Rusya tarafından işgal ve kuşatılma korkusu yaşayan Baltık ülkelerinin NATO’ya girme iradesi göstermesi, bölgede yaşanan gerginliğin artmasına neden oldu.

Finlandiya’nın ardından İsveç’ten de NATO üyeliği konusunda olumlu açıklamalar gelmesi, Kremlin yönetimini rahatsız etti.

Rusya kanadından yapılan açıklamalarda Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğinin olumsuz sonuçlar doğuracağı ve söz konusu hamlenin Avrupa’nın güvenliğini sağlamayacağı belirtildi.

Rusya, Almanya, Polonya, Estonya, Letonya ve Litvanya ile birlikte zaten büyük oranda NATO denizi haline gelen Baltık Denizi, Finlandiya ve İsveç’in de birliğe katılmasıyla tamamen kuşatılmış olacak.

Geçmişte Sovyetler Birliği, bugün ise Rusya için bir tampon bölgesi olarak değerlendirilen Baltık ülkeleri, artık Moskova açısından tehdit olarak görülüyor.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve Başbakan Sanna Marin 12 Mayıs'ta yaptıkları ortak basın toplantısında gecikmeden NATO üyeliğine başvurulacağını açıklamıştı.

Finlandiya'nın ardından harekete geçen İsveçli politikacılar da ittifaka katılmanın “Avrupa'nın kuzeyinde caydırıcı bir etkisi” olacağını bildirmişti.