Ukrayna'nın Azak Denizi'ne kıyısı olan şehirlerinden biri olan Mariupol, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla 24 Şubat tarihinden beri çatışmaların en yoğun yaşandığı bölgelerden biri oldu.

Rus ordusunun en önemli hedeflerinden biri olan Mariupol, Ukrayna'nın doğusunda bulunan Donetsk idari sınırları içerisinde bulunuyor. Şehir, 2014 yılından beri Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından değil, Kiev hükümeti tarafından yönetiliyor, aynı zamanda Ukrayna'daki Azov taburunun merkezi konumunda bulunuyor.

Rus askeri güçleri, 7 Mart tarihinden itibaren Mariupol'ü kuşatma altına alsa da, Ukrayna güçleri şehri günlerce savundu. Rus birlikleri, ağır silahlar kullanarak şehri harabeye çevirdi, yüzlerce insan haftalarca sığınaklarda yaşamak zorunda kaldı.

Sivillerin tahliye edilmesi için kurulan insani koridorlar bazı günlerde çalıştı, bazı günlerde çalışmadı. İnsani koridorlarda yaşanan aksaklıklarda iki ülke de birbirini suçladı.

Ukrayna'nın Azak Denizi'ne kıyısı olan liman şehirlerinden Berdyansk'tan sonra Mariupol'ü de kaybetmesiyle, Azak Denizi kıyısında Ukrayna'nın liman şehri kalmadı.

YERALTI SIĞINAKLARI ZORLADI

Kuşatmanın yaklaşık 1,5 ay sürmesi sonrasında çatışmalarda üstünlüğü ele geçiren Rus ordusu, ilk başta Mariupol'deki Ukrayna askeri birlikleri, yabancı paralı askerler ve aşırı milliyetçi silahlı güçlerin sayısının 8 bin 100 olduğunu belirtti.

Yetkililer, bu sürede bin 464 Ukrayna askerinin teslim olduğunu, Azovstal Metalürji Fabrikası'nda ise 2 binden fazla kişinin bulunduğunu açıkladı. Azovstal Metalürji Fabrikası tesislerinde karmaşık yeraltı sığınıklarının olması uçakların bombalamasına rağmen Rus askerlerini zorladı ve buradaki Ukrayna güçlerinin ele geçirilmesine engel oldu.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Mariupol'ün tamamen kontrol altına alındığını, Ukrayna güçlerinin bulunduğu Azovstal fabrikasının ise kuşatma altına alındığını açıkladı.

Şoygu'nun açıklaması sonrasında, Ukraynalı yetkililer, Mariupol'ün hala Ukrayna'da olduğunu belirterek Ukrayna ordusunun mümkün olduğu kadar şehri savunmaya devam ettiğini söyledi.

MARİUPOL'ÜN STRATEJİK VE EKONOMİK ÖNEMİ

Ukrayna'nın en önemli şehirlerinden biri olan Mariupol, coğrafi konum itibarıyla stratejik ve ekonomik olarak çok değerli.

Donetsk bölgesinin en büyük şehirlerinden biri olan Mariupol'de, Azak Denizi'nin en büyük ve donanımlı limanı yer alıyor.

Mariupol limanındaki derin rıhtımlar, nakliyecilik açısından önemli imkanlar sunuyor. Rusya'nın Azak Denizi'ndeki diğer limanlarının kapasitesine oranla Mariupol Limanının sunduğu imkanlar çok daha zengin.

Ukrayna'nın Karadeniz'e açılan en önemli kapılarından biri olan Mariupol, Rusya'nın 2014 yılında yasa dışı ilhak ettiği Kırım'a da çok yakın mesafede bulunuyor. Mariupol limanından Donbas bölgesi ve Kırım arasındaki deniz taşımacılığı ve sevkiyat süresi büyük ölçüde kısalıyor.

SÖZDE CUMHURİYETLERE GELİR KAPISI

Rus ordusunun kontrol altına almayı başardığı Mariupol ile Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolünde bulunan sözde Luhansk ve Donesk Cumhuriyetleri, kara yoluyla birbirine bağlanmış olacak. Ayrıca, Rus yanlısı ayrılıkçıların Azak Denizi'ne ulaşmaları da mümkün hale gelecek.

Kırım'ın kuzeyinde bulunan Herson'un da Rus kontrolü altında olduğu düşünüldüğünde, Rusya Mariupol'ü ele geçirerek yasa dışı ilhak ettiği Kırım ile Kerç Köprüsü dışında bir kara yolu bağlantısı daha kurmayı başardı.

Rusya Mariupol'ü ele geçirerek, Azak Denizi'ni bir iç deniz haline getirdi, Kırım Yarımadası ile de kara bağlantısı kurmuş oldu.

Mariupol, stratejik öneminin dışında Ukrayna'nın en önemli sanayi merkezlerinden biri. Şehirde önemli metalürji işletmeleri bulunurken, bazı demir-çelik şirketlerinin Ukrayna için stratejik önemi çok büyük.