NATO zirvesi öncesi yaşanan diplomasi trafiğinin son ziyaretçileri arasında iki İngiliz bakan bulunuyor. Dün Ankara'ya gelen İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss'ın ardından İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace da bugün başkentte olacak. İki bakan Türkiye'deki muhataplarıyla ayrı ayrı görüşecek.

Konu başlıkları arasında iki İskandinav ülkesinin NATO üyeliği ve Karadeniz üzerinden tahıl koridorunun oluşturulması bulunuyor.

Kabinenin iki önemli bakanının aynı gün Ankara'da yapacakları temaslar, Başbakan Boris Johnson'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 21 Haziran'da yaptığı telefon görüşmesinden hemen sonra gelmesi açısından dikkat çekiyor.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Erdoğan ve Johnson'ın ikili ilişkiler, Rusya ve Ukrayna savaşı ile Ukrayna'daki tahılın ülkeden çıkartılması konularının ele alındığı kaydedildi.

Dışişleri ve savunma bakanlarının Ankara'da yapacakları görüşmelerde de Ukrayna'da devam eden savaş kapsamında bu iki konunun ön plana çıkması bekleniyor.

NATO ittifakı içinde Rusya'ya karşı en sert tavrı alan ülkelerden biri olan İngiltere açısından Madrid'de düzenlenecek zirve büyük önem taşıyor.

İngiltere, Türkiye'nin özellikle İsveç'ten "terör örgütünün faaliyetlerini kısıtlaması ve terörle mücadelede daha etkin olmasına" ilişkin taleplerini makul buluyor ve taraflar arasındaki görüşmelerin olumlu sonuçlanmasını bekliyor.

TAHIL KORİDORU PLANINA DESTEK

Ankara'da yapılacak görüşmelerde diğer önemli bir konu, Ukrayna'dan dünya pazarlarına tahıl ihracının yeniden başlaması. Küresel bir gıda krizinin önlenmesi için yürütülen çabalara destek veren İngiltere, konuyu özellikle Dışişleri Bakanı Truss'ın temaslarında gündeme getirecek.

Türkiye'ye ziyaretinden önce Parlamento'da konuşma yapan Truss, Ukrayna tahılının ülkeden çıkartılması için birkaç haftalık bir zaman kaldığını kaydederek, "Odesa'nın tamamen savunulduğundan emin olmak ve güvenli geçiş sağlamak için müttefiklerimizle elimizden geleni yapıyoruz. Tahılın Odesa'dan nasıl çıkartılabileceğimizi konuşmak için Türkiye'ye gideceğim," ifadelerini kullandı.

Ukrayna, Rus donanmasının Odesa'ya saldırması önlemek için liman çevresini mayınladı. Limanda denize açılmayı bekleyen 80'den fazla tahıl yüklü gemi olduğu kaydediliyor.

Ukrayna, olası bir saldırı nedeniyle mayınların temizlenmesi fikrine sıcak bakmıyor. Türkiye de bu sorunun aşılması için Rusya ve Ukrayna taraflarıyla askeri görüşmeler yürütüyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen hafta yaptığı açıklamada, mayınlar temizlenmeden de bu operasyonun yapılabilmesi yollarının araştırıldığını açıklamıştı.