Türk Dışişleri Bakanlığı, fanatik Yahudi grupların İsrail polisi korumasında Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesini şiddetle kınadı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Fanatik Yahudi grupların Harem-i Şerif'teki tarihi statükoyu bir kez daha ihlal ederek, İsrail polisinin koruması altında Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesini ve bu bölgede ibadet girişimlerinde bulunmasını şiddetle kınıyoruz." ifadesine yer verildi.

İslam İşbirliği Teşkilatı

Açıklamada, Bakanlığın İsrail hükümetine bu tür provokatif eylemlere izin verilmemesi yönündeki çağrısını yinelediği ve bunu teminen kutsal mekanlardaki statükonun korunmasına yönelik gerekli önlemlerin ciddiyetle ve gecikmeksizin alınmasını beklediği belirtildi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İsraillilerin işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa'ya yönelik devam eden baskınlarını şiddetle kınadı.

İİT'den yapılan yazılı açıklamada, İsrailli bakanların yanı sıra milletvekilleri ve fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya baskınlarına tepki gösterildi.

Fanatik Yahudilerin, İsrail polisi korumasında Mescid-i Aksa'nın avlusunda dini ayinlerle ihlallerini sürdürdüğüne işaret edilen açıklamada, Aksa'ya yönelik tekrarlanan baskınlarla uluslararası hukukun açıkça ihlal edildiğine vurgu yapıldı.

ÜRDÜN

Ürdün, fanatik Yahudi yerleşimcilerin İsrailli bakan ve bazı milletvekillerinin katılımıyla Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemesine tepki gösterdi.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sinan El-Mecali, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail polisinin koruması altında Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde yer alan Aksa'ya yönelik baskınların "kabul edilemez, provokatif uygulamalar" olduğunu belirtti.

BAE

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İsrailli bakanlar, milletvekilleri ve fanatik Yahudilerin polisin koruması altında Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesine tepki gösterdi.

BAE Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Abu Dabi yönetiminin, Mescid-i Aksa'ya tam koruma sağlanması, provokatif ve tehlikeli ihlallere son verilmesinin gerekliliği konusundaki değişmez tavrı yinelendi.

İsrail makamlarına tansiyonu yükseltmeme ve gerilimi artıracak adımlardan kaçınma çağrısı yapılan açıklamada, İsrailli bakanlar, milletvekilleri ve fanatik Yahudilerin polisin koruması altında Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesinin "şiddetle" kınandığı ifade edildi.

MISIR

Mısır, İsrailli bakanlar, milletvekilleri ve fanatik Yahudilerin polisin koruması altında Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesine tepki gösterdi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, bakanlığa ait resmi Facebook sayfasında konuya ilişkin yazılı açıklama yayınladı.

Açıklamada, Mısır'ın, İsrailli hükümet yetkilileri, milletvekilleri ve Yahudi yerleşimcilerin "bayrak yürüyüşü" kapsamında Mescid-i Aksa'nın avlularına baskın yapmasını, bu esnada namaz kılanların taciz edilmesini ve Filistin halkının duygularını kışkırtmayı amaçlayan provokatif eylem ve uygulamalarını kınadığı belirtildi.

FAS

Fas, İsrailli hükümet yetkilileri, milletvekilleri ve Yahudi yerleşimcilerin provokatif "bayrak yürüyüşü" kapsamında Mescid-i Aksa'nın avlularına baskın düzenlemesini kınadı.

Fas Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, tekrarlanan bu uygulamaların uluslararası meşruiyet kararlarında da yer alan Kudüs'ün yasal ve tarihi statüsünün açık bir ihlali oldığu belirtildi.

Açıklamada, "Bu adım, Müslümanların duygularını alevlendirecek, gerilimi, tıkanıklığı ve karmaşayı artıracak, işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki ateşkes çabalarını baltalayacak ve bölgede barış şansını olumsuz etkileyecek kabul edilemez bir provokasyondur." ifadelerine yer verildi.