Türkiye’nin milli imkanlarla geliştirilen ilk seyir füzesi olan SOM, başarılarına bir yenisini ekledi.

Bu hafta içerisinde test faaliyetleri için F-16 platformundan atılan SOM-B1 ve SOM-J Seyir Füzeleri, hedeflerini tam isabetle vurdular.

TÜBİTAK VE ROKETSAN BAŞARISI

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve Azerbaycan’a ihracatı için de anlaşma imzalanan SOM Seyir Füzesi, TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirildi.

Seri üretimleri Roketsan tarafından gerçekleştirilen SOM Füzesi’nin, bu yıl içerisinde Kale Arge üretimi milli füze motoru KTJ-3200 ile seri üretime geçmesi hedefleniyor.

Öte yandan SOM Füzesi’nin hafifletilmesi ve milli bileşen sayısının arttırılması için çalışmalar da başarılı bir şekilde sürdürülüyor.

SOM SEYİR FÜZESİ AİLESİ

Hava Kuvvetleri Komutanlığının (Hv.K.K.lığı) seyir füzesi ihtiyacının giderilmesi amacıyla Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat (SOM) Geliştirme Projesi, 2006 yılının Nisan ayında TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (TÜBİTAK SAGE) ana yürütücülüğünde başlatılmıştı.

SOM Sisteminin modüler yapısı, farklı varyantların oluşturulmasına olanak sağlayarak benzer füze sistemlerine kıyasla daha fazla operasyonel esneklik sunmaktadır. 230 kg harp başlığı ağırlığına sahip füzenin toplam ağırlığı yaklaşık 600 kg’dır.

Füzenin toplam boyu yaklaşık 4 metredir ve 250+ kilometre menzile sahiptir.

Yaklaşık 500 kilogram ağırlığındaki SOM-J Füzesi ise diğer SOM varyantlarına göre daha uzun menzile sahiptir.

ALTI FARKLI KONFİGÜRSAYON

Milli seyir füzesi SOM; SOM-A, SOM-B1, SOM-B2, SOM-C1, SOM-C2 ve SOM-J olmak üzere 6 farklı konfigürasyondan oluşmaktadır.

Halihazırda SOM-A, SOM-B1, SOM-B2 ve SOM-J Füzeleri’nin atış testleri başarıyla gerçekleştirilmiş durumda. SOM-A ve SOM-B1 Füzelerinin, Türk Hava Kuvvetleri envanterinde olduğu bilinmektedir.