İki ülke arasındaki müzakereler ilk olarak Ekim ayında başladı ve birkaç hafta sonra sona erdi. Müzakereler, diplomatik ilişkileri olmayan ve teknik olarak savaş halinde olan iki ülke arasındaki ilk güvenlik dışı görüşmelerdi.

The New Arab’da yer alan habere göre İsrail ve Lübnan, Akdeniz’de yaklaşık 860 kilometre kare hak iddia ediyor.

Ancak ikinci tur müzakerelerde, subaylar ve uzmanlardan oluşan Lübnan delegasyonu, Lübnan için fazladan 1.430 kilometre kareyi kapsayan alan yeni bir harita sundu.

Büyükelçi John Desrocher liderliğindeki ABD arabuluculuk ekibi, Salı günü yeniden başlayacak görüşmelerden önce Pazartesi günü Lübnan'a varacak. ABD Dışişleri Bakanlığı, yeniden başlayan müzakerelerin "uzun zamandır beklenen bir çözüme doğru atılmış olumlu bir adım" olacağını bildirdi.

BM'nin ev sahipliği yaptığı ABD arabuluculuğundaki görüşmelerin önceki turları bir sınır karakolunda gerçekleşti. İsrail tarafı için müzakerelere İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz liderlik ediyor.

Bu ayın başlarında, Lübnan'ın görev süresi sona eren bayındırlık bakanı Michel Naccar, Lübnan'ın denizde 1.430 kilometre karelik ek alan talep eden bir kararname imzaladı, ancak kararname hala Cumhurbaşkanı Michel Avn’ın imzasını bekliyor.

Lübnan hükümeti Ağustos ayında istifa etti ve şu anda geçici olarak hükümet ediyor. Şimdiye kadar ülkede yeni hükümet kurma çabaları başarısız oldu.

İsrail halihazırda, yurt içi tüketim ve yurt dışına ihracat için yeterince üretim yapmaya imkan veren açık deniz doğal gaz kuleleri geliştirdi.

Son yıllardaki en kötü ekonomik kriz içindeki Lübnan'da yetkililer, kendi petrol ve doğalgaz keşiflerinin ülkenin sorunlarını hafifletmeye yardımcı olacağını umuyor.

Çeviri: Engin Dinç