Kış döneminin nasıl geçeceği ise pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı son verilerde eylül dönemine ilişkin yağışlardaki azalma dikkatleri çekiyor. Türkiye geneli eylül ayı yağışları, olması gereken ortalama miktarın yüzde 23 altında gerçekleşti; yağışlar geçen yılın eylül ayına kıyasla yüzde 34 azaldı.

La Nina’ etkisi

Küresel iklim değişiminden dolayı Türkiye’nin yarı kurak iklimin etkisi altına gireceğini belirten İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi ve CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Milliyet’e şu değerlendirmelerde bulundu: “La Nina etkisi 3 yıldır devam ediyor. La Nina özellikle Balkanlar ve Kuzeyden gelen soğuk hava dalgasının yönünü yukarı doğru ittiğinden ocak ayına kadar başta İstanbul olmak üzere batı kesimlerde sıcaklık değerleri mevsim normallerinin üzerinde seyredecek. La Nina etkisinin ocak ayından itibaren azalmasıyla, yağışlı ve soğuk hava dalgası kapıyı çalacak. Doğu kesimlerde aralıktan itibaren, batı da ise yeni yılla soğuklar etkili olacak. Ocak ayından itibaren İstanbul dahil olmak üzere yurt genelinde kar yağışları görebiliriz. Sıcaklıklar mevsim normallerinin 2, 3 derece üzerinde seyrederken, kurak bir sonbahar yaşıyoruz. Mevsim kayması değil ancak mevsim süreleri değişmiş durumda. Artık 4 mevsim değil, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen, baharların da ortadan kalktığı bir değişim söz konusu. Küresel iklim değişiminden dolayı yarı kurak iklime doğru hızla ilerliyoruz.”

Az karlı bir kış bizleri bekliyor

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Deniz Demirhan, ılık bir sonbahar ve daha az karlı bir kış beklendiğini belirterek “3 yıldır La Nina’nın etkisindeyiz. Bu sene oluşan La Nina koşulları ile Türkiye’deki kasım-ocak arası dönemde kar yağışının Ege bölgesinin kıyıları hariç tüm bölgelerde ortalamaların altında olması, en fazla azalmanın ise Doğu Karadeniz, İç Anadolu’nun doğusu, Doğu Anadolu bölgelerinde olması beklendiğini söyleyebilirim” dedi.