İsrail'de dört yıldan kısa bir süre içinde yapılan beşinci seçimdeki son anket rakamları, eski başbakan Benjamin Netanyahu'nun hükümette sağcı bir dini koalisyon kurmaya yaklaştığını gösteriyor.

Al-Jabha veya Demokratik Barış ve Eşitlik Cephesi'nden Aida-Touma Suleyman verdiği bir demeçte, demeçte, "Bu seçimin ana sonucu, faşist sağın İsrail halkının saflarında çoğalmasıdır." İfadesini kullandı.

Oyların yüzde 86'sını açıklandı ve bu orana göre, Netanyahu'nun Likud partisi 32, Başbakan Yair Lapid'in Yesh Atid partisi 24 ve dini aşırılık yanlısı Itamar Ben-Gvir'in Dini Siyonizmi 14 sandalyeye sahip.

Netanyahu, Likud partisinin seçim merkezinde destekçilerine tezahürat yaptığı konuşmasında, "Çok büyük bir zaferin eşiğindeyiz" dedi.

Netanyahu, Dini Siyonizm bloğu üçüncü en büyük parti olma yolunda olan aşırı sağ aşırı yerleşimci Itamar Ben-Gvir ile müttefik.

Ben-Gvir, İsrail ve ABD terörist izleme listelerinde yer alan bir grup olan Kach'ın da eski bir üyesi.

İsrailli yerleşimci çetelerini düzenli olarak Kudüs'teki Filistin mahallesi Şeyh Cerrah'a yönlendirdi. Bunu yaparken de İsrail güvenlik güçlerini de kullandı.

Ben-Gvir'in yönetimde söz sahibi olması ise bu şiddeti Filistin halkı üzerinde daha fazla hissetirmelerine neden olacak.

Nihai kazanan kim olursa olsun, Filistinliler İsrail'in kendilerine karşı şiddet, sınır dışı etme ve yerleşim genişletme politikalarında bir düşüş beklemiyorlar.