Libya’nın başkenti Trablus’ta Anayasayı Destekleme Konferansı düzenlendi.

Düzenlenen konferansa Başbakan Dibeybe’nin haricinde Libya Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Abdullah el-Lafi, Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, Temsilciler Meclisi Başkan Vekili Fevzi en-Nuveyri, Trablus Belediye Başkanı İbrahim el-Halifi ve başta Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Kenan Yılmaz olmak üzere çok sayıda büyükelçi de iştirak etti.

Libyalı herkesin, demokratik sürecin temel taşı olan seçimlere destek vermesi çağrısında bulunan Dibeybe, konferansta yaptığı konuşmada, “Bugün karşılaştığımız sorun, gerçek bir anayasanın olmayışıdır. Vatanı, vatandaşı koruyacak ve seçimler için zemin oluşturacak bir anayasaya çok ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Lafi, üzerinde konuşulan ögelerin dikkate alınmaması sebebiyle seçimlerin ertelendiğini belirtirken, bu ögelerin başında ise tüm kanunların genel çerçevesini oluşturacak ve yetkileri belirleyecek referanduma götürülmüş anayasanın yer aldığını bildirdi.

TÜRKİYE BÜYÜKELÇİSİ KENAN YILMAZ DA KONFERANSA KATILDI

Trablus Büyükelçisi Yılmaz, anayasanın hazırlanması ve bazı maddelerde değişiklik yapılması yönünde Libyalılar arasındaki ortak arzunun göstergesi olarak gerçekleşen konferansın, yaşanan bu krizde olumlu bir gelişme olduğu ifadesinde bulundu.

Yılmaz, Türkiye’nin Libya’da seçimler için gerekli yasal altyapının hazırlanması başta olmak üzere, halkın iradesini yansıtacak özgür ve adil seçimlerin düzenlenmesi sürecini ve lojistik hazırlıkların tamamlanmasını başından beri desteklediğini belirtti.

"Libyalı aktörlerin kendi aralarında bu konuyu müzakere edebiliyor ve istişare yapabiliyor olmaları çok olumlu adımlar olarak karşımızı çıkıyor. Biz ülkede ilgili kurumlar arasında, ilgili siyasi aktörler arasında kesinlikle bir mutabakatın gerekliliğine hep işaret edegeldik. Bundan sonra da bu istişare mekanizmalarıyla, diyaloglarla Libyalılar kendi süreçlerini kendileri belirleyeceklerdir, seçim için altyapıyı hazırlayıp tarihi belirleyeceklerdir. Halkın iradesi doğrultusunda güçlü bir hükümetin işbaşına geleceği günleri de göreceğiz." ifadelerini kullanan Büyükelçi Yılmaz, seçimlerin öngörülen 24 Aralık’ta gerçekleşmemesiyle birlikte Libya'daki siyasi süreçte yeni bir aşamaya ulaşıldığını ve seçim hazırlıklarının devam ettiğini bildirdi.

LİBYA'DA 62 VEKİLDEN DİBEYBE HÜKÜMETİNE DESTEK

Libya Temsilciler Meclisindeki 62 milletvekili, Abdulhamid Dibeybe liderliğindeki Ulusal Birlik Hükümeti'nin çalışmalarına devam etmesi yönünde desteklerini belirtti.

Libya'da başkanlık ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık'ta yapılamaması üzerine ülkenin bulunduğu siyasi çıkmazı aşması amacıyla bir araya gelerek çalışma başlatan 62 milletvekili ortak bildiri yayımladı.

Bildiride, seçimlerin yapılmasından geri dönüşün söz konusu olamayacağına vurgu yapılarak, bu süreçte mutabakta varılması gerektiğine ve bir an önce samimi bir şekilde çalışmaya ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

LİBYA BAŞKANLIK KONSEYİNDEN SEÇİM TAAHHÜDÜ