Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) İsrailli iş insanı Yair Geller'i öldürmek isteyen İran hücresini çökertti.

Tahran yönetimi, Kasım 2020’de İsrail dış istihbarat servisi MOSSAD tarafından öldürülen İran’ın nükleer programının mimarı Muhsin Fahrizade'nin intikamını almak ve Türkiye-İsrail ilişkilerini baltalamak için suikast planı hazırladı.

İran istihbaratının hedefe koyduğu aynı zamanda Türk vatandaşı da olan İsrailli iş insanı Geller'e yönelik suikast planı, MİT’in başarılı operasyonuyla boşa çıkarıldı.

MİT'TEN KARŞI CASUSLUK FAALİYETİ

Sabah'ta yer alan habere göre, İran Milli İstihbarat ve Devlet Güvenlik Örgütü’nün (SAVAK) 9 kişilik suikast hücresi, Geller'i evinde ve işyerinde adım adım izlerken, MİT de onları takibe aldı.

Ekim 2021’de gerçekleşen olayda Geller'in hem Çatalca'da bulunan şirketi hem de Beşiktaş Serencebey'de eski MİT İstanbul Bölge Başkanlığı binasının yakınlarında bulunan ikameti, İranlı casusluk şebekesi tarafından adım adım izlendi ve fotoğraflandı.

Ancak MİT'in karşı casusluk faaliyetlerinden sorumlu saha ajanları da İran’ın suikast hücresini pasif takip yöntemleriyle adım adım izledi.

8 KİŞİ YAKALANARAK CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ

Elde ettiği bilgileri MOSSAD ile paylaşan MİT, Geller’i istihbarat terminolojisinde 'safe house' olarak bilinen güvenli eve nakledilmesinin ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü düğmeye bastı.

Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 9 şüphelinin gözaltına alınması için operasyon düzenlendi.

İranlı casusluk hücresinin liderliğini, İran'da bulunan İstihbaratçı Yasin Taheremamkendi'nin (53) yaptığı, İranlı Saleh Moshtagh Bighouz'un (44) ise hücrenin Türkiye yöneticiliğini üstlendiği tespit edildi. Bighouz'un da aralarında bulunduğu 8 şüpheli, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek' , 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak' ve 'tehdit' suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi.