istedi.

Afganlar, yazlık çadırlarda kışı atlatmaya çalışıyor

Taliban ve önceki hükümet güçleri arasında süren çatışmalar nedeniyle Herat vilayetine göç etmek zorunda kalan yüzlerce aile, sert rüzgarlarla devrilen, yağmurda su alıp çamura bulanan yazlık kamp çadırlarında çocuklarıyla hayata tutunma mücadelesi veriyor.

Özellikle yaz aylarında şiddetlenen çatışmaların etkisiyle Faryab, Badgis, Farah ve Gor gibi çevre vilayetlerden Herat'a göç edip şehrin çeperlerine sığınan, çoğunlukla Tacik ve Hazara olan Afganlar, Taliban yönetimi ve uluslararası kurumlardan yardım bekliyor.

Çoğunluk yazlık çadırlarda yaşıyor

Herat merkezine uzanan kara yolunun kenarlarına kurulan kamplarda insanlar ağırlıklı olarak yazlık çadırlarda yaşıyor. Kamplara nispeten daha önce gelenler, çadırlarını kış şartlarına uygun hale getirmiş olsa da buradakilerin çoğu halihazırda çadırlarını çuval, naylon, battaniye, kilim gibi örtülerle sararak soğuktan korunmaya çalışıyor. Az sayıda kişinin ise yaşadıkları çadırın etrafına kilden duvar örerek oda inşa etmeye başladığı görülüyor.

Plastik yakarak ekmek yapılıyor

Kamptakilerin odun ya da kömür alacak durumu yok. Kamplardaki kadınlar ekmek pişirmek için yakacak olarak genellikle plastik kullanıyor. Bu da ateşten çıkan siyah dumanların ekmeğe sinmesine ve sağlığa zarar vermesine neden oluyor.

Yanan plastikten çıkan duman nedeniyle çaydanlık ve tencereler de kapkara bir hal almış durumda. Hemen hemen her aile, eşya olarak sadece birkaç battaniye, yorgan, yastık, termos, piknik tüpü ile birkaç tabak, tas ve bardağa sahip.

İnsanların çoğu yazlık ayakkabı giyiyor ve gece yatarken kalın yorganların altında donmaya karşı direniyor.

Kadınlar yünden ip yaparak 2 günde bir 1 dolar kazanıyor

Kimi kadınlar tüccarların getirdiği yünleri işleyerek ip yumakları haline getiriyor. 1 kilogram ipten en fazla 100 afgani (1 dolar) kazanabiliyorlar. 1 kilogram ipi ise 2 gün yoğun çalışma sonucu elde edebiliyorlar. Kimileri ise çöpten kağıt ve plastik toplayarak, dilenerek ya da geçici işlerde günlük çalışarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Burada yaşayan çocukların neredeyse hiçbiri okula gidemiyor.

Kimileri, 40-50 santimetre ebatlarındaki küçük güneş enerjisi panellerini kullanarak, eski model telefonlarını şarj etmeye çalışıyor. Kamptaki bir kadın bir panelden 40-50 kişinin yararlanabildiğini ancak başka ihtiyaçlar için elektrik elde edemediklerini söyledi.

Kampta su kaynağı yok. İnsanlar bidonlarla uzakta bulunan çeşmelerden su temin ediyor.