Kuzey Kore'de son yıllarda orduya bağlantılı ticari şirketlerin sayısında ciddi artış yaşandığı ve söz konusu şirketlere personel takviyesi yapıldığı bildirildi.

Daily NK'de yer alan habere göre, güvenlik endişeleri nedeniyle adının açıklanmaması koşuluyla açıklama yapan kaynak, orduya bağlı şirketlerin son dönemdeki faaliyetlerine dair değerlendirmelerde bulundu.

Kaynak, ithalat ve ihracat gibi ticari faaliyetlerinin yanı sıra silah kaçakçılığı, inşaat, sözleşmeli işçilik, çiftçilik ve restoran işletmeciliği yapan Savunma Bakanlığına bağlı ticari şirketlerin sayısında son dönemde ciddi artışlar yaşandığını belirtti.

Söz konusu şirketler ilave personel alımlarına da devam ediyor.

Örneğin, Savunma Bakanlığına bağlı Chonryong isimli şirket, İşçi Partisi Merkez Askeri Komisyonunun kısa süre önce verdiği "personel sayısını artır" talimatının ardından bünyesinde çalışan asker ve sivil personelin sayısını ikiye katladı.

2019'da kurulan Chonryong Trading Company, yurt dışına işçi göndererek iktidar partisine döviz kaynağı sağlıyor.

2019'dan bu yana yeni şirketler kuruldu

Yurt dışında faaliyet gösteren şirketlerin ülkede ihtiyaç duyulan döviz krizinin çözümüne odaklandığını söyleyen kaynak, 2019'dan bu yana Chonryong'in yanı sıra bakanlığa bağlı yeni ticari şirketler de kurulduğunu ifade etti.

Kaynak, istikrarlı maaşlar nedeniyle insanların ordu bağlantılı firmalarda çalışmayı tercih ettiğini kaydetti.