İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Tunus'taki mali durumun karmaşık olduğunu ve eğer yardım edilmezse, buradan gelecek düzensiz göçün idare edilemez bir hal alabileceği uyarısında bulundu.

Meloni, 23-24 Mart'taki AB Liderler Zirvesi öncesinde parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Akdeniz üzerinden komşuları Tunus'un mali açıdan karmaşık bir dönemden geçtiğini belirten Meloni, "İtalya, mali durumu karmaşık olan Tunus'a yönelik Uluslararası Para Fonu'nu kredisinin serbest bırakılması için çalışıyor. Tunus'a yardım edilmezse, kimsenin yönetemeyeceği bir düzensiz göç akınıyla karşı karşıya kalma riski var. Tunus'ta binlerce insanı temerrüde düşürmekten kaçınmak ve nasıl yardım edilebileceğine ilişkin dün AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ile telefonda görüştüm." dedi.

Başbakan Meloni, AB içinde göç kurallarına yönelik Dublin düzenlemesinin de gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Meloni, 26 Şubat'ta Cutro açıklarında yaşanan ve en az 88 kişinin öldüğü göçmen teknesi faciası sonrasında Akdeniz'de çocukları ölüme terk ettiklerine dair sadece hükümete değil, tüm güvenlik güçleriyle beraber İtalyan devletine iftira atıldığını dile getirdi.

Göçmenleri denizden kurtarma konusunda İtalya'nın yalnız bırakıldığını ifade eden Meloni, kısa süredir görevde olmalarına karşın en çok göçmen kurtaran hükümet olduklarını kaydetti.

Meloni, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) verilerine göre Akdeniz'de 2013-2023 döneminde 25 bin 692 göçmenin öldüğünü, buna karşın hükümetinin göreve geldiği 22 Ekim 2022'den bu yana 36 bin 500 kişiyi denizde kurtardığını söyledi.

İtalya'dan Ukrayna'ya yapılan silah yardımlarının durmasına yönelik muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi'nden gelen eleştirileri de yanıtlayan Meloni, "Hükümete, Ukrayna'ya silah sevkiyatını durdurması söylenemez. (Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Putin'e savaşı durdurmasını söylemek gerekir. Eğer biz bunu durdurursak Ukrayna'nın işgaline izin vermiş oluruz ki ben işgal kelimesini barışla karıştıracak kadar iki yüzlü değilim. Durum, bazı propagandalarda ortaya konulana göre çok karışık." ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan, Yeşiller Partisi Milletvekili Angelo Bonelli'nin kuzeydeki Adige Nehri'nin yatağından aldığı iki taşı göstererek kuraklıkla ilgili hükümeti bir şey yapmamakla eleştirmesi üzerine Meloni, "Ben, Musa değilim Sevgili Bonelli. 5 ayda Adige Nehri'ni kuruttuğumu söylemeye çalışmıyorsun umarım." yanıtını verdi.