Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riad Salameh, ülkenin zorunlu dolar rezervlerinin yarıdan fazla azaltıldığını ve bunun da yakıt, ilaç ve unu kapsayan bir sübvansiyon programını tehdit ettiğini söyledi. Salameh, Lübnan'ın, ekonomik anlamda toparlanmasını başlatmak ve hızla azalan döviz rezervlerini desteklemek için ortaklarından 12 ila 15 milyar dolar alması gerektiğini söyledi.

AFP haber ajansına verdiği röportajda Salameh, "Uluslararası Para Fonu'ndaki kotamız 4 milyar dolar" diyerek sözlerine şu ifadeleri ekledi: “Lübnan geçen yıl ilk kez borcunu ödeyemedi, ancak siyasi liderler, gerekli fonların kilidini açmak için bağışçıların talep ettiği kilit reformlara direnmeye devam etti”.

REZERVLER 12.5 MİLYAR DOLARA DÜŞTÜ

Merkez bankasının zorunlu dolar rezervleri yarıdan fazla azaltıldı.

Kısmen merkez bankası politikalarından kaynaklandığını söyledikleri ekonomik çöküşün arkasındaki kilit suçlu olarak görülen Salameh, "Zorunlu rezervler 12,5 milyar dolara düştü" dedi.

Zorunlu rezervler, 2019'daki ekonomik krizin başlamasından önce 32 milyar dolardı.

Salameh, merkez bankasının, Lübnan poundunun değer kaybıyla mücadele etmek için herhangi bir ek önlem alınmadığı takdirde, kalan birkaç önemli ithalat için "yaklaşık altı ila dokuz ay" için kısmi sübvansiyonları finanse edebileceğini söyledi.

REKOR DÜŞÜŞ: 30 BİN DOLAR

1997'den bu yana resmi olarak dolar karşısında 1.507'de sabitlenen Lübnan poundu, bu ayın başlarında karaborsada yaklaşık 30 bin dolara, rekor bir düşüşle satıldı.

Resmi sabit oranın "artık gerçekçi olmadığını" belirten Salameh, bir IMF anlaşması ve siyasi istikrar olmadan birleşik döviz kurunun olası olmadığını açıkladı.

Lübnanlı yetkililerin finans sektöründeki kayıpların yaklaşık 69 milyar dolar olduğu konusunda anlaştıkları IMF görüşmelerine geçen yıl başlandı.

Ancak Salameh, "Lübnan tarafı henüz IMF'ye tartışılacak bir plan sunmadı." ifadelerinde bulundu.