Libya Ulusal Yüksek Seçim Komisyonu, 24 Aralık’ta yapılması planlanan başkanlık seçimlerinin 24 Ocak 2022'ye ertelenmesi için öneride bulundu.

Libya’da seçimlerin akıbetine dair hükûmetten bir açıklama gelmemiş olması siyasi krizin derinliğini gözler önüne serdi. Şu ana kadar ciddi bir hazırlık yapılamamış olması seçimlerin zımnen ertelendiğini iddialarını gündeme getirdi.

Libya Yüksek Seçim Kurulu’nun kendisine bağlı müdürlüklere olağan mesaiye dönme çağrısı, aslında seçimlerin 24 Aralık tarihinde yapılmayacağına dair resmî bir açıklama olarak görüldü.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, seçimlerin zamanında gerçekleşmemesi durumunda, ülkedeki siyasi taraflar ve onlara bağlı silahlı milis gruplar arasında bir çatışma yaşanması ihtimali ortaya çıktı.

Zaten güvenlik sorunun had safhada olduğu Libya’da, ülkenin doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Halife Hafter'in kontrolü altındaki Bingazi ve diğer bazı şehirlerde seçim güvenliğini sağlamak pek mümkün mümkün görünmemektedir.

Güneyde ise Libya’nın devrik liderei Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi seçim güvenliği için büyük tehlike arz etmektedir.