Nobel ödüllü kişiler, Mısır hükümetini Şarm El-Şeyh'teki COP27 iklim değişikliği zirvesi öncesinde düşünce mahkumlarını serbest bırakmaya çağırdılar. Ödül sahipleri, özellikle açlık grevindeki aktivist Alaa Abdel Fattah'ın hücresinde ölebileceğini belirtti.

The Guardian'dan Sian Cain'in haberine göre, Abdel Fattah altı aydır açlık grevinde ve zirvenin ilk günü su içmeyi bırakacak.

Cain, Edebiyat ödüllü yazarların çoğunun Mısır'daki COP27 iklim konferansına katılan dünya liderlerini ülkedeki binlerce siyasi mahkumun serbest bırakılmasına yardım etmeye çağırdığını yazarak Alaa Abdel Fattah da dahil mahkumların açlık grevinde ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun altını çizdi.

İngiliz yayıncılar Fitzcarraldo Editions ve Seven Stories Press tarafından düzenlenen ve on üç Nobel edebiyat ödülü sahibi tarafından imzalanan mektup, dünya liderlerini tutukluların isimlerini söylemeye ve özgürlükleri için çağrıda bulunmaya davet ediyor.

Mısır’daki düşünce mahkumları

Mısır hükümeti, 2013 darbesinden bu yana muhalif gruplara ve bireylere baskı uyguluyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Mısır'da 60.000'den fazla siyasi mahkum olduğunu tahmin ediyor.

Alaa Abdel Fattah da 2014 yılında izinsiz gösterilerle ilgili suçlardan beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2019'da "yanlış haber yaymaktan" tekrar tutuklandı ve geçen Aralık ayında beş yıl daha hapis cezasına çarptırıldı.

Nobel ödüllü kişiler, Mısır hükümetini Şarm El-Şeyh'teki COP27 iklim değişikliği zirvesi öncesinde düşünce mahkumlarını serbest bırakmaya çağırdılar. Ödül sahipleri, özellikle açlık grevindeki aktivist Alaa Abdel Fattah'ın hücresinde ölebileceğini belirtti. pic.twitter.com/79NDDF0MRM

— Ortadoğu Haber (@haberortadogu) November 4, 2022">http://