BBC tarafından belgesele aktarılan 2002 yılında Müslümanların katledilişini anlatan Gucerat katliamı Hindistan Başbakanı Modi tarafından engellenmeye çalışılıyor. Modi, katliamı anlatan belgesel ile ilgili içeriğin yayınlanmaması için YouTube ve Twitter'la iletişime geçti.

Üst düzey Hintli yetkililerin Hindistan hükümetiyle koordinasyon halinde Başbakanı Narendra Modi'yi eleştiren bir belgesel görüntülerinin sansürlediğini belirtti.

Hindistan hükümetinin Enformasyon ve Yayın Bakanlığı'nda kıdemli danışman olan Kanchan Gupta, bir dizi gönderide BBC belgeselini "düşmanca propaganda ve Hindistan karşıtı saçmalık" olarak kınarken, Hintli gazeteci Raqib Hameed Naik, "Hükümet, belgeselden kesitler veya bağlantılar paylaşan gönderilerin kaldırılması için başta YouTube ve Twitter olmak üzere farklı sosyal medya platformlarına yüzlerce talep gönderdi" dedi. "Ve utanç verici bir şekilde, şirketler taleplerini yerine getiriyor ve çok sayıda video ve gönderiyi kaldırdı."ifadesini kullandı.

YouTube sözcüsü Jack Malon, BBC belgeselinin BBC'nin bir telif hakkı iddiası nedeniyle platformdan kaldırıldığını, ancak Hindistan hükümetinin yayından kaldırma talepleri hakkında yorum yapmaktan kaçındığını söyledi.

Hindistan muhalefeti ise Modi'yi rahatsız eden bu belgeseli paylaşmaktan geri durmadı ama onların sosyal medya gönderileri de sansüre uğradı.

MODİ'NİN Hindistan'daki hükümeti, sosyal medya platformunu kendi iradesine göre bükmek için Twitter'a düzenli olarak baskı uyguladı. Bir noktada hükümet, eleştirmenler tarafından yönetilen hesapları yasaklamayı reddettikleri için ülkedeki Twitter çalışanlarını tutuklamakla tehdit etti. Musk twitter'ı satın aldıktan sonra ise Musk çalışnalrın yüzde 90'nını çıkardı. Bu kararın ardından Musk, Hindistan'ın isteklerinin ancak yüzde 20'sine uydu. Diğer geri kalanın ise Musk'ın diğer iş ilişkileri ile olan hedeflerine bağlanıyor. Musk'ın, Tesla'nın Hindistan pazarına girmesi için vergi indirimleri kazanma amacıyşa şimdiye kadar şanssız bir şekilde lobicilik yaptığı beliriltiyor ama bu süreçten sonra herşey değişebilir.