Yerel basında çıkan haberlerde, Büyükelçi Meyer’in, Fransız yetkililerin Mali’deki geçiş hükümetine yönelik söylediği sözlerden dolayı Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı belirtildi.

Yapılan görüşmede Meyer’den 72 içerisinde Mali’yi terk etmesinin istendiği bildirildi.

Wagner paralı milislerinin Mali'de konuşlanacağı iddialarından bu yana 2 ülke arasında esen soğuk rüzgarlar son dönemde yerini sert söylemlere bırakmıştı.

Son olarak Ağustos 2020'den bu yana yönetimde olan cuntanın demokratik seçimleri 5 yıl sonra düzenleyeceğini açıklaması, bu ülke ile uluslararası toplum arasındaki ipleri iyice germişti.

FRANSA, BAMAKO BÜYÜKELÇİSİNİ GERİ ÇAĞIRDI

Mali'nin Fransa'nın Bamako Büyükelçisi Joel Meyer'den 72 saat içinde ülkeyi terk etmesini istemesinin ardından Paris yönetimi Meyer'i geri çağırdı.

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Mali'deki geçiş hükümetinin Meyer'in "görevine son vermesinin" not edildiği belirtilerek, "Buna tepki olarak Fransa, büyükelçisini çağırma kararı aldı." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Fransa'nın Avrupalı ortaklarıyla, özellikle "temelsiz gerekçelere dayanılarak askerleri sınır dışı edilen" Danimarka ile dayanışma içinde olduğu bildirildi.

Diğer taraftan, Fransa Genelkurmay Başkanı Pierre Schill, gazetecilere yaptığı açıklamada, Sahel bölgesindeki askerlerinin sayısının azaltılmasıyla başka bölgelerde asker görevlendirebileceklerini belirtti.

MALİ DANİMARKA'DAN DA ASKERLERİNİ GERİ ÇEKMESİNİ İSTEMİŞTİ

Fransa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Mali'ye yaptırım kararı aldırmaya çalışmış ancak bu hamle Rusya ve Çin’in karşı oylarıyla engellenmişti.

Bamako yönetimi de Barkhane Operasyonu'na destek amacıyla oluşturulan Takuba Görev Gücü bünyesinde görevli Danimarkalı askerlerin ülkeye izinsiz girdiğini belirtmiş ve Danimarka'dan askerlerini çekmesini talep etmişti.

Danimarka tarafı ise askerlerin cunta ile imzalanan bir anlaşma karşılığında bölgeye gönderildiğini söylese de daha sonra askerlerini geri çağırmıştı.