Güney Kore Genelkurmayına göre, kısa menzilli iki balistik füze, Kuzey Kore'nin güneydoğusundaki Kangwon bölgesinden Japon Denizi (Doğu Denizi) yönüne fırlatıldı.

Denemelerin yerel saatle öğleyin 11.59 ve 12.18'de gerçekleştiği kaydedildi.

Japon hükümeti füzelerin, Japon münhasır ekonomik bölgesi dışına düştüğünü ve bölgede seyreden gemi ve uçaklarda hasar saptanmadığını açıkladı.

Füze denemelerinin, ABD ile Güney Kore'nin hafta başında ortak askeri hava tatbikatı düzenlemesinin öncesinde gerçekleşmesi dikkati çekti.

Böylelikle Pyongyang yönetimi, 2022 başından beri, Birleşmiş Milletler (BM) kararlarını ihlal ederek 28. denemesini gerçekleştirmiş oldu.

Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Takeo Mori, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ve Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Cho Hyun-dong, Tokyo’da düzenledikleri basın toplantısında Kuzey Kore’nin tekrar nükleer bomba denemesi yapması halinde eşi benzeri olmayan bir şekilde karşılık verecekleri konusunda uyardı.

Kore yarımadasında sular durulmuyor. Bölgede gerilimi tırmandıran Kuzey Kore balistik füze denemelerine her geçen gün bir yenisini ekliyor. 2017’den bu yana Japonya üzerinde füze denemesi yapmayan Kuzey Kore, Japonya üzerinden orta menzilli balistik füze fırlattı. Japonya topraklarının üzerinden geçerek Pasifik Okyanusu'na düşen füze, Pyongyang'ın bir hafta içinde yaptığı beşinci füze denemesi oldu. Güney Kore'yle ise ipler kopma noktasında. Geçtiğimiz hafta Güney Kore ile karşılıklı uyarı ateşi yapan Kuzey Kore’nin yeni bir nükleer denemenin eşiğinde olduğu endişesi hakim.

“BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR KARŞILIK VERİLECEK”

Asya’da art arda gerçekleştirdiği silah testleri ile gerilimi had safhaya çıkaran Kuzey Kore’ye üç ülkeden uyarı geldi. ABD, Japonya ve Güney Kore, Kuzey Kore'yi açık açık tehdit ederek yeni bir nükleer bomba denemesi gerçekleştirmesi durumunda, “benzeri görülmemiş” bir karşılık verileceği uyarısında bulundu. Üç ülke de Kuzey Kore'nin 2017'den bu yana ilk kez nükleer bomba denemesi gerçekleştirmek üzere olabileceğini düşünüyor.

ABD, JAPONYA VE GÜNEY KORE AÇIK AÇIK TEHDİT ETTİ

Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Cho Hyun-dong, Japon ve ABD'li mevkidaşları Takeo Mori ve Wendy Sherman ile düzenlediği ortak basın toplantısında "Eğer Kuzey Kore, yedinci nükleer denemeyi gerçekleştirirse daha önce benzeri görülmemiş bir karşılık vermenin gerekli olacağına karar verdik" dedi. Wendy Sherman da "(Kuzey Kore'ye) provokasyonları artırmaktan kaçınma çağrısında bulunuyoruz" dedi ve provokasyonları pervarsız olarak niteleyerek bölgenin istikrarını bozduklarını belirtti.