Fransız general askeri üsse düzenlenen saldırıda öldü.

Elysee Sarayından yapılan açıklamada, Mali'nin kuzeyindeki Gao bölgesinde yer alan Barkhane Operasyonu’nun yürütüldüğü askeri kampa havan topu saldırısı düzenlendiği belirtildi.

Açıklamada, düzenlenen saldırıda 9 Fransız askerinin yaralandığı ve Hyres 54. Topçu Alayı’ndan Tuğgeneral Alexandre Martin'in hayatını kaybettiği bildirildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Sahel misyonunu sürdürürken düzenlenen havan saldırısında ölen Tuğgeneral Martin’in kaybından duyduğu üzüntüyü bildirdi ve bölgedeki misyonlarının kararlılıkla devam edeceğini ifade etti.

Fransa Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada ise saldırıda ağır yaralanan Martin'in hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı bildirildi.

Açıklamada, 9 Fransız askerinin hafif yaralandığı ve olayın faillerinin bulunup etkisiz hale getirilmesi için operasyon başlatıldığı bilgisi yer aldı.

FRANSA’NIN SAHEL OPERASYONU

Sahel bölgesinde 2013’ten beri çeşitli operasyonlarda ölen Fransız askeri sayısı 53’e yükseldi.

Fransa, 2013’te Mali’de düzenlediği "Serval" isimli askeri operasyonun ardından, Ağustos 2014’te Sahel bölgesinde “Barkhane Operasyonu”nu başlatmıştı.

Bu zamana kadar 5 bin 100 Fransız askerinin konuşlandığı operasyonda ölü sayısı 53’e yükselirken, operasyonların yıllık maliyetinin 880 milyon avro olduğu biliniyor.

Paris yönetimi, 2023’e kadar Barkhane Operasyonu’ndaki görevli asker sayısının 2 bin 500 ile 3 bin arasına ineceğini belirtmişti.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, 20 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Batı Afrika'da terörle mücadele etmenin yolunu bulmak istediklerini bildirmişti.