Kuzey Kore Devlet Televizyonu, Kim Jong-un ABD'nin diyalog teklifini "güvenilmez" olduğunu belirterek kınadığını, ancak yetkililere "barışı teşvik etmek" için Güney Kore ile iletişim hatlarını yeniden kurmalarını emrettiğini bildirdi.

The Guardian'ın haberine göre Parlamentoda konuşan Kuzey Kore lideri, ön koşulsuz müzakere tekliflerine rağmen ABD'yi ülkesine karşı “düşmanca bir politika” sürdürmekle suçladı.

Pyongyang ve Washington arasındaki görüşmeler , Kim ile dönemin cumhurbaşkanı Donald Trump arasındaki Şubat 2019 Hanoi zirvesinin çöküşünden bu yana durma noktasına geldi.

Joe Biden yönetimi, Kuzey Koreli temsilcilerle istenilen yerde, istenilen zamanda, ön koşul olmaksızın görüşmeyi defalarca teklif ederken aynı zamanda nükleer silahlardan arındırmayı sürdürme sözü istedi.

Rodong Sinmun gazetesinin bildirdiğine göre Kim, bu beyanları “aldatmalarını ve düşmanca eylemlerini maskeleyen bir dış görünüşten ve geçmiş yönetimlerin düşmanca politikasının bir uzantısından başka bir şey değil” diyerek kınadı.

Kim, Güney Kore'nin "hala ABD'yi takip ettiğini" ve ülkelerin ateşkesle sona eren 1950-53 Kore savaşının resmi olarak sona erdiğini ilan etmeden önce "karşılıklı saygının garanti altına alınması ve haksız görüşlerin ve çifte standart tutumunun düşürülmesi gerektiğini" söyledi.

Bununla birlikte, Seul'ü “çifte taraflı çalışmayı” ve “düşmanca bakış açısını” terk etmeye çağırırken, Kuzey-Güney telefon ve faks hatlarını Ekim ayı başlarında yeniden kurmaya istekli olduğunu ifade etti. Koreler arası ilişkilerin, uzlaşma ile “kısır çatışma döngüsü” arasında “ciddi seçimlerin kavşağında” olduğunu söyledi.

KUZEY KORE HİPERSONİK FÜZE DENEDİ

Kuzey Kore, Salı günü Hwasong-8 adı verilen yeni bir hipersonik füze denemesini başarıyla gerçekleştirdiğini duyurdu.

Resmi medyada yer alan habere göre yeni füze, ülkenin gelecek beş yıl için yaptığı askeri gelişim planının 'en önemli beş silahından biri'.

Kuzey Kore silahı 'stratejik silah' olarak tanımladı. Genelde bu nükleer özelliklere sahip olduğu anlamına geliyor.

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA, "Bu silah sisteminin gelişimi, ülkenin kendini savunabilme becerilerini her açıdan arttırdı" dedi.

Son füze denemesi, bir ay içinde Pyongyang'ın yaptığı üçüncü füze denemesi oldu. Ülke daha önce yeni tip güdümlü füze ve trenden atılan balistik füze sistemini denemişti.