Son günlerde Mescid-i Aksa Meydanı'nda yerleşimcilerin Filistinli Müslümanlara yönelik sürekli baskınları ve provokasyonları sebebiyle bir gerilim durumu hakim.

Mescid-i Aksa'da görevli Filistinli bir çalışan, Safa ajansına, sabah saatleri itibariyle 160'tan fazla aşırılık yanlısının Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlediğini ve avlularında kışkırtıcı hareketler sergilediğini söyledi.

İşgal polisinin Mescid-i Aksa'nın kapısında prosedürleri sıkılaştırdığını, camiye dış kapılardan gelen Filistinlilerin kimliklerini alırken, ibadet eden Müslümanların da mescitlerden çıkmasını söylediği kaydedildi.

İsrailli aşırı yanlısı gruplar, 5 ve 6 Haziran günlerinden Mescid-i Aksa’ya baskınlar yapılması yönünde bildiriler yaparken, birçok Müslüman oluşum, Filistinlileri mescit içinde ibadet ve inziva yapmaları çağrısında bulundu.

İsrail güçleri, Müslümanlara çağrıda bulunan önde gelen isimleri susturmak adına, kanun dışı gözaltı kararları vermeye devam ediyor.

KUDÜS İSLAMİ VAKIFLAR İDARESİNİN EGEMENLİĞİ İHLAL EDİLİYOR

Mescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te imzalanan barış antlaşmasına göre Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor ancak Yahudiler, 2003'ten bu yana İdarenin izni olmadan İsrail'in tek taraflı kararıyla polis eşliğinde kutsal mabede giriyor.

Statükoya göre, fanatik Yahudi yerleşimcilerin Aksa'da ibadet etmesine izin verilmemesi gerekiyor.

Ancak fanatik Yahudiler sık sık İsrail polisi korumasında Aksa'ya baskınlar düzenliyor.