Brüksel'de dün başlamış olan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın son gün görüşmeleri öncesi katılımcı ülkelerin bakanları basına demeç verdi.

NATO üyesi ülkelerin yanı sıra üye olmayan ülkelerden de bakanların katıldığı görüşmenin öncesinde Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, Batı ülkelerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve destekçisi olan Rus oligarklarına müeyyideler uygulamada birlik halinde olduğunu vurguladı.

Joly, Ukrayna'ya ölümcül silah ve diğer türlü destek verme konusunda ittifak içinde olduklarını belirtti.

"DÜNYA TEHLİKELEŞTİ" YORUMU

Bu görüşmenin aynı zamanda NATO müttefiklerinin karşılıklı desteğini artırmayı amaçladığını kaydeden Joly, "Dünya 24 Şubat'tan bu yana daha tehlikeli bir yere dönüştü. Bu yüzden NATO'nun ortaklarımıza yönelik desteğini temin etmeliyiz." dedi.

Joly, gazetecilerin Gürcistan'ın NATO'ya dahil olmasına ilişkin sorusuna, Gürcistan için NATO'nun her zaman açık kapı politikası uyguladığına ve ortaklarını desteklemekte olduklarına işaret etti.

RUS OLİGARKLARINA YAPTIRIMLAR SÜRÜYOR

Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, katılımcı devletlerin Ukrayna'ya saldırıları karşısında Rusya'ya en etkili cevabı vermek için çalıştığını ifade ederek Avustralya'nın bugün Putin'i destekleyen 67 Rus oligarkına daha yaptırım kararı aldığını duyurdu.

Payne, Avustralya'nın Ukrayna'ya silah desteği de sağladığının altını çizerek "Şimdiye kadar Ukrayna'ya beş C-17 uçağı dolusu ölümcül ve ölümcül olmayan askeri yardım gönderdik. Ayrıca Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in talep ettiği Bushmaster zırhlı araçlarından da yollama sürecindeyiz. En kısa sürede sevk edeceğiz." ifadesini kullandı.

Ukrayna'ya insani yardım da gönderdiklerini kaydeden Payne, NATO müttefikleri olarak Rusya'ya karşı yaptırımlarda yekvücut olduklarını vurguladı.

FİNLANDİYA'NIN NATO'YA DAHLİ GÖRÜŞÜLECEK

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın patlak vermesinden bu yana ülkesinde NATO'ya katılıma dair olumlu görüşlerin arttığı bilgisini vererek, NATO üyelikleri konusunda toplumda bir çoğunluğun oluştuğunu söyledi. Ayrıca hükümetin bu konuda bir rapor hazırladığını ve NATO'ya katılım meselesini haftaya parlamentoda görüşmeye başlayacaklarını söyledi.

NATO'ya katılımı durumunda Rusya'nın Finlandiya'ya taarruz ihtimaline ilişkin soruya ise Haavisto, Finlandiya'nın Avrupa Birliği üyesi olduğunu ve AB anlaşmalarına göre herhangi bir saldırı durumunda üye ülkelerin Finlandiya için harekete geçebileceği cevabını verdi.

İSVEÇ NATO'YA KATILIMI DÜŞÜNECEK

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de ülkesinin NATO'ya katılımına ilişkin "24 Şubat'tan bu yana oluşan güvenlik endişelerinden ötürü İsveç halkını korumak için bütün seçenekleri değerlendiriyoruz." ifadelerinde bulundu.

Bakan Linde, NATO'ya katılım konusunda henüz net bir karar vermediklerini hatırlatarak bu konuda önce "derinlemesine analiz yapacaklarını" belirtti.

ÇEKYA'DAN RUSYA'YA YENİ YAPTIRIMLAR YOLDA

Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky de NATO müttefiklerinin, Ukrayna'yı savunma ve ülkede istikrarı temin etmede birlik içinde olduğunu vurguladı ve bu kapsamda Çekya'nın Ukrayna'ya silah ve insani yardım desteklerini sürdürdüklerini belirtti.

Rusya'ya yönelik müeyyidelere ilişkin Lipavsky, "Esas prensip, Avrupa'dan Rusya'ya giden paraları azaltmak olmalıdır. Çünkü Rusya bu paralarla barbarca bir savaş sürdürmekte ve şehirlere bombalar yağdırmakta. Dolayısıyla Rusya'ya gidecek paraları sınırlandıran her türlü yaptırım uygundur." değerlendirmesinde bulundu.

Lipavsky, Çekya hükümetinin Rusya'ya karşı 5. paket yaptırımlarını hazırlamakta olduğu bilgisini paylaştı.